Creëer een Virtuele Achtergrond

We weten dat webinars perfect thuis gehost kunnen worden. Maar niet iedereen beschikt over vaste studio plek met een geschikte achtergrond.

Dewi avatar
Geschreven door Dewi
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Op dit moment heb je binnen WebinarGeek niet de mogelijkheid om een virtuele achtergrond te creëren, maar dit is mogelijk door middel van het gebruik van externe software.

mmhmm en ChromaCam geven je de mogelijkheid om virtuele achtergronden te creëren zonder dat je een green screen nodig hebt. Als je wel een green screen hebt kan je een software zoals OBS gebruiken voor nog betere resultaten.

mmhmm

mmhmm is een software die je de mogelijkheid geeft een ‘virtuele webcam’ te creëren. Dit is een webcam met veranderingen die jij aanbrengt die je kan gebruiken in software zoals WebinarGeek. Je kan mmhmm hier downloaden.

De gratis versie van mmhmm staat je toe om 40 minuten per dag het uiterlijk van jouw webcam beeld te veranderen. Als je meer tijd nodig hebt om in mmhmm jouw camera beeld te veranderen zal je ongelimiteerde toegang moeten aanschaffen.

Om de webcam te configureren open je het mmhmm programma, maak je een account aan als je er nog niet één hebt of log je in op jouw bestaande account.

Ga naar het ‘Rooms’ tabblad en kies jouw achtergrond. Het ‘Presenter’ tabblad geeft je de mogelijkheid om te veranderen hoe jij, de presentator, op de camera staat.

Het 'Rooms' tabblad in mmhmm

Zo gauw je klaar bent met het configureren van de camera plak je deze link in Google Chrome:

chrome://settings/content/camera?search=camera

Daar vind je een dropdown menu met een lijst van beschikbare camera’s. Selecteer de ‘mmhmm Camera’.

De 'mmhmm Camera' uitkiezen in Chrome

Met deze stap weet je zeker dat Google Chrome automatisch de ‘mmhmm Camera’ uitkiest wanneer je een (test) webinar opent in WebinarGeek.

Nu dat Google Chrome automatisch de ‘mmhmm Camera’ uitkiest als webcam wanneer je een (test) webinar opent ben je er klaar voor om jouw webinar te testen en/of geven. Start het (test) webinar en het bewerkte camerabeeld met de virtuele achtergrond zal automatisch gebruikt worden.

Let op! De virtuele camera kan maar door één programma tegelijk gebruikt worden. Als je dezelfde camera in meerdere programma’s gebruikt kan het zijn dat je een foutmelding ontvangt.

Als je ooit een andere camera wilt gebruiken dan de ‘mmhmm Camera’ ga je weer naar chrome://settings/content/camera?search=camera en draai je de verandering terug.

Wil je meer weten over de opties in het mmhmm programma? Lees ons blog artikel!

ChromaCam

ChromaCam is een software die je de mogelijkheid geeft een ‘virtuele webcam’ te creëren. Dit is een webcam met veranderingen die jij aanbrengt die je kan gebruiken in software zoals WebinarGeek. Je kan ChromaCam hier downloaden.

De gratis versie van ChromaCam staat je toe om het uiterlijk van jouw webcam beeld te veranderen. Als je toegang wilt tot alle features (zoals je eigen achtergronden) en het watermerk wilt verwijderen zal je moeten upgraden naar de ‘Pro’ versie.

Om de webcam te configureren open je het ChromaCam programma, maak je een account aan als je er nog niet één hebt of log je in op een bestaand account.

Ga naar het ‘Backgrounds’ tabblad om jouw achtergrond uit te kiezen. Je kan er ook voor kiezen om de achtergrond te vervagen.

Het 'Backgrounds' tabblad in ChromaCam

Zo gauw je klaar bent met het configureren van de camera plak je deze link in Google Chrome:

chrome://settings/content/camera?search=camera

Daar vind je een dropdown menu met een lijst van beschikbare camera’s. Selecteer de ‘ChromaCam’ optie.

De 'ChromaCam' camera uitkiezen in Chrome

Met deze stap weet je zeker dat Google Chrome automatisch de ‘ChromaCam’ camera uitkiest wanneer je een (test) webinar opent in WebinarGeek.

Nu dat Google Chrome automatisch de ‘ChromaCam’ camera uitkiest als webcam wanneer je een (test) webinar opent ben je er klaar voor om jouw webinar te testen en/of geven. Start het (test) webinar en het bewerkte camerabeeld met de virtuele achtergrond zal automatisch gebruikt worden.

Let op! De virtuele camera kan maar door één programma tegelijk gebruikt worden. Als je dezelfde camera in meerdere programma’s gebruikt kan het zijn dat je een foutmelding ontvangt.

Als je ooit een andere camera wilt gebruiken dan de ‘ChromaCam’ camera ga je weer naar chrome://settings/content/camera?search=camera en draai je de verandering terug.

OBS

OBS (Open Broadcaster Software) is een gratis software die je de mogelijkheid geeft een ‘virtuele webcam’ te creëren en het beeld dat jij streamt te bewerken. Het is ietwat lastiger in gebruik dan mmhmm en ChromaCam. Je kan OBS hier downloaden.

OBS heeft veel features, maar dit artikel gaat over de ‘virtuele camera’ feature. Dit is een gewijzigde webcam output die je kan selecteren in software zoals WebinarGeek.

De eerste keer dat je OBS opstart zal de software je vragen waarvoor je het wilt gebruiken. Om een virtuele achtergrond te gebruiken kies je ‘Ik ga alleen de virtuele camera gebruiken’. Het programma zal automatisch de optimale instellingen uitkiezen voor jouw systeem.

Let op! OBS ondersteunt alleen virtuele achtergronden wanneer je een green screen gebruikt. Indien je geen green screen hebt, gebruik dan mmhmm of ChromaCam.

Op het begin zal je een zwart scherm te zien krijgen.

Het OBS venster

Onder ‘Bronnen’ klik je op de ‘+’ knop en kies je ‘Video opname-apparaat’.

Een 'Video opname-apparaat' bron toevoegen

Klik op ‘OK’ en daarna nogmaals ‘OK’. De camera komt nu tevoorschijn in het zwarte vak. Als de camera niet het gehele zwarte beeld bedekt verander je de maat van de camera totdat die er precies in past.

Klik nu met de rechtermuisknop op ‘Video opname-apparaat’ en kies ‘Filters’.

Een filter toevoegen aan de 'Video opname-apparaat' bron

In het venster dat tevoorschijn komt klik je onderaan op de ‘+’ knop en kies je ‘Chroma Key’.

Het Chroma Key filter toevoegen

Klik op ‘OK’. Er komt een venster in beeld waar je de instellingen kan veranderen. Pas de sliders aan tot genoeg van het groen weg is en klik op ‘Sluiten’.

Zoek nu een afbeelding op die je wilt gebruiken als achtergrond en sleep deze naar het ‘Bronnen’ vak. Sleep de afbeelding daarna naar onder zodat deze onder ‘Video opname-apparaat’ staat.

De 'Bronnen' zoals die eruit moeten zien in OBS

Je camera is nu zo ingesteld dat deze de virtuele achtergrond gebruikt.

Klik nu rechts onderaan op ‘Start de virtuele camera’.

De OBS virtuele camera starten

De virtuele camera is nu actief en kan gebruikt worden. Plak deze link in Google Chrome:

chrome://settings/content/camera?search=camera

Daar vind je een dropdown menu met een lijst van beschikbare camera’s. Selecteer de ‘OBS Virtual Camera’.

De 'OBS Virtual Camera' uitkiezen in Chrome

Met deze stap weet je zeker dat Google Chrome automatisch de OBS camera uitkiest wanneer je een (test) webinar opent in WebinarGeek.

Let op! Zie je de ‘OBS Virtual Camera’ niet in de lijst? Start het OBS programma als administrator of zet ‘Hardwareversnelling’ uit in Google Chrome op:

chrome://settings/system

Nu dat Google Chrome automatisch de ‘OBS Virtual Camera’ uitkiest als webcam wanneer je een (test) webinar opent ben je er klaar voor om jouw webinar te testen en/of geven. Start het (test) webinar en het bewerkte camerabeeld met de virtuele achtergrond zal automatisch gebruikt worden.

Let op! De virtuele camera kan maar door één programma tegelijk gebruikt worden. Als je dezelfde camera in meerdere programma’s gebruikt kan het zijn dat je een foutmelding ontvangt.

Als je ooit een andere camera wilt gebruiken dan de ‘OBS Virtual Camera’ ga je weer naar chrome://settings/content/camera?search=camera en draai je de verandering terug.

Wil je meer weten over wat je kan bereiken met OBS? Bekijk ons YouTube filmpje!

Trefwoorden: blur, blurren, greenscreen