Live webinars
Presentatie maken en uploaden

In welk format moet een presentatie gemaakt worden voor de beste kwaliteit tijdens jouw webinar en hoe upload je deze naar WebinarGeek?

Tim avatar
Geschreven door Tim
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om een presentatie te uploaden moet je hem eerst maken. Voor het maken van je presentatie kan je verschillende programma's gebruiken. Voor Windows-gebruikers is dat meestal PowerPoint en voor mensen die Apple-producten gebruiken, is dat Keynote. De slides moeten worden opgeslagen en worden geüpload als PDF of als afbeeldingen (.png, .jpg).

Je kan ook je scherm delen tijdens je webinar. Klik hier om te lezen hoe je dat doet. Voor de hoogste kwaliteit en een side-by-side view upload je je presentatie naar WebinarGeek.

Leer hier meer over het instellen van live webinars!

Animaties en video's

Als je animaties in je presentatie hebt verwerkt, kan je je PowerPoint niet uploaden als PDF. De animaties gaan namelijk verloren zodra de dia’s worden omgezet in losse afbeeldingen. Gebruik je alleen animaties om bullet points in te laten vliegen, dan kan je nog overwegen om voor elke nieuwe bullet point een nieuwe dia aan te maken.

Wil je wel animaties laten zien tijdens het webinar, dan kan je je scherm delen. Klik hier om te lezen hoe je dat doet. Als je een video in je powerpoint bestand hebt geüpload, is deze niet af te spelen vanuit je presentatie. Je moet dan deze dan toevoegen met de video-injectie.

Presentatie uploaden

1. Selecteer het specifieke webinar dat je wilt bewerken.

2. Klik op 'Webinar bewerken' om naar de webinarinstellingen te gaan.

3. Navigeer naar de tab 'Webinar'.

4. Klik op 'Presentatie'

5. Je ziet nu de presentatie-instellingen. Hier vind je verschillende manier om je presentatie te uploaden.

Let op! Deze optie zie je alleen bij live webinars.

Methoden voor het delen van een presentatie

PDF

Je uploadt je presentatie als PDF-bestand. Om je presentatie te uploaden, kan je deze stappen volgen:

1. Selecteer het specifieke webinar dat je wilt bewerken.

2. Klik op 'Webinar bewerken' om naar de webinarinstellingen te gaan.

3. Navigeer naar de tab 'Webinar'.

4. Klik op 'Presentatie'

5. Selecteer 'PDF-bestand' en kies de PDF die je wilt uploaden. De maximale bestandsgrootte is 50 MB.

Presentatie uploaden als PDF

Losse afbeeldingen (.png, .jpg)

Heb je losse afbeeldingen of dia’s die je wil uploaden, dan kan dat in PNG- en JPG-formaat. Om losse afbeeldingen of dia's te uploaden, volg je de stappen hieronder:

1. Selecteer het specifieke webinar dat je wilt bewerken.

2. Klik op 'Webinar bewerken' om naar de webinarinstellingen te gaan.

3. Navigeer naar de tab 'Webinar'.

4. Klik op 'Presentatie'

5. Selecteer 'Losse afbeeldingen' en ga naar de map waar je de losse afbeeldingen hebt opgeslagen

6. Klik op CTRL + A (Windows) of CMND + A (Apple) om alle afbeeldingen tegelijk te selecteren en klik op 'Openen' om ze te uploaden. De maximum bestandsgrootte is 5 MB per afbeelding.

Volgorde slides aanpassen

1. Selecteer het specifieke webinar dat je wilt bewerken.

2. Klik op 'Webinar bewerken' om naar de webinarinstellingen te gaan.

3. Navigeer naar de tab 'Webinar'.

4. Klik op 'Presentatie'

5. Klik vervolgens op 'Wijzig volgorde'. Je zie dat de dia's dan beginnen te trillen.

6. Klik op de dia die je wil verplaatsen, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de dia naar de juiste plek.

7. Klik op 'Klaar' als de dia goed staat.

Volgorde van slides aanpassen

Slides verwijderen

Je kan een enkele slide verwijderen of alle slides in 1 keer.

1. Selecteer het specifieke webinar dat je wilt bewerken.

2. Klik op 'Webinar bewerken' om naar de webinarinstellingen te gaan.

3. Navigeer naar de tab 'Webinar'.

4. Klik op 'Presentatie'

Eén slide verwijderen

Klik op de slide die je wil verwijderen en klik dan op 'Verwijder slide'.

Alle slides verwijderen

Klik rechtsboven op 'Verwijder alles' om alle slides in 1 keer te verwijderen.

Alle slides in één keer verwijderen

Sprekersnotities

Je kan sprekersnotities gebruiken om jezelf tijdens de presentatie te ondersteunen.Deze notities herinneren je tijdens het webinar aan kernwoorden of punten die je tijdens je verhaal wil benoemen.

Let op! Sprekersnotities uit Powerpoint, Keynote of een PDF worden niet automatisch meegenomen bij het uploaden.

Je kan van tevoren sprekersnotities aan je slides toevoegen.

1. Selecteer het specifieke webinar dat je wilt bewerken.

2. Klik op 'Webinar bewerken' om naar de webinarinstellingen te gaan.

3. Navigeer naar de tab 'Webinar'.

4. Klik op 'Presentatie'.

5. Klik dan op een slide die je toegevoegd hebt.

Sprekersnotities toevoegen aan een slide

Onder de slide kan je een notitie schrijven en opslaan. Aan het spraakwolk icoontje kan je zien welke slides een notitie hebben.

De presentatie beheren; uploaden van extra slides en het wijzigen van de volgorde

Tijdens het webinar zie je als presentator de notitie als de slide in beeld is. Als je niet alle tekst ziet moet je scrollen om de rest te lezen.

Weergave van een sprekersnotitie voor de presentator tijdens een webinar

Tip! Gebruik de S-toets op het toetsenbord om de notities snel te tonen of te verbergen.

Presentatie maken en opslaan

Let op! Belangrijk is dat je de presentatie opmaakt in breedbeeld. Dat is de verhouding 16:9 (bijv. 1920 x 1080). Omdat de live uitzending in breedbeeld wordt uitgezonden, vullen de slides zo het hele beeld. Zorg dat je dit hebt ingesteld voordat je begint met het opmaken van je presentatie.

Presentatie maken in PowerPoint

1. Ga naar 'Ontwerpen' en dan 'Diagrootte'.

2. Selecteer 'Breedbeeld (16:9)' als dat nog niet het geval is.

Dit kan per versie afwijken. Klik hier als je een andere versie dan Office 365 of PowerPoint voor Mac gebruikt.

Slides exporteren uit PowerPoint

1. Open PowerPoint en klik op 'Bestand' > 'Opslaan als' > Selecteer de locatie waar de dia's opgeslagen moeten worden.

2. Klik vervolgens op het pijltje aan de rechterkant om het dropdown menu te openen en kies voor 'Portable Network Graphics-indeling (*.png)'. Klik dan op 'Opslaan'.

3. Je krijgt dan de vraag 'Welke dia's wilt u exporteren?'. Kies voor 'Alle dia's', de dia's worden genummerd in een map geplaatst.

Als je PowerPoint voor Mac gebruikt, klik dan hier en scroll op de website door naar 'Uw dia's als afbeeldingen exporteren'.

Let op! Zijn je slides na het exporteren onscherp?

Standaard is de export resolutie van een PowerPoint-dia die je als afbeelding wilt opslaan 96 dpi (dots per inch). Voor een scherpere kwaliteit kun je dit aanpassen naar 300 dpi (dots per inch). Klik hier voor de stappen om de export resolutie te wijzigen.

PowerPoint opslaan als PDF-bestand.

1. Open PowerPoint klik op 'Bestand' > 'Opslaan als' > Selecteer de locatie waar de dia’s opgeslagen moeten worden.

2. Klik vervolgens op het pijltje aan de rechterkant om het dropdown menu te openen en kies voor 'PDF (*.pdf)' en klik op 'Opslaan'.

Let op! Als je een kleur profiel kan uitkiezen bij het opslaan van de presentatie als een PDF bestand, kies dan voor RGB. Exporteer de presentatie naar JPG of PNG als je deze optie niet hebt.

Als je PowerPoint voor Mac gebruikt, klik dan hier en scroll op de website door naar 'Uw presentatie exporteren naar de PDF-indeling'.

Presentatie maken in Keynote

1. Klik op 'Document' in de rechterbovenhoek.

2. Kies bij 'Diaformaat' voor '16:9', als dat nog niet het geval is.

Slides exporteren uit Keynote

Open de presentatie en kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > 'Afbeeldingen (uit het archief menu boven in op het scherm). Klik hier voor de handleiding om een Keynote-presentatie te exporteren naar afbeeldingen (.png, .jpg).

Keynote opslaan als PDF-bestand

Open de presentatie en kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > 'PDF' (uit het archief menu boven in op het scherm).

Klik hier voor de handleiding om een Keynote-presentatie te exporteren naar PDF.

Let op! Als je een kleurprofiel kan uitkiezen bij het opslaan van de presentatie als een PDF bestand, kies dan voor RGB. Exporteer de presentatie naar JPG of PNG als je deze optie niet hebt.

Presentatie maken in Canva

Selecteer in Canva de presentatie-indeling 1920 x 1080 pixels.

Slides exporteren uit Canva

1. Open je presentatie in Canva.

2. Klik rechtsboven op het download icoon.

3. Selecteer PNG of JPG als bestandstype.

4. Klik op 'Downloaden'.

Canva opslaan als PDF-bestand

1. Open je presentatie in Canva.

2. Klik rechtsboven op het download icoon.

3. Selecteer PDF als bestandstype.

4. Klik op 'Downloaden'.

Let op! Als je een kleur profiel kan uitkiezen bij het opslaan van de presentatie als een PDF bestand, kies dan voor RGB. Exporteer de presentatie naar JPG of PNG als je deze optie niet hebt.

Overige programma’s

Werk je met een andere programma dan hier staan vermeld? Dan kan je één van de volgende opties gebruiken:

1. Sla de presentatie op als PDF-bestand en upload deze in je webinar.

2. Sla de presentatie op als losse afbeeldingen (.png of .jpg) en upload deze in je webinar.

3. Deel je presentatie via 'Scherm delen'. Dit vergt wel testen vooraf.

Let op! Als je een kleurprofiel kan uitkiezen bij het opslaan van de presentatie als een PDF bestand, kies dan voor RGB. Exporteer de presentatie naar JPG of PNG als je deze optie niet hebt.

Keywords: Prezi, Power point, Google slides, spreeknotitie