Het streamen via RTMP is een geavanceerde feature alleen beschikbaar in het Advanced pakket. GeĆÆnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Standaard stream je bij WebinarGeek via je browser, hiermee heb je als voordeel dat de stream realtime is en dat er geen additionele hardware of software nodig is. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om direct via RTMP te streamen, en dat is een mogelijkheid. De voordelen hiervan zijn dat je in een hogere bitrate kunt streamen dan de browser standaard aan kan, en dat je meer controle hebt over wat er in de stream zit. Ook werkt dit vaak standaard goed samen met bepaalde hard- en software.

Een alternatieve manier voor meer controle over je stream? Probeer dan eens OBS te gebruiken, dit is een stukje software waarmee je eenvoudig dingen kan doen als multi-camera webinars of picture in picture. Zoek je meer naar een oplossing waarbij je makkelijk externe apparatuur kunt aansluiten? Kijk dan eens hier bij ons artikel over het gebruik van een professionele camera als webcam. Advies nodig over de beste oplossing? Neem dan contact met ons op.

Webinar instellen op eigen encoder

Bij het bewerken of aanmaken van een webinar kun je onder het kopje "Webinar" de bron van de livestream instellen. Kies hierbij voor "Gebruik externe encoder".

Als dit is ingeschakeld is het voor dit webinar alleen nog maar mogelijk om een externe encoder te gebruiken om live te gaan. Het is geen probleem om tussen uitzendingen in te wisselen van encoder.

Uitzendproces test en live webinars

Als je een test of live webinar opent zal het systeem de instellingen die je dient in te stellen in je eigen encoder laten zien. Het enige verschil tussen de test en de live webinars is dat bij de test webinars er geen opname wordt gemaakt. Verder is dit proces hetzelfde en als volgt:

1. Open het webinar via "Test het webinar" of "Open live webinar" (beschikbaar 3 uur voordat het webinar aanvangt).
  2. Rechts op het scherm zie je de "Publiceer instellingen", deze dien je in te stellen in je encoder. Publiceren van de stream gaat via RTMP. De hostname en de stream naam zijn voor test en live webinars telkens anders. De gebruikersnaam en wachtwoord (RTMP authenticatie) zijn per WebinarGeek account gelijk.
  3. Stel de encoder in en ga live met de stream. Belangrijk is om dit te doen VOOR dat je live gaat met het webinar binnen WebinarGeek. Bij het live gaan checkt WebinarGeek of de stream online is.
  4. Als de stream online is kun je in WebinarGeek klikken op "Start test/live webinar" om daadwerkelijk het webinar te starten, pas vanaf dat moment kunnen kijkers ook meekijken (mits ze al in de kijkpagina zijn).
  5. Als je het webinar wilt beƫindigen kies je in WebinarGeek voor "Stop test/live webinar". Stop daarna ook de stream in je encoder!
  6. Voor live webinars zal de opname na ongeveer 15 minuten beschikbaar zijn na het stoppen van de stream.

Opname

Bij het uitzenden van een live webinar start de opname op het moment dat je op "Start live webinar" klikt. Dus je kunt gerust je stream vooraf al starten en als presentator afspelen. De opname loopt pas vanaf het moment dat je op "Start live webinar" klikt tot het moment dat je op "Stop live webinar" klikt en je deze stopt in je encoder en is ongeveer 15 minuten daarna beschikbaar.

Slides en interacties gebruiken

Je kunt zelf als presentator meekijken met een player, klik op de player zo'n 15 secondes nadat je stream live is om deze weer te geven. De kijkers zien je stream met ongeveer 15 secondes vertraging. Alles dat je start los van je stream, zoals interacties en slides worden meegenomen met de exacte vertraging naar je kijkers, dus voor hen loopt alles gelijk. Maar let op: als je een poll, interactie of slide start dan wordt deze dus ongeveer 15 secondes later getoond. Klik dus "mee" met het live moment, dus op basis van je encoder, niet op basis van de player in de browser.

Instellingen stream en encoder

De stream is ingesteld op de volgende resoluties en bitrates voor het adaptive streaming in meerdere kwaliteiten:

• High - 1080p, 4000kbps
  • Medium - 720p, 2000kbps
  • Low - 480p, 720kbps

De player zal standaard kiezen voor het automatisch kiezen van de juiste kwaliteit ("Auto"), waarbij vaak wordt gestart in een medium kwaliteit en na een seconde of 10 wordt geswitched naar de hoogste kwaliteit indien mogelijk. Het is ook mogelijk voor kijkers om zelf te kiezen uit de drie kwaliteiten.

Zorg dus dat je in de encoder live gaat in een bitrate van 4000kbps of lager in een resolutie van 1920x1080.

Als de keyframe interval kan worden ingesteld, stel dit dan in op 2 seconden.

De framerate kan het best ingesteld worden op 30.

Co-presenteren RTMP

Als je met meerdere presentatoren wilt werken op afstand in een RTMP webinar, dan kan dit. Wat je kunt doen is met de computer waarmee of op een computer die je gaat uitzenden, een online meeting opzet. Dit kun je doen via bijv. Skype, Meet of Zoom. Vervolgens deel je het beeld en het geluid van deze computer via je RTMP webinar. Dit geeft je veel flexibiliteit als in hoe het webinar eruit moet zien en hiermee combineer je de kracht van meeting/conference tools met het bereik van een webinar. OBS is een voorbeeld van software die je hier voor zou kunnen gebruiken.

Beperkingen RTMP streaming

Als je RTMP streaming gebruikt zijn bepaalde functionaliteiten niet beschikbaar, onder meer:

• Gebruik van co-presentatoren (zie hierboven voor een workaround).
  • Realtime streaming. Er zal een vertraging zijn van ongeveer 15 secondes.
  • Selectie van camera en microfoon settings (zoals muten).

Voorbeeld: streamen met OBS

Je kunt RTMP streamen met heel veel soorten software en hardware. Veel streaming apparatuur heeft standaard ondersteuning voor RTMP waarmee je direct je video vanuit je input naar de streaming server kunt sturen. Je kunt dit echter ook heel makkelijk doen met alleen software. De meestgebruikte software om mee te streamen via RMTP is OBS.

OBS is opensource software waarmee je video en audio via het RTMP protocol kunt streamen naar een server zoals die van WebinarGeek. Het mooie van OBS is dat je eigenlijk een "leeg" videoframe hebt waar je van alles in kunt tonen, je kunt uiteraard de input van een camera tonen maar ook meerdere camera's naast elkaar, of een scherm, of een scherm en een camera. Plaatje of logo erbovenop? Ook dat kan! Je leest er alles over op de OBS website of in ons learn artikel over OBS. Je kunt OBS dus ook inzetten voor streamen via je browser, let wel dat dit alleen op Windows werkt (zie het artikel voor meer info).

Als je OBS opent kun je hier (meerdere) sources aan toevoegen. De meest gangbare is het "video capture device" voor bijv. je webcam. Maar je kunt dus ook een scherm, externe camera's of plaatjes toevoegen.

Via "Settings" kun je OBS instellen voor gebruik met WebinarGeek. Allereerst ga je naar "Stream", kies je voor "Custom.." en vul je alle gegevens in die je op je scherm ziet als je de uitzendpagina opent voor een webinar waarbij de externe encoder is ingeschakeld. Let op: deze gegevens verschillen per webinar, zelfs tussen test en live.

Via "Output" stel je de bitrates in. Deze stel je voor video in op 4000 Kbps, de audio bitrate laat je staan op 160. Let op dat 4000 Kbps dus de minimale uploadsnelheid is die je internetverbinding moet behalen, zorg dat je bekabeld bent om dit consistent uit te kunnen blijven sturen. Haal je dit niet, zet de bitrate dan terug. Moet je hem lager zetten dan 3000 adviseren we om RTMP streaming niet te gebruiken omdat je niet genoeg kwaliteit kunt bieden en streamen via de browser waarschijnlijk beter zal werken.

Onder "Video" stel je vervolgens de juiste resolutie in (1920x1080) en laat je de framerate op 30 FPS staan.

Als je klaar bent sluit je de settings en start je de stream. Vervolgens zie je dit in je uitzendpagina terugkomen en als alles klopt druk je op "Start (test/live) webinar" om het webinar (en bij live de opname) te starten. Houd OBS tijdens je stream in de gaten daar een stream op deze kwaliteit veel vraagt van je computer, OBS geeft aan als die niet genoeg computercapaciteit of internetcapaciteit heeft voor wat je vraagt.

Informatie voor andere encoders

Informatie voor andere encoders. Als je een encoder met WebinarGeek gebruikt die niet hierbij staat, laat het ons weten zodat we de juiste informatie kunnen toevoegen.

LiveU

Wij gebruiken Wowza software. Voor een LiveU encoder selecteer je het "Wowza" profile en vul je alle RTMP instellingen in zoals weergegeven in je webinar in de Wowza velden.

Trefwoorden: streaming, streamen, Real-Time Messaging Protocol