Geen beeld (webcam)

Je opent het webinar, maar krijgt geen beeld. Zonde natuurlijk, want je zit klaar in je beste outfit!

Tim avatar
Geschreven door Tim
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je opent het webinar, maar krijgt geen beeld. Zonde natuurlijk, want je zit klaar in je beste outfit! Check snel de volgende zaken om jezelf weer in beeld te krijgen.

1. Zorg dat je browser je camera mag gebruiken

Browserinstellingen

In of naast je adresbalk vind je een camera icoontje. Zie je ook een rood vierkantje dan betekent dit dat WebinarGeek geen toegang heeft tot je webcam en microfoon.

1. Klik op het icoontje en selecteer "WebinarGeek altijd toegang geven tot je camera"

2. Klik vervolgens op "Klaar".

3. Ververs nu de pagina.

Soms zie je geen camera icoontje, in dat geval kan je ook toestemming geven via het "slot" icoontje. Ververs daarna de pagina. Beide manieren zie je in de GIF hieronder (Google chrome). Voor Firefox kijk hier.

Giving permission to use WebinarGeek

Computerinstellingen

Recente updates voor Windows en Mac OS hebben het moeilijker gemaakt voor programma's om je webcam te gebruiken.

1. In Windows ga je naar 'Instellingen'

2. Daarna naar 'Privacy'

3. En tot slot naar 'Camera' om te controleren of de browser toegang heeft tot je camera. Je kan dit zien onder 'Apps toegang verlenen tot uw camera'. Lees hier meer over deze instelling.

1. Voor Mac OS ga je naar 'Systeemvoorkeuren'

2. Daarna naar 'Veiligheid & Privacy'

3. En tot slot naar 'Privacy'. Klik dan op 'Camera' en zorg ervoor dat de browser toegang heeft tot je camera. Doe hetzelfde voor je microfoon, zodat deze ook gelijk goed staat. Lees hier meer over deze instelling.

2. Kies de juiste webcam

Selecteer de juiste webcam voordat je live gaat. Werk je met een laptop dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je computer je interne camera automatisch weergeeft.

Als je dit keuzescherm niet ziet en je wel meerdere camera's hebt aangesloten zal je de instellingen van de browser moeten checken.

Google Chrome

In Google Chrome kopieer en plak je deze URL in je browser:

chrome://settings/content/camera?search=camera

Kies bovenin in het dropdownmenu de camera die je wil gebruiken. Open vervolgens opnieuw de live omgeving van WebinarGeek.

webinargeek select camera

Microsoft Edge

In Microsoft Edge kopieer en plak je deze URL in je browser:

edge://settings/content/camera?search=camera

Kies bovenin in het dropdownmenu de camera die je wil gebruiken. Open vervolgens opnieuw de live omgeving van WebinarGeek.

Mozilla Firefox

Ververs de pagina, selecteer de juiste webcam in het dropdownmenu en klik op “toestaan”.

Als je de toegang tot de camera per ongeluk hebt geblokkeerd, kun je de toestemming resetten door op het doorgekruiste camerapictogram te klikken. Beide manier vindt je terug in de GIF hieronder.

firefox permission

3. Webcam al in gebruik

Controleer of de webcam niet door een andere applicatie wordt gebruikt, zoals Skype, Zoom of OBS. Als dat zo is, sluit die applicatie dan af en open het webinar opnieuw in WebinarGeek.

4. Herstart de browser

Het kan helpen om je browser een keer volledig te herstarten. Dit is zeker handig om te doen als je niet regelmatig je computer opnieuw opstart.

Klik in de browser helemaal aan de rechterkant op de drie bolletjes en klik op 'Sluiten'. Daarna kan je de browser opnieuw opstarten.

5. Herstart je computer

Sla deze stap niet over! Als het herstarten van de browser niet werkt, sluit dan je computer volledig af. Programma's die op de achtergrond draaien, worden dan helemaal afgesloten. Zorg dat je bij het opnieuw opstarten als eerste WebinarGeek opent, zodat andere programma's je camera niet kunnen gebruiken.

6. Incognitovenster

Probeer het opnieuw in incognitomodus. Je browser slaat dan geen geschiedenis op, waardoor je een schone omgeving hebt zonder extensies of plug-ins.

In het zijmenu van je browser kan je een nieuw incognitovenster openen.

Andere veel voorkomende problemen

Update de browser

Zorg ervoor dat je browser altijd up-to-date is. Dit lijkt misschien onbenullig, maar kan zeker uitmaken. Wij gebruiken WebRTC en daar volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Bedrijven achter browsers zijn altijd druk bezig met ontwikkeling op dit gebied om de streaming ervaring voor iedereen te verbeteren! Het is dus heel belangrijk dat je de nieuwste versie van de browser gebruikt als je een webinar geeft.

Google Chrome

1. Open het Chrome-menu door op de drie punten in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Over Google Chrome'.

3. Klik tot slot op 'Update' als er één beschikbaar is. Je kan ook chrome://settings/help in de adresbalk typen en op 'Update' klikken.

Microsoft Edge

1. Open het Edge-menu door op de drie punten in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Over Microsoft Edge'.

3. Klik tot slot op 'Update' als er één beschikbaar is. Je kan ook edge://settings/help in de adresbalk typen en op 'Update' klikken.

Mozilla Firefox

1. Open het Firefox-menu door op de drie lijnen in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Help'

2. Daarna klik je op 'Over Firefox'. Als er een update beschikbaar is wordt deze automatisch geïnstalleerd.

Controleer of de webcam werkt in een ander programma of website

Dubbel check of je webcam ergens anders werkt. Probeer bijvoorbeeld Skype of een testpagina als deze (klik ‘Open camera’) om te kijken of je webcam echt werkt. Zo niet, dan is hij misschien kapot!

Zorg dat je webcam een beeldverhouding van 16:9 heeft

WebinarGeek werkt alleen met webcams met een 16:9 (brede) beeldverhouding (aspect ratio), dus niet met vierkante camera's. Check in de specificaties van je camera of deze hieraan voldoet.

Check je antivirussoftware

Sommige antivirusprogramma's staan het niet toe dat browsers je camera gebruiken. Zet tijdelijk je antivirussoftware uit, herstart je browser (of open een incognito)venster en probeer het opnieuw. Als het dan wel werkt, kan je bij je antivirussoftware checken hoe je dit wel kan toestaan. Voor Kaspersky vind je de bijvoorbeeld instructies hier.

Check het kapje of de sticker op je webcam

Sommige webcams hebben een kapje ter bescherming van je privacy. Controleer of dit open is. Sommige ingebouwde webcams hebben om dezelfde reden een sticker op de webcam geplakt. Check of dit bij jou het geval is.

Update je cameradrivers

Zeker op wat oudere computers is het soms nodig om de drivers te installeren of te updaten. Dat is de software waar je camera op draait. Volg de instructies van je cameraleverancier om dit te doen. Als je je cameramerk en type in Google opzoekt in combinatie met de term 'drivers', kan je deze informatie vaak goed vinden.

Als je webcam nog steeds niet werkt

Sluit alle browser-instanties

Om dit te doen ga je naar taakbeheer. Klik voor Windows met de rechtermuisknop op de taakbalk en open daar taakbeheer. Sluit vervolgens alle services, processen en applicaties van jouw browser. Voor Mac klik je op het Apple-menu en forceer je dat de browser wordt gesloten.

Update je besturingssysteem

Verouderde besturingssystemen geven soms problemen bij het gebruik van (moderne) camera's. Met name Windows 8 en Windows 8.1 (uitgebracht in 2013) werken vaak niet meer goed met webcams en worden ook door Microsoft zelf niet meer ondersteund. Update je Windows of je andere besturingssysteem daarom naar de recentste versie om problemen hiermee uit te sluiten.

Nog steeds geen beeld en geven andere programma's wel beeld met je webcam?

Chat dan hier met ons. Dan kunnen we met je meedenken.