Scherm delen

Het delen van je scherm is een geweldige manier om informatie met jouw kijkers te delen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het werkt.

Dina avatar
Geschreven door Dina
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je scherm delen

Klik in de live omgeving onder de video op het icoon met het scherm.

The screen share button

Kies vervolgens wat je wil delen. Je hebt drie opties:

• Je volledige scherm

Hier deel je een volledig scherm. Dat betekent dat alles wat op het door jou gekozen scherm in beeld is, zichtbaar is voor de kijker. Als je met meerdere schermen werkt, kies je eerst het scherm dat je wil delen en klik je vervolgens op 'Delen'.

• App-venster

Hier deel je een specifieke applicatie, wat inhoudt dat alleen dit venster zichtbaar is voor de kijker. Wij adviseren je om deze optie te gebruiken. Hiermee heb je namelijk meer controle en voorkom je dat er (per ongeluk) ongewenste dingen in beeld komen, zoals een notificatie van een nieuwe e-mail. Als je je volledige scherm deelt, zijn dit soort zaken ook zichtbaar.

Let op! Je moet het venster wel in gebruik hebben als je je scherm gaat delen. Als je een app-venster deelt, terwijl je de applicatie niet open hebt staan, zien de kijkers een zwart beeld.

Als je een powerpointpresentatie deelt via het App-venster en je zet in powerpoint de presentatiemodus (diavoorstelling) aan, dan zien de kijkers een zwart beeld. De diavoorstelling wordt namelijk niet meer herkend als app-venster.

Wil je een powerpointpresentatie laten zien op je eigen scherm, deel dan je volledige scherm.

Je kan ook je presentatie in WebinarGeek uploaden. Hier vind je meer informatie over hoe je dit kan doen.

• Browser-tabblad

Via deze optie deel je een specifiek browser-tabblad. De kijkers ziet dan alleen dit tabblad. Wanneer je het vakje bij 'Audio van tabblad delen' aankruist kunnen de kijkers het geluid van dit tabblad horen.

Als je je scherm deelt zie je een notificatie onderin het scherm om je te laten weten dat je nu je scherm deelt. Je kan deze melding verbergen zodat de kijkers het niet zien.

Audio delen

Het is mogelijk om de audio van een browser tabblad te delen.

1. Klik onder de video op het icoon met het scherm.

2. Selecteer de browser tabblad optie.

3. Klik op het browser tabblad dat je wilt delen.

4. Klik op het vakje naast 'Audio van tabblad delen'.

5. Klik op 'Delen'.

Je deelt nu een browser tabblad en geluid van dat tabblad met het publiek.

Let op! Het delen van audio is alleen mogelijk met de browser tabblad optie. Het publiek kan de audio niet horen wanneer je een venster of het volledige scherm deelt.

Scherm delen stoppen

Er zijn twee manieren om het scherm delen te stoppen. Als eerste kan je op de “scherm delen” knop klikken onder de video

Screen share button while it's active

De tweede methode is om op ‘stop delen’ of ‘stop sharing’ knop te klikken die je in de notificatie ziet.

Scherm delen Chrome notificatie

Je camera in beeld tijdens het scherm delen

Je kan tijdens het scherm delen in beeld blijven voor de deelnemers. Hiervoor hoef je alleen maar de camera aan te hebben staan tijdens het scherm delen. De deelnemers zullen het gedeelde scherm en jouw op hetzelfde moment zien.

Tip! Als je de camera(s) uitzet wordt het gedeelde scherm groter en zijn teksten makkelijker te lezen.

Wat een deelnemer ziet wanneer je de camera aan hebt staan tijdens het scherm delen

Wil je liever niet in beeld zijn terwijl je het scherm deelt? Zet dan de camera uit. De deelnemers zullen je dan niet kunnen zien.

Hoe de camera knop eruit ziet wanneer de camera uitstaat

Een enkel beeldscherm gebruiken

Als je 1 beeldscherm op je computer hebt aangesloten, is het belangrijk dat je wat meer oefent met het scherm delen. Je kan immers niet én je streamingpagina én het scherm/venster/tabblad dat je wil delen tegelijkertijd op je beeldscherm zien.

Werk je met 1 beeldscherm? Dan ontstaat er een kort 'loop'-effect voor de kijker als je volledige scherm deelt. Dit houdt in dat je de streamingpagina deelt in je webinar en dat ziet er ongeveer zo uit:

The looping effect

Als je dit in beeld ziet, ben je de webinarpagina zelf aan het delen. Breng als je dit ziet snel het venster in beeld dat je wil laten zien. Bij jou is het webinar dan niet meer in beeld, maar je kijkers zien wel het juiste venster.

Je kan het scherm delen makkelijker maken door een tweede scherm te gebruiken.

Twee of meer beeldschermen gebruiken

Om het scherm delen makkelijker te maken, kan je het beste twee beeldschermen gebruiken (die zijn aangesloten op dezelfde computer).

Je doet dan het volgende:

• Op het eerste beeldscherm open je de live of test omgeving.

• Op het tweede beeldscherm open je wat je wil delen, bijvoorbeeld een venster, applicatie of website.

• Start het scherm delen en kies scherm 2 (als je een volledig scherm deelt) of een applicatie die of tabblad dat je op scherm 2 open hebt staan. Zo gebruik je beide schermen optimaal.

Je houdt op deze manier je webinarpagina in beeld en kan daar bijvoorbeeld chatten met de kijkers op het eerst beeldscherm. En op het tweede beeldscherm zie je wat je deelt en wat de kijkers zien.

Tips voor optimale kwaliteit

Bij het scherm delen is het nog belangrijker dat je een krachtige computer hebt dan wanneer je alleen je camera deelt. De kwaliteit van de video wordt dynamisch afgesteld op de mogelijkheden van je computer. Hoe meer 'rekenkracht' je computer bijvoorbeeld beschikbaar heeft, hoe makkelijker het wordt om de video in een hoge kwaliteit te delen.

Om je gedeelde scherm op zo'n hoog mogelijke kwaliteit uit te zenden, kan je de volgende tips toepassen:

• Sluit alle programma's op je computer die je niet nodig hebt. Zorg dat alleen WebinarGeek en de applicatie die je wil delen openstaan.

• Als je de camera(s) uitzet wordt het gedeelde scherm groter en zijn teksten makkelijker te lezen.

• Gebruik waar mogelijk de opties om het scherm dat je deelt in te zoomen. Stel dat je een website deelt op een groot scherm. Je kijker bekijkt deze misschien op een veel kleiner scherm, waardoor het moeilijk te lezen is. Als je de tekst en het beeld groter maakt, wordt het beeld duidelijker voor de kijker. Control/Command + het '+'-teken is een handige toetsencombinatie die je hiervoor kan gebruiken.

• Stel de resolutie van je beeldscherm in op 720 pixels in hoogte (bijv. 1280x720) of 1080 pixels in hoogte (bijv. 1920x1080) wanneer de video kwaliteit op ‘HD’ of ‘Max’ staat ingesteld. Je webinar wordt uitgezonden in deze resolutie, dus als je scherm ook in deze resolutie is, hoeft het beeld niet geschaald te worden. Lees hier hoe je de resolutie aanpast. Je kan deze na het webinar weer terugzetten.

Veelgestelde vragen

Mijn scherm wordt herhaald in de streamingpagina . Hoe kan dit?

Als je dit in beeld ziet, ben je het webinarscherm zelf aan het delen. Breng als je dit ziet het venster in beeld dat je wil delen. Je ziet dan je streamingpagina niet meer, maar de kijkers zien dan wel het juiste.

Kan ik mijn streamingpagina en het scherm dat ik deel tegelijkertijd zien?

Dit kan als je meerdere beeldschermen gebruikt. Meer hierover lees je hierboven onder 'Twee of meer schermen gebruiken'.

Trefwoorden: dubbel, meekijken, scherm delen kwaliteit, schermdelen