Met WebinarGeek is het mogelijk om geautomatiseerd webinars uit te zenden. Een automated webinar is een vooraf opgenomen webinar dat wordt uitgezonden alsof het live is. Ja, je leest het goed: alsof het live is.

Deelnemers ervaren dus een live webinar, terwijl zij naar een opname kijken. Jij als presentator kunt dus relaxed achterover hangen tijdens de uitzending. Wel is het mogelijk om via de chat direct vragen van kijkers te beantwoorden.

Er zijn verschillende opties om een automated webinar aan te maken. Hieronder leggen we uit welke dag zijn.

Live webinar naar automated webinar creëren

Als je een live webinar hebt gegeven in WebinarGeek, dan kan je de opname hiervan gebruiken als automated webinar. Zo geef je hetzelfde webinar nog een keer, maar hoef je niet meer te presenteren.

Klik in het webinaroverzicht op het live webinar. Ga dan naar de uitzending waarvan je de opname wil gebruiken, klik op 'Opties' > 'Creëer automated webinar' > 'Webinar omzetten'.

Er wordt een nieuw webinar aangemaakt en de video, registratiepagina en eventuele interacties, presentatie en video-injecties kunnen worden overgenomen.

Het enige wat je nog hoeft te doen, is de datum en tijd instellen.

De interacties en de dia's die je hebt gebruikt tijdens het live webinar, worden in het automated webinar automatisch op hetzelfde moment gestart. Maar als je wil, kan je de tijden van de interacties wijzigen en nieuwe interacties inplannen.

Zodra je op 'Creëer automated webinar' klikt, krijg je een overzicht van welke gegevens er worden overgenomen.

Hier kan je ervoor kiezen om de registratielink van het live webinar over te nemen. Dat kan handig zijn als je de registratiepagina van het live webinar niet meer gebruikt. Je hoeft dan voor het automated webinar geen nieuwe link te delen.

Let op! Als je de registratielink van het live webinar overneemt voor het automated webinar, is het live webinar niet meer te bereiken met deze link.

Wij passen de link naar de registratiepagina van het live webinar namelijk aan door daar 'old' aan toe te voegen.

Nieuw webinar aanmaken en een opname selecteren/toevoegen

Klik in het hoofdmenu op '+ Nieuw webinar' om een nieuw webinar aan te maken. Selecteer 'automated webinar', geef het webinar een titel, maak een uitzendschema en klik op 'Webinar aanmaken'.

Hierna kom je in de volgende stap van de webinar wizard terecht. Je hebt de volgende opties:

Externe video gebruiken

Klik bovenin op 'Webinar'. Bij 'Webinarvideo' kan je een video toevoegen. Dit kan een YouTube- of Vimeo-URL zijn of een andere link, zolang deze maar een mp4-bestand verwijst (bij voorkeur met x264-video en AAC-audio).

Plak je URL bij 'Webinarvideo' en klik op 'Opslaan'. Lees hier meer over het gebruik van externe video's.

Let op! Test altijd de opname door na het publiceren op 'Test het webinar' te klikken in het webinar dashboard.

Live webinar-opname gebruiken

Je kan er ook voor kiezen om de opname van een live webinar te gebruiken. Klik in de webinar wizard op 'Webinar'. Selecteer een live webinar bij 'Gebruik live opname' en klik op 'Opslaan'.

Alle interacties en de presentatie die je bij het live webinar hebt gebruikt, worden hier overgenomen. Net als wanneer je een automated webinar creëert.

Let op! Test altijd de opname door na het publiceren op 'Test het webinar' te klikken in het webinar dashboard.

Bestaand live webinar wijzigen naar automated webinar

Je hebt een live webinar gepland, maar de presentator is niet beschikbaar op de ingeplande tijd. Wat je dan kan doen, is het webinar aanpassen naar een automated webinar. Hiervoor volg je de volgende stappen.

Klik op webinar bewerken > Algemeen. Onder Live staat aanpassen. Klik op Aanpassen > Selecteer automated > Opslaan. Vergeet niet je opname toe te voegen!

Trefwoorden: automatisch, vooraf, opgenomen, omzetten