Om een presentatie te uploaden moet je hem eerst maken. Voor het maken van je presentatie kan je verschillende programma's gebruiken. Voor Windows-gebruikers is dat meestal PowerPoint en voor mensen die Apple-producten gebruiken, is dat Keynote.

Presentatie maken in PowerPoint

Belangrijk is dat je de presentatie opmaakt in breedbeeld,. Dat is de verhouding 16:9. Omdat de live uitzending in breedbeeld wordt uitgezonden, vullen de slides zo het hele beeld. Zorg dat je dit hebt ingesteld voordat je begint met het opmaken van je presentatie.

1. Ga naar 'Ontwerpen' en dan 'Diagrootte'.
  2. Selecteer 'Breedbeeld (16:9)' als dat nog niet het geval is.

Dit kan per versie afwijken. Klik hier als je een andere versie dan Office 365 of PowerPoint voor Mac gebruikt.

Slides exporteren uit PowerPoint

1. Open PowerPoint en klik op 'Bestand' > 'Opslaan als' > Selecteer de locatie waar de dia's opgeslagen moeten worden.
  2. Klik vervolgens op het pijltje aan de rechterkant om het dropdownmenu te openen en kies voor 'Portable Network Graphics-indeling (*.png)'. Klik dan op 'Opslaan'.
  3. Je krijgt dan de vraag 'Welke dia's wilt u exporteren?'. Kies voor 'Alle dia's', de dia's worden genummerd in een map geplaatst.

Als je PowerPoint voor Mac gebruikt, klik dan hier en scrol op de website door naar 'Uw dia's als afbeeldingen exporteren'.

Let op! Zijn je slides na het exporteren onscherp?

Standaard is de exportresolutie van een PowerPoint-dia die je als afbeelding wilt opslaan 96 dpi (dots per inch). Voor een scherpere kwaliteit kun je dit aanpassen naar 300 dpi (dots per inch). Klik hier voor de stappen om de exportresolutie te wijzigen.

PowerPoint opslaan als PDF-bestand.

1. Open PowerPoint klik op 'Bestand' > 'Opslaan als' > Selecteer de locatie waar de dia’s opgeslagen moeten worden.
  2. Klik vervolgens op het pijltje aan de rechterkant om het dropdownmenu te openen en kies voor 'PDF (*.pdf)' en klik op 'Opslaan'.

Als je PowerPoint voor Mac gebruikt, klik dan hier en scrol op de website door naar 'Uw presentatie exporteren naar de PDF-indeling'.

Presentatie maken in Keynote

Belangrijk is dat je de presentatie opmaakt in breedbeeld,. Dat is de verhouding 16:9. Omdat de live uitzending in breedbeeld wordt uitgezonden, vullen de slides zo het hele beeld. Zorg dat je dit hebt ingesteld voordat je begint met het opmaken van je presentatie.

1. Klik op 'Document' in de rechterbovenhoek.
  2. Kies bij 'Diaformaat' voor '16:9', als dat nog niet het geval is.

Slides exporteren uit Keynote

Open de presentatie en kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > afbeeldingen (uit het archiefmenu bovenin op het scherm).

Klik hier voor de handleiding om een Keynote-presentatie te exporteren naar afbeeldingen (.png, .jpg).

Keynote opslaan als PDF-bestand

Open de presentatie en kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > PDF (uit het archiefmenu bovenin op het scherm).

Klik hier voor de handleiding om een Keynote-presentatie te exporteren naar PDF.

Presentatie maken in Canva

Belangrijk is dat je de presentatie opmaakt in breedbeeld. Dat is de verhouding 16:9. Omdat de live uitzending in breedbeeld wordt uitgezonden, vullen de slides zo het hele beeld.

Selecteer in Canva de presentatie-indeling 1920 x 1080 pixels.

Slides exporteren uit Canva

1. Open je presentatie in Canva.
  2. Klik rechtsboven op het downloadicoon.
  3. Selecteer PNG of JPG als bestandstype.
  4. Klik op 'Downloaden'.

Canva opslaan als PDF-bestand

1. Open je presentatie in Canva.
  2. Klik rechtsboven op het downloadicoon.
  3. Selecteer PDF als bestandstype.
  4. Klik op 'Downloaden'.

Overige programma’s

Werk je met een andere programma dan hier staan vermeld? Dan kan je één van de volgende opties gebruiken:

1. Sla de presentatie op als PDF-bestand en upload deze in je webinar.
  2. Sla de presentatie op als losse afbeeldingen (.png of .jpg) en upload deze in je webinar.
  3. Deel je presentatie via 'Scherm delen'. Dit vergt wel oefening vooraf.