Hier vind je een overzicht van minimale systeemvereisten waar de presentator en deelnemers aan moeten voldoen om webinars te kunnen geven en bekijken.

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2020: Update voor poortnummers die open moeten staan in strikte bedrijfsnetwerken, zie 'Bedrijfsnetwerk en firewall'.

Internetsnelheid

Als presentator

De minimale uploadsnelheid die je nodig hebt om een webinar met WebinarGeek uit te zenden, is ongeveer 75 kilobytes per seconde (gelijk aan 0,6 Mbps). Voor een webinar met een goede kwaliteit raden we minstens het dubbele aan.

Belangrijker dan de internetsnelheid is de stabiliteit van je verbinding. Om live te videostreamen heb je een stabiele verbinding nodig. We raden je daarom een verbinding via een kabel aan in plaats van wifi. Gebruik je wel wifi, zorg er dan voor dat je zo dicht mogelijk bij de router of het modem zit. Als je een VPN-verbinding gebruikt, zet deze dan altijd uit voor je een webinar geeft. Zo haal je meer uit je verbinding.

WebinarGeek stelt de kwaliteit van je webinar automatisch voor je in. Maar je kan deze altijd zelf nog wijzigen. Klik hier voor een overzicht van de verschillende kwaliteitsopties.

Met meerdere presentatoren

De uploadsnelheid die je nodig hebt voor een webinar met meerdere presentatoren, vermenigvuldigt met het aantal presentatoren. Als hoofdpresentator met 2 tot 3 presentatoren heb je minimaal een uploadsnelheid nodig van 375 kilobytes per seconde (3 Mbps).

Als deelnemer

Voor deelnemers geldt een minimale downloadsnelheid van 60 kilobytes per seconde (gelijk aan 0,5 Mbps). WebinarGeek past automatisch de kwaliteit van het webinar aan (naar beneden of naar boven). Dit gebeurt op basis van de beschikbare bandbreedte en de computercapaciteit van de deelnemer.

Testen

Je kan de snelheid van je internetverbinding hier testen. Klik op 'Begin test' na het laden en kies een locatie in de buurt. Zorg dat de (upload- of download)snelheid in 'Mbps' hoger of gelijk is aan de aangegeven minimale snelheden.

Ondersteunde computers

Als presentator

Het streamen van een live webinar vergt meer van je computer dan de meeste andere computertaken. Je computer moet bijvoorbeeld je beeld en geluid verwerken, zorgen dat deze synchroon lopen en ontvangt daarnaast ook nog je chatberichten en andere informatie. Het verwerken van beeld en geluid vraagt met name veel van je CPU/processor. We raden je daarom aan om een zo modern mogelijke computer te gebruiken.

Als stelregel om webinars te geven bevelen wij aan:

• een desktopcomputer van maximaal 5 jaar oud, of
  • een laptop van maximaal 3 à 4 jaar oud.

WebinarGeek werkt over het algemeen ook prima op oudere computers. Maar als tegen problemen aanloopt, raden we toch een moderne(re) computer aan. Tijdens je (test)webinar meten we hoe druk je computer het heeft met het webinar. Als dit te veel voor je computer is, krijg je hier een melding van.

Geef je een webinar met meerdere presentatoren, zorg dan dat de hoofdpresentator een krachtige computer gebruikt en alle andere applicaties sluit. Hoe moderner en krachtiger, hoe beter (bijvoorbeeld een MacBook Pro in plaats van Air).

Tot slot is het zo dat hoe hoger de kwaliteit is waarin je wil streamen, hoe beter je computer moet zijn. Als je bijvoorbeeld in de maximale kwaliteit streamen, moet je computer een krachtige CPU/processor hebben. Ook is het belangrijk dat je al je andere programma's sluit.

Ondersteunde besturingssystemen

Als presentator

Als je een webinar geeft, heb je een van de volgende besturingssystemen nodig:

• Windows 10 of hoger
  • Mac: OS X Yosemite 10.14 of hoger
  • Linux: Ubuntu 10.04+, Debian 8+, openSUSE 13.1+ of Fedora Linux 21+

Als deelnemer

WebinarGeek is getest op verschillende besturingssystemen:

• Windows 8 of hoger. Windows 7 wordt niet ondersteund, omdat dit al sinds 2015 ook door Microsoft niet langer wordt ondersteund of geüpdatet.
  • Mac OS X Mavericks of hoger
  • Linux Ubuntu 10 of hoger

Mobiele apparaten

WebinarGeek is getest op iOS 9 of hoger (voor een optimale ervaring is iOS 10 of hoger vereist) en op Android-apparaten waarvan het Android-besturingssysteem gelijk is aan versie 4.1 of hoger.

Testen

Je kan op deze pagina zien welk besturingssysteem je hebt.

Ondersteunde browsers

Als presentator

Om een webinar te geven, heb je Google Chrome versie 81 of hoger nodig. Voor een optimale ervaring raden we versie 83 of hoger aan. Als je een webinar aanmaakt of een testwebinar opent, wordt dit automatisch getest.

Heb je Google Chrome al? Dan kan je de versie controleren door rechtsboven in de browser op de 3 puntjes te klikken en vervolgens op > 'Help' > 'Over Google Chrome'.

Veel browsers werken met dezelfde opensourcebasis als Google Chrome (Chromium). Daarom werkt WebinarGeek ook automatisch als presentator met de laatste versie van Microsoft Edge, Vivaldi of bijvoorbeeld de Brave-browser.

Als deelnemer

WebinarGeek is werkend getest op:

• Google Chrome (versie 65 of hoger)
  • Mozilla Firefox (versie 49 of hoger)
  • Mac Safari (versie 10 of nieuwer)
  • Internet Explorer 11 & Edge (eerdere versies niet ondersteund)
  • Android 4.2 of nieuwer (met daarop Google Chrome 50 of nieuwer)
  • iOS Safari en Google Chrome for iOS (iOS10 of hoger)

Door onze techniek zal WebinarGeek ook bijna altijd werken in andere browsers waar videostreaming in wordt ondersteund.

De optie volledig scherm (full screen) voor kijkers wordt in alle bovengenoemde browsers ondersteund, behalve in iOS (dus op bijvoorbeeld een iPhone of iPad).

Testwebinars

Bij testwebinars kunnen kijkers alleen kijken via Google Chrome op een desktop of laptop. Voor een 'echt' webinar geldt dit niet.

Testen

Je kan op deze pagina zien welke browser je hebt.

Ondersteuning camera's

Bijna alle (virtuele) camera's en microfoons worden ondersteund voor een presentator, zolang je browser deze maar herkent als een webcam. Als je een niet-standaard webcam gebruikt, heb je daar soms aanvullende hard- of software voor nodig, zoals de Blackmagic Web Presenter, U-TAP of OBS. Voor een (web)camera geldt dat een minimale resolutie van 1280x720.

Ondersteuning mobiele devices

Nagenoeg alle browsers die de mogelijkheid hebben om een videostream af te spelen, maken het mogelijk om een webinar te volgen als kijker. Voor Apple-apparaten wordt alleen iOS 10 of hoger ondersteund.

Voor Android is het noodzakelijk om een webinar te volgen via Google Chrome. Deze browser is standaard aanwezig op Android 4.1 of hoger.

Bedrijfsnetwerk en firewall

Als presentator

Als presentator maak je via het internet verbinding met onze servers om je webinar te livestreamen. De beste test om te kijken of je voldoet aan de eisen, door een testwebinar te starten.

Bij het opzetten van de verbinding wordt vanuit je browser een willekeurige poort gekozen om onze streamingserver mee te verbinden. Op die manier wordt je webinar gaande gehouden. De poort die wordt gekozen heeft een poortnummer tussen de 50000 en 65535. We verbinden dan vanuit een van die poorten met onze servers via poorten 6970 tot 9999 (UDP).

Dit kan soms, met name in strikte bedrijfsnetwerken, problemen geven.

Als je problemen hebt met verbinden tijdens een testwebinar, probeer dan eerst of het werkt via een andere verbinding, bijvoorbeeld via een mobiele hotspot.

Firewallinstellingen bedrijfsnetwerk

Problemen met verbinden in een bedrijfsnetwerk? Check dan eerst of het wel lukt via een andere (bijvoorbeeld mobiele) verbinding. Neem daarna contact op met je systeembeheerder, zodat deze je computer klaar kan maken om live webinars te geven. Geef de volgende eisen door aan de systeembeheerder:

• Openen van poort 50000 tot 65535 inkomend via UDP (optioneel: van *.webinargeek.com)
  • Openen van poort 6970 tot 9999 uitgaand via UDP (optioneel: naar: *.webinargeek.com)

Moet of wil je het netwerk op domeinnaamniveau instellen? Zorg er dan voor dat verkeer wordt toegestaan van en naar alle subdomeinen van webinargeek.com (*.webinargeek.com).

Als deelnemer

Een deelnemer kan een webinar volgen in alle netwerken, waarin het mogelijk is om (zonder restricties) websites op het internet te bezoeken. Het belangrijkst is dat er een stabiele verbinding is.

Overzicht verschillende kwaliteiten

WebinarGeek stelt de kwaliteit van het webinar automatisch voor je in. Je kan de kwaliteit zelf nog wijzigen is per webinar. Door de video codecs die we gebruiken is over het algemeen minder bitrate nodig voor een hoogwaardige livestream. We nodigen je graag uit om het zelf te proberen in een testwebinar.

Hier vind je een overzicht van de kwaliteiten die we bieden en welke bitrate/bandbreedte erbij hoort:

• Laag: 16 kB/s (0,12 Mbps)
  • Gemiddeld: 43 kB/s (0,3 Mbps)
  • Standaard: 75 kB/s (0,6 Mbps)
  • Hoog: 128 kB/s (1 Mbps)
  • HD: 200 kB/s (1,6 Mbps)
  • Maximum: 400 kB/s (3,2 Mbps)

Het kan zijn dat sommige kwaliteitskeuzes niet beschikbaar zijn in je huidige pakket. We verwijzen hiervoor graag naar de pricingpagina.

Hogere kwaliteit nodig of vragen? Neem gerust contact met ons op.

Trefwoorden: Vereisten, systeemeisen