E-mails
Tips voor een optimale aflevering van e-mail

Je wil voorkomen dat je e-mail in de spam terechtkomt. In dit artikel geven we je enkele tips voor een optimale aflevering van je mails.

Dina avatar
Geschreven door Dina
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als je een mail verstuurt, wil je natuurlijk dat de ontvanger deze opent en leest. Je wil dus voorkomen dat de mail in een map voor ongewenste e-mails terechtkomt. In dit artikel geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je mails goed aankomen:

1. Check je DNS e-mailafzenderinstellingen
    Heb je een eigen e-mailafzender ingesteld, check dan of alle DNS-instellingen goed staan. Dubbelcheck of de DNS records nog ingesteld zijn en of ze kloppen. Je kunt de records zien in je account onder "Account" > "E-mailafzender". Een goed geconfigureerde DNS helpt enorm bij het afleveren van e-mail. Heb je geen eigen afzender ingesteld? Dit kan ook helpen bij het goed afleveren van e-mails.

2. Check je SPF DNS record
    Als je email verstuurt vanaf je eigen domeinnaam, check dan of je geen SPF record hebt die ingericht is om mail te weigeren van servers die niet in de lijst staan. Als je geen SPF record hebt kun je dit zo laten. Heb je er wel eentje, zorg dan dat WebinarGeek servers zijn toegestaan om mail te versturen namens je domeinnaam. Als je WebinarGeek wilt toevoegen kun je de volgende SPF record waarde gebruiken: "v=spf1 include:_spf.eu.sparkpostmail.com"
    Check met je DNS/domeinprovider hoe je dit instelt voor je domeinnaam.
    SPF records kun je onder andere hier controleren.

3. Check de reputatie van je e-maildomein
    Als je een eigen e-mailafzender hebt ingesteld die je ook gebruikt om mails te sturen buiten WebinarGeek om, check dan de reputatie van deze afzender. Als de afzender een niet zo goede e-mailreputatie heeft, kan dit invloed hebben op het afleversucces van je webinarmails. Test het eens zonder eigen e-mailafzender (dus door de mails te sturen vanuit het generieke e-mailadres van WebinarGeek). Check ook de reputatie van je eigen e-maildomein. Dit kan je bijvoorbeeld doen op mxtoolbox.com.

4. Maak de e-mails persoonlijk
    Met WebinarGeek kan je eenvoudig e-mails personaliseren. Zo kan je de variable {{firstname}} gebruiken in de aanhef. E-mails met persoonlijke informatie worden minder vaak als ongewenst gezien.

5. Mail vanuit een echt persoon
    Stel als afzender of 'reply to'-e-mailadres een persoonlijk e-mailadres in. Kies bijvoorbeeld voor jouwnaam@jouwbedrijf.nl in plaats van info@jouwbedrijf.nl. Vergeet ook niet dat het met de komst van de AVG verplicht is om een e-mailadres mee te sturen waar iemand daadwerkelijk naar kan mailen. Gebruik dus geen 'noreply'-adres. Zorg er ook voor dat je geen e-mailadres gebruikt waar veel willekeurige letters of cijfers in zitten. Deze tekens worden namelijk vaak gebruikt door spammers.

6. Leestekens, hoofdletters en woorden
    Vermijd uitroeptekens en woorden die veel worden gebruikt door spammers, zoals 'free', 'win' en 'opportunity'. Plaats ook geen woorden in hoofdletters.

7. Doe het rustig aan met afbeeldingen
    Gebruik afbeeldingen in je e-mail waar ze toegevoegde waarde bieden, maar zet je mail er niet vol mee.

8. Zorg dat de e-mail relevant is voor de ontvanger
    Zorg dat er relevante informatie in het onderwerpveld staat en dat de inhoud van de mail relevant en betekenisvol is voor de ontvanger.

9. Zorg dat de ontvanger toestemming heeft gegeven
    Als iemand zich registreert voor je webinar, is het geen probleem om deze persoon mails te sturen over dit webinar. Je kan bijvoorbeeld een bevestiging, een herinnering en wellicht nog een follow-up- of replaymail sturen.
    Bedenk wel altijd wie je mailt en wat je mailt. Wil je inschrijvingen importeren vanuit een bestaande lijst en deze inschrijvers allemaal een bevestigingsmail sturen? Dat kan, maar zorg er wel voor dat je alleen inschrijvingen importeert die zich echt voor je webinar hebben aangemeld.

10. Gebruik geen korte URL's
    Voorkom korte URL's van services als bit.ly. Deze worden vaak door spammers gebruikt en spamfilters vinden het verdacht als er veel links in een mail staan naar een domeinnaam die anders is dan de domeinnaam van de afzender.

11. Test je mails en de inhoud
    Test altijd je mails voordat je ze verstuurt. Controleer of alle linkjes werken, alle afbeeldingen goed worden weergegeven, of de afzender goed is ingesteld en of jouw e-mailprogramma de mail goed weergeeft.

12. Kwaliteit over kwantiteit
    Zorg dat je mailcampagne toegevoegde waarde biedt voor je inschrijvers en kijkers. Een campagne waarbij je 4 herinneringsmails stuurt, een replaymail en nog 3 follow-up-mails, zorgt er niet alleen waarschijnlijk voor dat je ontvangers je mails niet (meer) lezen. Ook kan de campagne verdacht zijn voor een spamfilter. Kies daarom voor kwaliteit en blijf je inschrijvingen niet mailen.

13. Check de e-mail met een online test

Je kan een online test (zoals mail-tester) gebruiken om in te zien hoeveel kans er is dat de e-mail in de spambox terecht komt. Gebruik je mail-tester? Stuur een test mail naar het e-mail adres op de pagina en klik daarna op de 'Then check your score' knop.

Trefwoorden: personaliseer, GDPR, e-mail ontvangst, mail ontvangst, email