Uitzenden via RTMP

De voordelen zijn dat je in een hogere bitrate kan streamen dan de browser standaard aankan.

Remy avatar
Geschreven door Remy
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Streamen via RTMP is beschikbaar in het Enterprise pakket of als add-on bij het Premium pakket. Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Standaard stream je bij WebinarGeek via je browser. Het voordeel hiervan is dat de stream realtime is en dat je geen aanvullende hardware of software nodig hebt.

In sommige gevallen is het wenselijk om direct via RTMP te streamen en dat is mogelijk. De voordelen van streamen via RTMP zijn dat je in een hogere bitrate kan streamen dan de browser standaard aankan en dat je meer controle hebt over wat er in de stream zit. Ook werkt dit vaak standaard goed samen met bepaalde hard- en software. Bekijk hieronder onze video over het streamen van RTMP webinars.

Wil je op een andere manier meer controle over je stream? Probeer dan eens OBS te gebruiken. Dat is een stukje software waarmee je eenvoudig dingen kan toepassen als multi-camera webinars en picture in picture. Zoek je eerder een oplossing waarbij je makkelijk externe apparatuur kunt aansluiten? Lees dan eens dit artikel over het gebruik van een professionele camera als webcam.

Advies nodig over de beste oplossing? Stuur ons een berichtje op de chat!

Webinar instellen op eigen encoder

Bij het bewerken of aanmaken van een webinar kan je onder 'Webinar' de bron van de livestream instellen. Kies hier 'Gebruik externe encoder'.

Gebruik externe encoder instelling in Webinar instellingen

Als je de externe encoder hebt ingesteld, is het voor dit webinar alleen nog maar mogelijk om een externe encoder te gebruiken om live te gaan. Het is geen probleem om tussen uitzendingen in van encoder te wisselen.

Uitzendproces test en live webinars

Als je een test- of live webinar opent, laat het systeem in je eigen encoder de instellingen zien die je moet instellen. Het enige verschil tussen een test- en live webinar is dat bij een testwebinar geen opname wordt gemaakt.

Verder is het proces van de webinars hetzelfde:

1. Open de webinaromgeving via 'Test het webinar' of 'Open live webinar'. De live webinar-omgeving is beschikbaar vanaf 3 uur voordat het webinar begint.

2. Op het scherm zie je 'RTMP instellingen' staan. Deze moet je instellen in je encoder. Het publiceren van de stream gaat via RTMP. De hostname en de streamnaam zijn voor test- en live webinars steeds anders. De gebruikersnaam en het wachtwoord (RTMP-authenticatie) zijn per WebinarGeek-account gelijk. Alle vier deze instellingen moeten in de encoder worden gezet.

3. Stel de encoder in en ga live met de stream. Belangrijk is dat je dit doet vóórdat je live gaat met het webinar in WebinarGeek. Als je live gaat, checkt WebinarGeek of de stream online is.

4. Als de stream online is, kan je in WebinarGeek klikken op 'Start test-/live webinar' om het webinar echt te starten. Pas vanaf dat moment kunnen kijkers ook meekijken (als ze de kijkpagina hebben geopend).

5. Als je het webinar wil beëindigen, klik je in WebinarGeek op 'Stop test-/live webinar'. Stop daarna ook de stream in je encoder!

6. Voor live webinars is de opname na ongeveer 15 minuten beschikbaar nadat je de stream hebt gestopt.

Opname

Bij een live webinar start de opname op het moment dat je op 'Start (live/test) webinar' klikt. Je kan dus gerust je stream vooraf al starten. Zo lang je niet op 'Start (live/test) webinar' heb geklikt kunnen de kijkers de stream niet zien. De opname wordt beëindigd als je op 'Stop live webinar' klikt en deze stopt in je encoder. Ongeveer 15 minuten daarna is de opname beschikbaar.

We raden aan om altijd een lokale opname te maken, bijvoorbeeld voor als jouw internetverbinding wegvalt. In OBS kan je dit doen met een enkele klik, op die manier heb je altijd een back-up opname.

Slides en interacties gebruiken

Je kan zelf als presentator meekijken met een player. De kijkers zien je stream met ongeveer 15 seconden vertraging. Alles wat je los van je stream start, zoals interacties en slides, wordt meegenomen met de exacte vertraging naar de kijkers. Voor de kijkers loopt alles dus gelijk.

Let op! Als je een poll, interactie of slide start, wordt deze dus ongeveer 15 seconden later getoond. Klik dus 'mee' met het live moment, dus op basis van je encoder, niet op basis van de player in de browser.

Tip! Als je de slides in WebinarGeek uitzendt zonder video, zet dan de video uit of maak de video zwart in je encoder terwijl de slides worden getoond. Als alternatief kan je ook de slides uitzenden via je encoder.

Instellingen stream en encoder

De stream is ingesteld op de volgende resoluties en bitrates voor adaptive streaming in meerdere kwaliteiten:

• High - 1080p, 4.000 kbps.

• Medium - 720p, 2.000 kbps.

• Low - 480p, 720 kbps.

De player zal standaard automatisch de juiste kwaliteit kiezen ('Auto'). Hierbij wordt vaak gestart in mediumkwaliteit en na ongeveer 10 seconden wordt geswitcht naar de hoogste kwaliteit (als dat mogelijk is). Kijkers kunnen ook zelf kiezen uit de drie kwaliteiten.

Zorg dus dat je in de encoder live gaat in een bitrate van 4000 kbps of lager in een resolutie van 1920x1080.

Als de keyframe interval kan worden ingesteld, stel deze dan in op 2 seconden.

Je kan de framerate het best instellen op 30.

Co-presenteren met RTMP

Als je met meerdere presentatoren op afstand wil werken in een RTMP-webinar, dan kan dat. Zet dan een online meeting op met de computer waarmee je gaat uitzenden. Dit kan je bijvoorbeeld via Skype, Meet of Zoom doen. Vervolgens deel je het beeld en het geluid van deze computer via je RTMP-webinar. Dit geeft je veel flexibiliteit in hoe het webinar eruit moet zien en hiermee combineer je de kracht van meeting/conference tools met het bereik van een webinar. OBS is een voorbeeld van software die je hiervoor kan gebruiken.

Beperkingen RTMP streaming

Als je RTMP streaming gebruikt, zijn de volgende functionaliteiten niet beschikbaar:

• Gebruik van co-presentatoren (onder 'Co-presenteren RTMP' wordt een workaround beschreven).

• Realtime streaming. Er zal een vertraging zijn van ongeveer 15 seconden.

• Selectie van camera- en microfooninstellingen (zoals het muten van de microfoon).

Voorbeeld: streamen met OBS

Je kan RTMP streamen met veel soorten software en hardware. Veel streamingapparatuur heeft standaard ondersteuning voor RTMP, waarmee je direct je video vanuit je input naar de streaming server kan sturen. Je kan dit ook heel makkelijk doen met alleen software. De meest gebruikte software om mee te streamen via RMTP is OBS.

OBS is opensourcesoftware waarmee je video en audio via het RTMP-protocol kan streamen naar een server zoals die van WebinarGeek. Het mooie van OBS is dat je eigenlijk een 'leeg' videoframe hebt waar je van alles in kan tonen. Je kan uiteraard de input van een camera tonen, maar ook meerdere camera's naast elkaar, een scherm of een scherm en een camera. Wil je er een afbeelding of logo bovenop? Dan kan dat ook! Je leest er alles over op de website van OBS of in ons learn-artikel over OBS. Je kan OBS dus ook inzetten voor streamen via je browser. Dit werkt overigens alleen op Windows. In het artikel over OBS lees je hier meer over.

Als je OBS opent, kan je hier (meerdere) sources aan toevoegen. De meest gangbare is het 'video capture device' voor bijvoorbeeld je webcam. Maar je kan dus ook een scherm, externe camera's of afbeeldingen toevoegen.

Screenshot van OBS-interface

Via 'Settings' kan je OBS instellen voor gebruik met WebinarGeek. Ga naar 'Stream', kies voor 'Custom...' en vul alle gegevens in die je op je scherm ziet als je de uitzendpagina opent voor een webinar, waarbij de externe encoder is ingeschakeld.

Let op! Deze gegevens verschillen per webinar, zelfs tussen een test- en een live webinar.

OBS-instellingen om verbinding te maken met de Webinargeek RTMP-server

Via 'Output' stel je de bitrates in. Deze stel je voor video in op 4.000 kbps. De audiobitrate laat je staan op 160.

Let op! 4.000 kbps is dus de minimale uploadsnelheid van je internetverbinding. Zorg dus dat je bekabeld bent om deze snelheid consistent uit te kunnen blijven sturen. Haal je dit niet, zet de bitrate dan terug. Moet je hem lager zetten dan 3000, dan adviseren we je om geen RTMP streaming te gebruiken, omdat je niet genoeg kwaliteit kan bieden en streamen via de browser waarschijnlijk beter zal werken.

Bitrate-instellingen in OBS

Onder 'Video' stel je vervolgens de juiste resolutie in (1920x1080) en laat je de framerate op 30 FPS staan.

Resolutie-instellingen in OBS

Als je klaar bent, sluit je de settings en start je de stream (en de lokale opname). Vervolgens zie je dit in je uitzendpagina terugkomen. Als alles klopt, klik je op 'Start test-/live) webinar' om het webinar (en bij een live webinar de opname) te starten. Houd OBS tijdens je stream in de gaten. Een stream op deze kwaliteit vraagt namelijk veel van je computer. OBS geeft het aan als je niet genoeg computer- of internetcapaciteit heeft voor wat je vraagt.

Troubleshooting

Als je problemen hebt bij het gebruik van RTMP, kan je deze lijst gebruiken om het snel op te lossen.

Kan geen verbinding maken met RTMP server

Check nog eens de streamkey en andere gegevens, soms kan het zijn dat je per ongeluk een extra teken (spatie) kopieert. Let er ook op dat de gegevens van het test webinar en het live webinar anders zijn.

Verbindingen gaat over RTMPS en poort 443. Het kan helpen om :443 toe te voegen aan de hostnaam. Controleer bij je netwerkprovider of RTMP publishing is toegestaan. Je kan ook verbinding maken via algemene RTMP, verander het protocol van rtmps:// naar rtmp:// en voeg poort 1935 toe aan de hostnaam, zoals: rtmp://hostname.webinargeek.com:1935/wg_test.

Stream wordt onderbroken

Controleer of je de juiste bitrate hebt ingesteld in de encoder. Als je de maximale bitrate overschrijdt, sluit de server de stream af. Je video bitrate mag niet hoger zijn dan 4000 Kbps, onze harde limiet is 5000 Kbps.

Kwaliteit is niet goed genoeg

Controleer of de resolutie die je verstuurt de juiste 1080p (1920x1080) is, de framerate goed is ingesteld en de bitrate rond de 4000 Kbps ligt.

De logs van je encoder analyseren

Als je problemen ondervindt tijdens het streamen van een RTMP webinar, kan je de logbestanden bekijken die door de encoder zijn gemaakt om te proberen het probleem te identificeren. In het geval van OBS kan je hun Log Analyzer gebruiken om veelvoorkomende problemen te identificeren.

Informatie voor andere encoders

Informatie voor andere encoders. Als je een encoder met WebinarGeek gebruikt die hier niet bij staat, laat het ons dan weten zodat we de juiste informatie kunnen toevoegen.

Atem

Wanneer je de ATEM gebruikt met een XML bestand moeten de gebruikersnaam en wachtwoord ook worden toegevoegd aan dit bestand zoals in het voorbeeld hier onder. Je kan ook deze XML genereren via deze website: https://heretorecord.com/xml/

<service>
<name>WebinarGeek</name>
<servers>
<server>
<name>Default</name>
<url>rtmps://example.com/rtmp</url>
</server>
</servers>
<profiles>
<profile>
<name>Streaming High</name>
<config resolution="1080p" fps="30">
<bitrate>4000000</bitrate>
<audio-bitrate>128000</audio-bitrate>
</config>
</profile>
</profiles>
<credentials>
<username>test</username>
<password>abc123xyz</password>
</credentials>
</service>

LiveU

Wij gebruiken Wowza-software. Voor een LiveU encoder selecteer je het 'Wowza' profile en vul je alle RTMP-instellingen in zoals die zijn weergegeven in je webinar in de Wowza-velden.

Teradek

Wij gebruiken Wowza-software. Voor een Teradek encoder selecteer je het speciale 'Wowza' profiel onder 'provider' zoals in de afbeelding aangegeven. Vervolgens vul je alle RTMP instellingen in.

Teradek instellingen

Trefwoorden: streaming, streamen, Real-Time Messaging Protocol