Webinar uitzenden
De live omgeving
Stage managen tijdens het webinar

Geef je een webinar samen met veel presentatoren of ga je kijkers uitnodigen voor de stage? De bediening was nooit zo makkelijk!

Pam avatar
Geschreven door Pam
Deze week bijgewerkt

Als hoofdpresentator, heb je de volledige controle over je webinar en co-presentatoren. Is het de bedoeling dat iemand alleen een deel van het webinar spreekt? Heeft een presentator zijn camera vergeten uit te zetten? Geen zorgen! Je regelt het gemakkelijk.

Stage beheren vanuit de webinarinstellingen

De webinarinstellingen kan je beheren door te klikken op het tandwiel en 'Webinarinstellingen' te selecteren. In het menu kan je opties instellen die worden toegepast op de hele streamingervaring.

• De eerste optie is 'Sta kijkers toe om te vragen om on stage to komen'. Als deze optie is ingeschakeld, kunnen kijkers virtueel hun hand opsteken om te vragen om on stage te komen. Het webinarteam kan dit verzoek accepteren of weigeren.

• De tweede optie is 'Verberg mensen zonder camera. Met deze optie kan je instellen dat alleen presentatoren en deelnemers met video worden getoond on stage. Deelnemers zonder video zijn nog wel hoorbaar. In de (download van de) replay zullen ze ook enkel hoorbaar zijn.

Stage beheren vanuit de stage-bediening

De stage-bediening vind je onder het spotlicht-icoon bovenaan je webinar-pagina, het maakt niet uit welke tab er in de sidebar open staat.

• De eerste knop, met het spotlicht-icoon, brengt de deelnemer naar de stage of haalt ze van de stage af.

• De tweede knop met het camera-icoon (de)activeert de camera van de deelnemer.

• De derde knop, met het microfoon-icoon, (de)activeert de microfoon van de deelnemer.

Als iemand hun scherm deelt, verschijnt er een vierde knop met een monitor-icon. Je kan met deze knop het scherm delen beëindigen.

Je kan 'Ga naar stage panel' gebruiken om direct naar het tabblad 'Stage' in de zijbalk te gaan voor eenvoudigere bediening.

Stage beheren vanuit het ‘Stage’ tabblad

Je komt bij het ‘Stage’ tabblad door eerst het ‘Deelname’ tabblad te openen en dan ‘Stage’ aan te klikken. Er komt een lijst in beeld van deelnemers die op de/off stage zijn en deelnemers die uitgenodigd zijn voor de stage.

In dit tabblad vind je drie groepen. Er is een vierde group wanneer je de 'Sta kijkers toe om te vragen om on stage te komen' instelling aan hebt staan.

Stage

Deelnemers in de ‘Stage’ groep kunnen hun camera en microfoon gebruiken en zichtbaar zijn op de stage tijdens het webinar. Je kan de knoppen naast hun naam gebruiken om ze tijdens het webinar te beheren.

• De eerste knop, met het spotlicht-icoon, haalt de deelnemer van de stage af.

• De tweede knop met het camera-icoon (de)activeert de camera van de deelnemer.

• De derde knop, met het microfoon-icoon, (de)activeert de microfoon van de deelnemer.

Als iemand hun scherm deelt, verschijnt er een vierde knop met een monitor-icon. Je kan met deze knop het scherm delen beëindigen.

Off stage

Deelnemers in de ‘Off stage’ groep hebben hun camera en microfoon ingesteld en kunnen naar de stage gehaald worden. Deze groep laat ook kijkers zien die een uitnodiging hebben geaccepteerd om op stage te verschijnen.

Kijkers die uitgenodigd zijn kunnen niet op stage verschijnen totdat ze door een teamlid met de juiste toestemming op stage zijn gebracht. Je kan de knoppen naast hun naam gebruiken om ze tijdens het webinar te beheren.

• De ‘Verwijder van stage’ knop verschijnt alleen voor kijkers die uitgenodigd zijn voor de stage; deze is niet beschikbaar voor het webinar team. De knop verwijdert de deelnemer van off stage, waardoor ze weer een normale kijker zijn.

• De knop met het spotlight-icoontje haalt de deelnemer naar de stage, waardoor ze tijdens het webinar zichtbaar kunnen zijn en ze hun camera en microfoon zelf aan- en uit kunnen zetten.

Tip! Deze groep laat het huidige camerabeeld van de deelnemer zien, waardoor je voordat je ze op stage haalt kan zien of de camera goed ingesteld is.

Uitgenodigd

Deelnemers in de ‘Uitgenodigd’ groep zijn uitgenodigd om op stage te komen, maar hebben de uitnodiging nog niet geaccepteerd. Je kan de voortgang van hun uitnodiging onder hun naam bijhouden. Ze zullen verplaatst worden naar ‘Off stage’ wanneer ze de uitnodiging accepteren. Je kan de knop naast hun naam gebruiken om ze tijdens het webinar te beheren.

• De ‘Trek uitnodiging in’ knop trekt de uitnodiging van de deelnemer in. Hierdoor wordt de deelnemer weer een normale kijker.

Aangevraagd

Deelnemers in de 'Aangevraagd' groep hebben gevraagd on stage te verschijnen door "hun hand op te steken". Je kan de knop met het spotlight-icoontje gebruik om ze uit te nodigen voor de stage of de knop met de 'X' gebruiken om hun aanvraag af te wijzen. Deze groep zie je alleen wanneer de 'Sta kijkers toe om te vragen om on stage te komen' instelling aan staat.

Een deelnemer die aangevraagd heeft on stage te verschijnen

Stage beheren vanuit het camera-menu

Wanneer iemands camera aanstaat kan je de muis er overheen bewegen en op de drie puntjes klikken om hun menu te openen. Dit menu bevat dezelfde functies als de opties hierboven.

Kijkers on stage beheren

Kijkers uitnodigen voor stage

Het is mogelijk om kijkers van het webinar uit te nodigen voor de stage, zelfs als ze geen deel uitmaken van het webinar team.

1. Zoek de kijker op in de deelnamelijst, vind een chatbericht van de kijker of ga naar hun stage aanvraag

2. Beweeg de muis over de naam van de kijker om de opties te zien

3. Klik op het ‘Uitnodigen voor stage’ icoontje dat eruit ziet als een spotlight

4. Kies ‘Uitnodigen voor stage’ om de kijker uit te nodigen om zichtbaar en hoorbaar te zijn, of ‘Uitnodigen met alleen geluid’ om de kijker uit te nodigen om hoorbaar te zijn

De kijker is nu uitgenodigd voor de stage en zal in de ‘Uitgenodigd’ groep verschijnen in het ‘Stage’ tabblad.

Je kan hier meer lezen over hoe je kijkers uitnodigt voor de stage.

Kijkers op de stage beheren

Je kan de kijkers die op stage kunnen verschijnen op precies dezelfde manier beheren als het webinar team. Hoe je dit doet lees je in de eerdere delen van dit artikel.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of de microfoon van iemand is uitgeschakeld?

Als iemand hun camera heeft ingeschakeld terwijl hun microfoon is uitgeschakeld, verschijnt rechtsonder in hun video een mute-icoon.

Hoe ziet het eruit als iemands camera uit staat, maar de microfoon aan?

Ze blijven in beeld, maar met een 'camera uitgeschakeld'-icoon in plaats van hun video. Dit is zodat kijkers nog steeds kunnen zien wie er spreekt wanneer de camera is uitgeschakeld.

Wat gebeurt er als zowel de camera als de microfoon is uitgeschakeld?

Wanneer iemand zowel de camera als microfoon heeft uitgeschakeld, zijn zij onzichtbaar voor iedereen die deelneemt aan het webinar.

Wat gebeurt er als niemand de camera of microfoon heeft ingeschakeld?

De deelnemers zien een melding dat niemand video of audio deelt op dat moment.