Webinar testen

Falen in de voorbereiding, is de voorbereiding van falen in het eindresultaat. Vooraf je webinar testen, is daarom essentieel.

Dewi avatar
Geschreven door Dewi
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Falen in de voorbereiding, is de voorbereiding van falen in het eindresultaat. Vooraf je webinar testen, is daarom essentieel.

De test is bedoeld om alle technische en functionele features van het webinar te controleren zodat alles soepel verloopt wanneer de deelnemers er zijn om je presentatie te bekijken.

Een van de fijne dingen aan het testen, is de mogelijkheid om zo vaak als je wilt te testen!

Let op! Het testwebinar is een momentopname, dus het wordt niet opgenomen. Als je graag een opname wilt, dan kan je een echt live webinar aanmaken als test.

Webinar testen

Kies het webinar dat je wilt testen uit het webinar overzicht door op de titel te klikken. Je kan het testwebinar op elk moment openen door op 'Test het webinar' te klikken.

Na de preview van het webinar kom je terecht in het configuratiescherm voor de dry run. Je bent nog niet live; om live te gaan, moet je de webinaromgeving openen en op 'Start testwebinar' klikken.

Webinar testen in WebinarGeek

Gebruik deze handige checklist om de laatste stappen voor je dry run door te nemen!

Webinaromgeving openen

Wanneer je het testwebinar voor de eerste keer opent, zal je browser toestemming vragen om je camera en microfoon te gebruiken.

Toestemming voor microfoon en camera

Kies voor 'Toestaan' (of 'Allow') en je komt terecht in de preview van het webinar. Hier kan je de camera en microfoon kiezen die je wilt gebruiken.

De grijze balk onder de microfoonselectie is de audio-indicator. Spreek in de microfoon en de balk zal aangeven of je audio hoorbaar is.

Camera en microfoon instellen

Let op! We meten alleen of er geluid binnenkomt. De kwaliteit wordt niet gemeten.

Laten nu een kijkje nemen naar de twee buttons boven de camera- en microfoonselectie.

Met de linkerknop, met het camera-icoontje, kan je de camera in- en uitschakelen.

Met de rechterknop, met het microfoon-icoontje, kan je de micfrofoon in- en uitschakelen.

Bediening in de webinar voorbereidingsomgeving

Nu je je camera en microfoon hebt geselecteerd en hebt gekozen wat je aan en uit wilt zetten, kan je klikken op 'Naar webinar' om naar de webinaromgeving te gaan. Geen zorgen! Al deze instellingen, kunnen later nog worden aangepast.

Camera en microfoon wijzigen in de webinaromgeving

Zoals hierboven aangegeven, kunnen de camera- en microfooninstellingen nog worden aangepast in de webinaromgeving zelf.

Klik op het tandwielicoon rechtsonder om de instellingen te wijzigen in de webinaromgeving.

Instellingen openen

Dit opent een venster waar je je camera en microfoon kunt veranderen op dezelfde manier als in de preview. De audio-indicator is er ook om te testen of je gekozen microfoon goed werkt. Sluit het venster door 'x' te klikken rechtsboven, zodra je je aanpassingen hebt aangebracht.

Venster webinarinstellingen

Heb je de juiste camera en microfoon gekozen? Top! Laten we verdergaan en een kijker toevoegen aan je webinar.

Webinar testen als kijker

Als je je webinar zelf als kijker wilt testen, kan je een tweede tabblad of venster openen als testkijker.

Kijk in de testomgeving naar de sidebar rechts. Onder de tab 'Kijkers' vind je twee icoontjes. Klik op het oog-icoon om het testwebinar te openen als kijker.

Testen als kijker knop

Let op! Zorg ervoor dat je met een koptelefoon of oortjes werkt of zet je geluid uit bij de testkijker. Op die manier vangt je microfoon het geluid van de testkijker niet op en voorkom je een echo.

Testkijker uitnodigen

Een tweede optie voor het testen van je webinar, is om een testkijker uit te nodigen. Dit kan je doen met het uitnodingsicoon naast de 'Als kijker'-button.

Testkijker uitnodigen button

Klik erop en een nieuw venster zal openen. Dit venster laat een lijst zien van de testkijkers die je tot nu toe hebt uitgenodigd.

Lijst van uitgenodigde testkijkers

Als de testkijker die je wilt uitnodigen al in de lijst staat, kan je klikken op het link-icoon om hun unieke kijklink te zien.

Uitnodigingslink krijgen voor een bestaande testkijker

Klik op de 'Iemand uitnodigen'-button om iemand nieuw uit te nodigen.

In het venster dat opent, kan je de informatie van de testkijker invullen. Klik daarna op 'Toon uitnodigingslink' of 'Stuur uitnodiging via e-mail'. Als je 'Toon uitnodigingslink' kiest, zorg er dan voor dat je handmatig de link deelt met de testkijker zodat ze toegang hebben tot het webinar.

Testkijker uitnodigen venster

Nu de tester aanwezig is op hun kijkpagina, zullen ze je testwebinar zien zodra je live gaat.

Let op! Als jij en de testkijker in dezelfde ruimte zitten, laat de testkijker dan een koptelefoon of oortjes gebruiken of het geluid uitzetten. Op die manier wordt het geluid van de testkijker niet wordt opgevangen door je microfoon en voorkom je een echo.

Systeemvereisten testkijker

Testwebinars hebben dezelfde systeemvereisten als live webinars. Je kunt die systeemvereisten hier vinden.

Testwebinar starten

Ten eerste, zorg ervoor dat:

• je de juiste camera en microfoon hebt geselecteerd

• je geluid binnenkomt bij ons systeem

• je goed in beeld staat

Klik nu op de 'Start testwebinar'-knop.

Start testwebinar knop

Bevestig dat je live wilt gaan door te klikken op de 'Start het testwebinar!'-knop in het venster dat verschijnt.

Bevestigingsvenster om testwebinar te starten

Een melding verschijnt om aan te geven dat je nu live bent, en de statusindicator linksboven in het scherm verandert ook om dit te laten zien.

Webinar statusindicator

Wanneer je het testwebinar wilt beëindigen, hoef je alleen te klikken op 'Stop testwebinar'.

Stop testwebinar knop

Presentaties testen

Klik in de sidebar rechts op de 'Content'-tab. Een lijst van al je presentatieslides verschijnt onder 'Slides'.

Om de presentatie te starten, moet je klikken op de presentatie-button onder de video. De geselecteerde presentatieslide verschijnt op de schermen van jou en je kijkers.

Presentatie delen knop

Je kan de linker en rechter pijltjestoetsen, muis of een USB-afstandsbediening gebruiken om de slides te bedienen.

De presentatie zal standaard boven je video worden getoond.

Wil je de presentatielay-out veranderen naar volledig scherm? Schakel je camera hiervoor uit. Zo verdwijnt je video van het beeld en wordt de presentatie vergroot. Je kan je camera aanzetten wanneer je weer in beeld wilt komen.

Als je wilt stoppen met het delen van de presentatie, kan je nogmaals op de presentatie-button klikken.

Stop presentatie delen knop

Je kan hier meer lezen over het delen van een presentatie.

Video-injecties testen

Klik in de sidebar rechts op de 'Content'-tab. Een lijst van video's die zijn toegevoegd aan je webinar verschijnt wanneer je op 'Video's' klikt.

Om een video-injectie te starten, klik je op de 'Video starten'-button naast de video. De video zal op de schermen van jou en je kijkers afspelen.

De 'Video's' tab in de zijbalk in de webinaromgeving

Je kijkers kunnen je niet horen of zien terwijl de video afspeelt. Zodra de video is afgelopen, ben je weer te horen en zien.

Met het audio-icoontje kan je de video voor jezelf dempen. Als je op dit icoon klikt, heeft jouw video geen geluid, maar kijkers zullen de video nog kunnen horen.

Als je de video eerder wilt beëindigen, dan kan je hiervoor op de 'Video stoppen'-button klikken.

Een video stoppen

Je kan hier meer lezen over video-injecties.

Scherm delen testen

Klik in de testomgeving op het presentatie-icoon onder de video om je scherm te delen.

Knop waarmee je het scherm deelt

In het venster dat verschijnt, kan je selecteren wat je wilt delen en vervolgens op de 'Delen'-button klikken.

Het scherm selecteren dat je wilt delen

Als je wilt stoppen met scherm delen, klik dan opnieuw op de button voor scherm delen.

Scherm delen beëindigen

Hier kan je meer lezen over scherm delen.

Interacties testen

Klik in de sidebar rechts op de 'Interacties'-tab. Klik op een type interactie en de categorie zal ontvouwen om alle interacties van dat type te laten zien.

Lijst van beschikbare interacties

Klik op de specifieke interactie die je wilt gebruiken. Je krijgt de optie om de interactie handmatig te beëindigen of automatisch na een ingestelde tijd. Klik op 'Start' om de interactie te starten. Als je de laatste optie kiest, dan moet je de tijd die de interactie zichtbaar is, eerst instellen voordat je op 'Start' drukt.

Interactie starten

De interactie zal rechts van je testkijker's video zichtbaar zijn. De grijze stip naast de naam van de interactie zal rood zijn terwijl de interactie actief is.

Een interactie beëindigen

Klik op de 'Interactie stoppen'-button om een interactie te beëindigen.

Voorbeeld van een actieve interactie

Afgelopen interacties

Wanneer je een interactie hebt gestart en beëindigd, zal die interactie zichtbaar zijn in de 'Afgelopen interacties'-sectie. Daar vind je ook de resultaten van alle interacties die je tot nu toe in het webinar hebt gebruikt.

Voorbeeld van afgelopen interactie

Je kan hier meer lezen over interacties.

Chat met testkijkers

Je vindt de openbare chat en privéchat beide in de sidebar rechts.

Sidebar tabs

Wanneer een type chat is uitgeschakeld, kan je de tab in de sidebar openen en klikken op 'Openbare/Privé chat inschakelen' om het in te schakelen.

Openbare chat en privéchat inschakelen

Om een type chat uit te schakelen, kan je de tab openen en op de tekstballon met een streep erdoorheen klikken rechtsboven.

Een type chat uitschakelen

Je kan hier meer lezen over de chat.

Keywords: trial, testen, ervaren, gast, powerpoint, onderzoeken, toevoegen