Systeemvereisten

Bekijk het overzicht van minimale systeemvereisten voor de presentator en kijkers van webinars met WebinarGeek.

Dewi avatar
Geschreven door Dewi
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hier vind je een overzicht van minimale systeemvereisten waar de presentator en kijkers aan moeten voldoen om webinars te kunnen geven en bekijken.

Internetsnelheid

Als presentator

Elke presentator maakt apart verbinding met het webinar. De minimale uploadsnelheid die je nodig hebt om een webinar met WebinarGeek uit te zenden, is ongeveer 250 kilobytes per seconde (gelijk aan 2 Mbps).

Als je verbinding maakt met meerdere presentatoren heb je ook voldoende downloadsnelheid nodig, tot 100KBps (800Kbps). De ontvangst schalen we automatisch omlaag als dat nodig is voor je computer of je internetsnelheid.

Belangrijker dan de internetsnelheid is de stabiliteit van je verbinding. Om live te videostreamen heb je een stabiele verbinding nodig. We raden je daarom een verbinding via een kabel aan in plaats van wifi. Gebruik je wel wifi, zorg er dan voor dat je zo dicht mogelijk bij de router of het modem zit. Als je een VPN-verbinding gebruikt, zet deze dan altijd uit voor je een webinar geeft. Zo haal je meer uit je verbinding.

Als moderator of kijker

Voor moderators en kijkers geldt een minimale downloadsnelheid van 60 kilobytes per seconde (gelijk aan 0,5 Mbps). WebinarGeek past automatisch de kwaliteit van het webinar aan (naar beneden of naar boven). Dit gebeurt op basis van de beschikbare bandbreedte en de computercapaciteit van de kijkers.

Testen

Je kan de snelheid van je internetverbinding hier testen. Klik op 'Begin test' na het laden en kies een locatie in de buurt. Zorg dat de (upload- of download)snelheid in 'Mbps' hoger of gelijk is aan de aangegeven minimale snelheden.

Ondersteunde computers

Als presentator

Het streamen van een live webinar vergt meer van je computer dan de meeste andere computertaken. Je computer moet bijvoorbeeld je beeld en geluid verwerken en zorgen dat deze synchroon lopen. Het verwerken van beeld en geluid vraagt met name veel van je CPU/processor. We raden je daarom aan om een zo modern mogelijke computer te gebruiken.

Als stelregel om webinars te geven bevelen wij aan:

• Een desktopcomputer van maximaal 5 jaar oud, of

• Een laptop van maximaal 3 à 4 jaar oud.

WebinarGeek werkt over het algemeen ook prima op oudere computers. Maar als tegen problemen aanloopt, raden we toch een moderne(re) computer aan. Tijdens je (test)webinar meten we hoe druk je computer het heeft met het webinar. Als dit te veel voor je computer is, krijg je hier een melding van.

Zorg ervoor dat de computer zo krachtig mogelijk is met alle onnodige programma's gesloten. Hoe krachtiger, hoe beter (bijvoorbeeld een MacBook Pro in plaats van Air).

Let op! Je kan geen webinar presenteren op mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets. Als presentator is een computer vereist. Kijkers kunnen webinars wel volgen op mobiele apparaten.

Er is een minimale schermbreedte van 1000 pixels nodig, is je scherm smaller dan kan je niet presenteren.

Ondersteunde besturingssystemen

Als presentator

Als je een webinar geeft, heb je een van de volgende besturingssystemen nodig:

• Windows 10 or higher

• Mac: OS X Mojave 10.14 (latest update) or higher

• Linux: Ubuntu 10.04+, Debian 8+, openSUSE 13.1+ or Fedora Linux 21+

Als moderator of kijker

WebinarGeek is getest op verschillende besturingssystemen:

• Windows 8 or higher. Windows 7 is not supported as this hasn't been supported or updated by Microsoft since 2015.

• Mac OS X Mavericks or higher

• Linux Ubuntu 10 or higher

Als kijker on stage

Om tijdens het webinar uitgenodigd te worden als kijker on stage heb je het volgende nodig:

Voor computers

• Windows: 10 of hoger

• Mac: OS X Mojave 10.14 (laatste update) of hoger

• Linux: Ubuntu 10.04+, Debian 8+, openSUSE 13.1+ of Fedora Linux 21+

Voor mobiele apparaten

• iOS: 14 of hoger

• Android: 5.0 en hoger met huidige beveiliging en platform updates

Mobiele apparaten als kijker

Webinars kunnen ook bekeken worden op mobiele apparaten met:

• iOS 14 en hoger

• Android 5.0 en hoger met huidige beveiliging en platform updates

Praktisch alle browsers die video streams af kunnen spelen kunnen gebruikt worden om een webinar te bekijken.

Testen

Je kan op deze pagina zien welk besturingssysteem je hebt.

Ondersteunde browsers

Alle populaire browsers worden ondersteund door WebinarGeek.

• Google Chrome: Laatste twee versies of hoger (inclusief andere Chromium browsers zoals Edge en Opera). Klik hier om de meest recente versie te bekijken.

• Firefox 78 en hoger

Heb je Google Chrome al? Dan kan je de versie controleren door rechtsboven in de browser op de 3 puntjes te klikken en vervolgens op > 'Help' > 'Over Google Chrome'.

Veel browsers werken met dezelfde opensourcebasis als Google Chrome (Chromium). Daarom werkt WebinarGeek ook automatisch als presentator met de laatste versie van Microsoft Edge, Vivaldi of bijvoorbeeld de Brave-browser.

Voor kijkers on stage

Voor computers

• Chrome: Laatste twee versies of hoger (inclusief andere Chromium browsers zoals Edge en Opera). Klik hier om de meest recente versie te bekijken.

• Safari 14 en hoger

• Firefox 78 ESR en hoger

Voor mobiele systemen

• iOS Safari (in iOS 14 en hoger)

• Android Chrome, Firefox, Samsung Internet, en op Chromium gebaseerde browsers

Ondersteunde browser voor kijkers

• Chrome 81 en hoger (Inclusief Chromium-based browsers zoals Brave en Opera)

• Microsoft Edge 81 en hoger

• Safari 14 en hoger

• Firefox 78 ESR en hoger

Testen

Je kan op deze pagina zien welke browser je hebt.

Ondersteunde camera's

Bijna alle (virtuele) camera's en microfoons worden ondersteund voor een presentator, zolang je browser deze maar herkent als een webcam. Als je een niet-standaard webcam gebruikt, heb je daar soms aanvullende hard- of software voor nodig, zoals de Blackmagic Web Presenter, U-TAP of OBS. Voor een (web)camera geldt een minimale resolutie van 1280x720.

Bedrijfsnetwerk en firewall

Als moderator of kijker

Een kijker of moderator kan een webinar volgen in alle netwerken, waarin het mogelijk is om (zonder restricties) websites op het internet te bezoeken. Het belangrijkst is dat er een stabiele verbinding is.

Als (Co-)presentator

WebinarGeek maakt gebruik van verschillende domeinen, IP-adressen en protocollen om jouw webinar te hosten. Als je gebruik maakt van een bedrijfsnetwerk of VPN, is het slim de volgende instellingen te controleren bij jouw IT-beheerder.

Je moet ten minste toegang hebben tot de volgende domeinen:

• *.daily.co wanneer mogelijk. Als dit niet mogelijk is, dan moet je de volgende domeinen kunnen bereiken:

• webinargeek.daily.co

• b.daily.co

• c.daily.co

• gs.daily.com

• *.wss.daily.co voor SFU media connecties.

• prod-ks.pluot.blue (voor ICE negotiation)

• *.twilio.com

• *.xirsys.com

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je toegang hebt tot *.daily.co op poort 443, aangezien deze wordt gebruikt voor verschillende typen fallback-verbindingen.

Als je een firewall hebt, moet je UDP hole punching toestaan, wat het standaardgedrag is voor de meeste firewalls. Als je expliciet UDP-poorten toestaat of weigert, moet je zeker poort 3478 openen voor signaling en media tunneling. Je moet ook de UDP-poorten 40000-65534 voor alle (co-)hosts openen om peer-to-peer-oproepen correct te laten werken.

VPN

Als je een VPN moet gebruiken, zullen webinars veel betere kwaliteit hebben als het verkeer van WebinarGeek de VPN kan omzeilen. Je kan dat meestal doen door split tunneling te configureren. Probeer al het UDP-verkeer uit te sluiten. Als dat niet mogelijk is, stel dan poort 433 vrij voor ten minste de onderstaande Twilio IP-ranges en idealiter ook voor Xirsys.

Content Security Policy (CSP) Directives

Als je de toegang tot resources met een Content-Security-Policy (CSP)-header moet beheren, gebruik je het volgende:

Content-Security-Policy: default-src 'self' webinargeek.daily.co b.daily.co c.daily.co gs.daily.co;

Trefwoorden: vereisten, systeemeisen, systeem, mbit