WebinarGeek is zo gebouwd dat je je webinar naar zo veel mogelijk kijkers kan brengen. Het maakt daarbij niet uit waar een kijker zich bevindt of op welk apparaat iemand is ingelogd. Lees bij systeemvereisten wat de kijker nodig heeft (en wat we aanraden) om het webinar goed te kunnen volgen.

Voordat het webinar begint

Op de bevestigingspagina en in de bevestigings- en eventuele herinneringsmail, staat een link naar het webinar. De kijker kan meedoen aan het webinar door hierop te klikken. Dit kan van tevoren, maar ook tijdens het webinar. Ook kunnen kijkers zich tijdens het webinar nog inschrijven via de registratiepagina (of het embedded formulier als je dit gebruikt).

5 minuten voordat het webinar start, gaat de kijkpagina open. Dat is de pagina waarop het webinar wordt getoond. Voor die tijd komen kijkers in een 'wachtruimte' terecht en zien ze een timer die aftelt tot het begin van het webinar.

De stijl van de wachtruimte kan je aanpassen.

Ga naar het webinar en klik op 'Webinar bewerken' > 'Registratie' > 'Opties: Bevestigingspagina'.

De kijkers zien alle tekst in de taal die je hebt ingesteld toen je het webinar aanmaakte. Als de kijkpagina opengaat, komen de kijkers op de pagina waar de webinar zal plaatsvinden. Hier kunnen ze wachten tot de presentator het webinar start.

De kijkpagina is geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en browsers. Als iemand dus kijkt op een telefoon, ziet de pagina er al gelijk anders uit dan op een laptop. Op een telefoon staat bijvoorbeeld de chat onder de video in plaats van ernaast.

Het webinar starten

Zodra een kijker het kijkscherm opent, wordt achter de schermen getest of de browser toestaat dat het webinar automatisch afspeelt. Op mobiele apparaten is dit bijvoorbeeld niet toegestaan. Dan brengen we heel duidelijk een playknop in beeld. In deze knop zit een subtiele animatie verwerkt die de kijker erop wijst dat het webinar pas begint, als ze op de knop klikken.

De playknop ziet er zo uit:

Klikt de kijker niet binnen enige tijd op afspelen? Dan komt er een tekst in beeld die aangeeft dat de kijker het webinar zelf moet starten. Die tekst komt als volgt in beeld:

Tijdens het webinar

Zodra het webinar start, wordt het 'nog even geduld'-beeld vervangen door de video van het webinar.

Bij technische problemen kan de kijker klikken op 'Geen beeld of geluid?'. Hier staat informatie over technische problemen hoe deze kunnen worden opgelost. Je kan kijkers met technische vragen hier altijd naar verwijzen.

De kijker ziet tijdens het webinar de chat in beeld als je die hebt ingeschakeld. Eventuele interacties die je start tijdens het webinar komen voor de kijker automatisch onder de video in beeld. De kijkpagina scrolt ook automatisch naar deze interacties (calls to action, polls, enz.), zodat niemand ze kan missen:

Kijken in een volledig scherm

Als het webinar is begonnen, zien kijkers een knop in beeld om het webinar in een volledig scherm (full screen) te openen. Deze optie zorgt ervoor dat de video van de presentator, de slides en eventuele de video-injecties in beeld komen in een volledig uitvergroot scherm. Als de kijker het webinar full screen bekijkt, zijn de interacties en de chat(s) niet in beeld.

Op het moment dat je een nieuwe interactie start of het webinar beëindigt, wordt het volledige scherm voor de kijker automatisch gesloten. Zo zorgen we ervoor dat een kijker niets mist van wat je deelt. Om te kunnen chatten, moet de kijker wel zelf het volledige scherm sluiten. Dat kan met dezelfde knop of met de escapetoets.

Let op! De full screen-optie is er niet altijd. Kijkers kunnen de functie niet gebruiken op Apple-apparaten (zoals een iPhone of iPad) en in de internetbrowser Internet Explorer 10. Deze kijkers kunnen het webinar dus niet in een volledig scherm bekijken.

Na het webinar

Zodra je het webinar beëindigt, wordt de webinarvideo vervangen door een melding dat het webinar is afgelopen. Heb je een evaluatieformulier en/of salespagina ingesteld? Dan komen die na afloop van het webinar in beeld voor de kijker.

Als het webinar afgelopen is, kunnen kijkers het webinar niet meer in. Maar kijkers die al ingelogd waren, worden niet automatisch uitgelogd. Zo kan je na afloop nog even (na)chatten met je kijkers.

Heb je een replay ingeschakeld van je webinar? Dan komen kijkers die op de kijklink klikken automatisch bij de replay terecht zodra deze beschikbaar is.

Achter de schermen: de techniek

Zodra het webinar is gestart, begint de magie die ervoor zorgt dat het beeld en geluid goed overkomen bij alle kijkers. Hiervoor bekijken we per kijker wat de omstandigheden zijn, zodat we elke kijker een 'persoonlijke' oplossing serveren.

Er wordt gekeken naar de internetsnelheid, de -browser en de rekenkracht van het apparaat waarmee de kijker deelneemt aan het webinar. Kijkers met een optimale internetsnelheid, een moderne browser en een snelle computer krijgen het beeld en geluid door zonder vertraging en in hoge kwaliteit.

Voor de andere kijkers zet WebinarGeek achter de schermen het beeld en geluid om naar een formaat en kwaliteit dat past bij hun omstandigheden. Hierdoor zien ze het webinar met een vertraging. Dit houdt in dat als de presentator op seconde 1 iets zegt, dat de kijker dit na bijvoorbeeld 15 seconden ziet. De vertraging is anders voor elke kijker en is normaal gesproken niet langer dan 20 seconden.

WebinarGeek zorgt ervoor dat alle interacties, slides en video's met dezelfde vertraging meekomen, als deze er is. Zo verschijnt alles op het juiste moment in beeld en zien alle kijkers precies hetzelfde webinar.

Van elk live webinar wordt een opname gemaakt in de hoogste kwaliteit. Dat is handig als je het webinar later on demand wil aanbieden.

Trefwoorden: beleving, kijker, publiek, bezoekers