Co-presenteren vraagt veel van je verbinding en computerkracht. Het geluid en beeld van alle presentatoren worden via de computer van de hoofdpresentator gestreamd.

Zorg ervoor dat je met co-presentatoren altijd eerst je webinar goed test. En vraag dan altijd of iemand als testkijker meekijkt.

Het belangrijkste is dat beide presentatoren de nieuwste versie van de browser Google Chrome gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat alle overbodige programma’s op de computer worden afgesloten.

De overige systeemvereisten om een webinar te geven, vind je hier.

Internetsnelheid co-presenteren

De uploadsnelheid die nodig is om een webinar uit te zenden vermenigvuldigt met het aantal presentatoren. De minimaal benodigde uploadsnelheid voor de hoofdpresentator in een webinar met 2 tot 3 presentatoren is ongeveer 375 kilobytes per seconde (3 Mbps).

Zorg ervoor dat je via een kabel verbonden bent met het internet. Dit zorgt voor stabiliteit, wat belangrijk is voor het webinar. Wifi is minder stabiel en betrouwbaar.

Ondersteunde computers co-presenteren

De computer van de hoofdpresentator verwerkt het beeld en geluid van alle presentatoren en zorgt ervoor dat deze synchroon blijven lopen. Daarnaast ontvangt de hoofdpresentator ook nog berichten. Dit vraagt veel van de CPU/processor, met name het verwerken van beeld en geluid. We raden daarom aan dat je een zo modern mogelijke computer gebruikt.

Als stelregel om webinars te geven met een co-presentator bevelen wij aan:

• een desktopcomputer van maximaal 3 jaar oud, of

• een laptop van maximaal 2 jaar oud.

Ondersteunde besturingssystemen co-presenteren

Als je een webinar geeft, heb je een van de volgende besturingssystemen nodig:

• Windows 10 of hoger

• Mac: OS X Yosemite 10.14 of hoger

• Linux: Ubuntu 10.04+, Debian 8+, openSUSE 13.1+ of Fedora Linux 21+.

Trefwoorden: vereisten, eisen