De kijkerservaring

We leggen uit wat jouw kijkers kunnen verwachten als ze deelnemen aan een webinar.

Dina avatar
Geschreven door Dina
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Systeemvereisten

WebinarGeek is zo gebouwd dat je je webinar naar zoveel mogelijk kijkers kan brengen. Het maakt daarbij niet uit waar een kijker zich bevindt of op welk apparaat iemand is ingelogd. Lees bij systeemvereisten wat de kijker nodig heeft (en wat we aanraden) om het webinar goed te kunnen volgen.

Voordat het webinar begint

De kijker heeft een persoonlijke kijklink of een directe link naar het webinar ontvangen, bijvoorbeeld via de bevestigingsmail. De kijker kan meedoen aan het webinar door hierop te klikken. Dit kan van tevoren, maar ook tijdens het webinar.

Voordat het webinar begint, komen kijkers in een ‘wachtruimte’ terecht waar een timer aftelt tot de start van het webinar. Zo gauw er nog 5 minuten over zijn (of eerder, als dat ingesteld is), worden de kijkers doorgestuurd naar de webinarpagina. Je kan instellen hoe lang voor het begin van het webinar de kijkers doorgestuurd worden. De stijl van de aftelpagina kan je aanpassen.

Aftelpagina

Als de webinarpagina opengaat, komen de kijkers automatisch terecht op de pagina waar het webinar zal plaatsvinden. Hier kunnen ze wachten tot de presentator het webinar start. Als jij een startslide hebt ingesteld, krijgen jouw kijkers die nu te zien.

The webinar page

De webinarpagina is geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en browsers. Als iemand dus kijkt op een telefoon, ziet de pagina er al gelijk anders uit dan op een laptop. Op een telefoon staat bijvoorbeeld de chat onder de video in plaats van ernaast.

Als het webinar al het kijkerlimiet heeft bereikt kan de kijker niet meer meekijken. Ze krijgen dan een melding te zien om het later nog eens te proberen.

Het webinarthema wijzigen

De webinarpagina wordt geleverd met twee thema's: donker en licht. Je kan een vast thema instellen voor alle kijkers of kijkers zelf laten bepalen welk thema ze willen gebruiken. In dat laatste geval vinden kijkers onderaan de pagina een knop om het webinar thema te wijzigen. Het thema wordt standaard ingesteld op het thema van hun apparaat.

Dit artikel legt uit hoe je de thema-instellingen van je webinar kunt wijzigen.

Het webinarthema wijzigen

Het webinar starten

Zodra een kijker de webinarpagina opent, wordt achter de schermen getest of de browser toestaat dat het webinar automatisch afspeelt. Op mobiele apparaten is dit bijvoorbeeld niet toegestaan, en dan brengen we heel duidelijk een playknop in beeld. In deze knop zit een subtiele animatie verwerkt die de kijker erop wijst dat het webinar pas begint, als ze op de knop klikken.

Klikt de kijker niet binnen enige tijd op afspelen? Dan komt er een tekst in beeld die aangeeft dat de kijker het webinar zelf moet starten. Dit ziet er zo uit:

Waarschuwing dat de kijker op de startknop moet klikken om het webinar te bekijken

Tijdens het webinar

Zodra het webinar start, wordt het 'nog even geduld'-beeld of jouw startslide vervangen door de video of presentatie van het webinar.

Webinar screen during the webinar

Interacties tijdens het webinar

Interacties die je start tijdens het webinar worden getoond in de sidebar rechts van de video. Het tabblad 'Interacties' wordt automatisch geopend om ervoor te zorgen dat de kijker de interacties niet kan missen.

Voorbeeld van een interactie tijdens een webinar

Chatten tijdens het webinar

Als de chat is ingeschakeld, ziet de kijker deze tijdens het webinar. Berichten in de openbare chat zijn voor iedereen zichtbaar. Om een ​​bericht te versturen, moet een kijker na het typen op 'Enter' drukken.

De chat tijdens een live webinar

Kijken in een volledig scherm

Kijkers kunnen het webinar op elk moment op een volledig scherm (of fullscreen) weergeven door op de knop voor volledig scherm rechtsboven op hun webinarpagina te klikken.

The fullscreen button

Ze kunnen de volledig-scherm-modus op elk moment verlaten door op de knop 'Escape' op hun toetsenbord te drukken of door rechtsboven op de knop voor volledig scherm afsluiten te klikken.

The exit fullscreen button

Als de kijker zich in de modus 'volledig scherm' bevindt, zal het starten van een interactie deze automatisch sluiten. Dit zorgt ervoor dat kijkers niets missen van wat je deelt.

Het formaat van de sidebar wijzigen tijdens het webinar

Kijkers hebben de mogelijkheid om het paneel aan de rechterkant te verkleinen of te verbergen wanneer ze webinars op een computer bekijken.

Om de sidebar te verbergen, kunnen ze op de pijlknop ernaast drukken. Om het formaat van de sidebar te wijzigen, kunnen kijkers de rand van het paneel slepen.

Resizing the sidebar

Deze opties zorgen ervoor dat de kijker de webinarpagina naar eigen smaak kan aanpassen.

Als de kijker de sidebar heeft gesloten, zal het starten van een interactie deze automatisch weer openen. Dit zorgt ervoor dat kijkers niets missen van wat je deelt.

Let op! De optie voor het wijzigen van het formaat is niet beschikbaar op mobiele apparaten omdat de sidebar zich onder de video bevindt in plaats van ernaast. Mensen die het webinar vanaf mobiele apparaten bekijken, kunnen alleen de sidebar sluiten en openen.

Een uitnodiging voor de stage aanvragen

Wanneer het webinar de 'Sta kijkers toe om te vragen om on stage te komen' instelling aan heeft staan kunnen kijkers "hun hand opsteken" om een uitnodiging voor de stage aan te vragen.

Ze hoeven alleen maar op de knop met het hand-icoontje te klikken om een uitnodiging aan te vragen.

Een aanvraag indienen om on stage te verschijnen

Uitgenodigd worden voor de stage

Elk webinar teamlid dat de ‘Beheer de stage’ toestemming heeft, kan kijkers uitnodigen voor de stage om (tijdelijk) mee te doen aan de discussie. Kijkers moeten actie ondernemen om op stage te verschijnen; ze komen niet zomaar zonder waarschuwing in beeld.

Systeemvereisten voor kijkers op de stage

Internet snelheid

Een kijker op de stage heeft hun eigen verbinding met het webinar. De minimale uploadsnelheid voor verschijnen tijdens een webinar is ongeveer 250 kilobytes per seconde (ongeveer 2 Mbps).

Ondersteunde besturingssystemen

Voor computers

• Windows: 10 of hoger

• Mac: OS X Mojave 10.14 (laatste update) of hoger

• Linux: Ubuntu 10.04+, Debian 8+, openSUSE 13.1+ of Fedora Linux 21+

Voor mobiele apparaten

• iOS: 14 of hoger

• Android: 5.0 en hoger met huidige beveiliging en platform updates

Ondersteunde browsers

Voor computers

• Chrome: Laatste twee versies of hoger (inclusief andere Chromium browsers zoals Edge en Opera). Klik hier om de meest recente versie te bekijken.

• Safari 14 en hoger

• Firefox 78 ESR en hoger

Voor mobiele apparaten

• iOS Safari (in iOS 14 en hoger)

• Android Chrome, Firefox, Samsung Internet, en op Chromium gebaseerde browsers

Een uitnodiging voor de stage accepteren of weigeren

Wanneer een kijker een uitnodiging voor de stage ontvangt opent hun webinar pagina automatisch een nieuw tabblad genaamd ‘Prep room’.

Een kijker uitnodigen voor de stage betekent niet dat ze meteen zichtbaar en hoorbaar zijn voor de deelnemers; ze moeten eerst hun camera/microfoon instellen en de uitnodiging accepteren. Als ze de uitnodiging niet accepteren, kunnen ze niet verschijnen tijdens het webinar.

Deze stappen gelden voor kijkers op een computer en kijkers op een mobiel apparaat.

Een uitnodiging accepteren

1. Wanneer een kijker uitgenodigd is zal een nieuw tabblad genaamd ‘Prep room’ geopend worden voor de kijker

2. De kijker moet in dit tabblad hun camera en microfoon instellen

3. Daarna moet de kijker op ‘Ik ben klaar om on stage te komen’ klikken of het pijltje aan de rechterkant van de knop gebruiken om alleen met audio deel te nemen

Let op! Als de kijker met alleen geluid uitgenodigd is zullen ze geen camera uit kunnen kiezen en staat er op de deelneem knop ‘Neem deel met alleen geluid’.

Na deze stappen zal de kijker verschijnen in de ‘Off stage’ lijst in het ‘Stage’ tabblad van de sidebar van het webinar team. Aan de kant van de kijker komt een bericht in beeld dat hett webinar team actie moet ondernemen.

Een webinar teamlid met de ‘De stage beheren’ toestemming moet de kijker naar de stage verplaatsen. Wanneer ze dat doen zal de kijker zichtbaar en hoorbaar zijn voor de deelnemers.

Let op! Het webinar team zal de kijkers camera kunnen zien terwijl de kijker ‘off stage’ is nadat de kijker de uitnodiging accepteert, ook al zien de deelnemers dat (nog) niet.

Een uitnodiging weigeren

1. Wanneer een kijker uitgenodigd is zal een nieuw tabblad genaamd ‘Prep room’ geopend worden voor de kijker

2. De kijker moet in dit tabblad op ‘Uitnodiging weigeren’ klikken

Je kan in dit artikel meer informatie vinden over hoe je kijkers uitnodigt voor de stage.

De camera en microfoon instellen als een kijker op de stage

De kijker stelt hun camera en microfoon in voordat ze de uitnodiging accepteren maar kunnen de instellingen nog veranderen nadat ze op stage gebracht zijn of terwijl ze off stage wachten.

Deze stappen gelden voor kijkers op een computer en kijkers op een mobiel apparaat.

1. De kijker moet het ‘Instellingen’ tabblad openen

2. Daar kunnen ze hun camera en microfoon wijzigen

De veranderingen worden meteen toegepast; de kijker hoeft deze niet op te slaan.

Als kijker terugkeren naar het publiek

Kijkers kunnen zelf beslissen wanneer zij van stage willen gaan.

Deze stappen gelden voor kijkers op een computer en kijkers op een mobiel apparaat.

1. De kijker moet onderaan de webinarpagina op de ‘Keer terug naar het publiek’ knop klikken

of;

1. De kijker moet het ‘Instellingen’ tabblad openen

2. Daar kan de kijker op de ‘Keer terug naar het publiek’ knop klikken

Wil je weten hoe je een kijker van de stage haalt als een webinar teamlid? Lees dan dit artikel.

Nadat een kijker terugkeert naar het publiek

De kijker die op stage is geweest zal een ‘Bedankt’ tabblad te zien krijgen. Dit laat de kijker weten dat ze teruggekeerd zijn naar het publiek en niet meer zichtbaar of hoorbaar zijn.

Dit tabblad verdwijnt zo gauw de kijker een ander tabblad opent, zoals ‘Chat’ of ‘Interacties’.

Een kijker's audio- of videoproblemen oplossen

Wanneer een kijker audio- of videoproblemen ondervindt, zijn er enkele stappen die ze kunnen volgen om een ​​oplossing te vinden. Onder de video ziet de kijker een knop met de tekst 'Geen beeld of geluid?'. Als de kijker op de knop drukt worden enkele mogelijke oplossingen voor problemen van de kijker weergegeven.

De kijker kan het volgende proberen:

• Ververs de pagina met de knop hieronder.

• Check of geluid aan staat op je apparaat.

• Klik op 'Kies andere video player' voor een andere player (indien beschikbaar).

• Als je kijkt op een Android telefoon, open dan het menu en kies voor de desktopversie van deze pagina.

• Probeer een andere browser, bij voorkeur Google Chrome op een desktop of laptop.

• Probeer een ander apparaat.

• Probeer een andere internetverbinding indien beschikbaar.

Na het webinar

Zodra je het webinar beëindigt, wordt de webinarvideo vervangen door een melding dat het webinar is afgelopen of door jouw eindslide. Heb je een evaluatieformulier en/of salespagina ingesteld? Dan komen die na afloop van het webinar in beeld voor de kijker.

Als het webinar afgelopen is, kunnen kijkers het webinar niet meer in. Maar kijkers die al ingelogd waren, worden pas na 30 minuten automatisch uitgelogd. Zo kan je na afloop nog even (na)chatten met je kijkers.

Als je een externe salespagina instelt, dan wordt de kijker na einde van het webinar doorgestuurd naar deze pagina. De kijker ziet dan geen evaluatieformulier en kan ook niet meer chatten.

Heb je de replay beschikbaar gesteld aan je kijkers? Dan komen kijkers die op de kijklink klikken automatisch bij de replay terecht zodra die beschikbaar is.

Achter de schermen: de techniek en vertraging

Zodra het webinar is gestart, begint de magie die ervoor zorgt dat het beeld en geluid goed overkomen bij alle kijkers. Hiervoor bekijken we per kijker wat de omstandigheden zijn, zodat we elke kijker een 'persoonlijke' oplossing bieden.

Er wordt gekeken naar de internetsnelheid, de browser en de rekenkracht van het apparaat waarmee de kijker deelneemt aan het webinar. Kijkers met een optimale internetsnelheid, een moderne browser en een snelle computer krijgen het beeld en geluid binnen zonder vertraging en in hoge kwaliteit.

Voor de andere kijkers zet WebinarGeek achter de schermen het beeld en geluid om naar een formaat en kwaliteit dat past bij hun omstandigheden. Hierdoor zien ze het webinar met een vertraging. Dit houdt in dat als de presentator op seconde 1 iets zegt, de kijker dit na bijvoorbeeld 15 seconden ziet. De vertraging is anders voor elke kijker en is normaal gesproken niet langer dan 20 seconden.

WebinarGeek zorgt ervoor dat alle interacties, slides en video's met dezelfde vertraging meekomen, als deze er is. Zo verschijnt alles op het juiste moment in beeld en zien alle kijkers precies hetzelfde webinar.

Trefwoorden: beleving, kijker, publiek, bezoekers, vertraging, kijkerslink