Webinar team
Kijkers uitnodigen on stage

Nodig een kijker uit om (tijdelijk) mee te praten in jouw webinar om bijvoorbeeld vragen te stellen.

Dewi avatar
Geschreven door Dewi
Deze week bijgewerkt

We hebben het allemaal meegemaakt: de kijkers hebben zoveel goede vragen, en je zou veel liever hebben dat ze die vragen direct kunnen stellen en niet hoeven te typen. Gelukkig is er een hele makkelijke oplossing! Nodig ze uit voor de stage.

Voor het uitnodigen van kijkers voor de stage heb je een Premium abonnement of hoger nodig.

Je kan op elk moment een maximum van 16 deelnemers op de stage van het webinar hebben. Het webinar team en de kijkers die je uitnodigt worden meegeteld.

Wat kunnen kijkers on stage?

Kijkers op de stage kunnen niet alles wat het webinar team kan; zo houden we het overzichtelijk en kunnen ze het webinar niet helemaal verstoren. Wanneer je een kijker uitnodigt voor de stage krijgen ze de mogelijkheid hun camera en microfoon aan te zetten. Er is ook een optie om kijkers met alleen geluid uit te nodigen, zodat ze alleen hoorbaar kunnen zijn. Verder blijven ze een normale kijker. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de kijker een rommeltje maakt van je presentatie of het webinar beëindigt!

Het webinar starten of stoppen

Beheer de stage

Kan deelnemen met video / audio

☑️

Interacties starten

Presentatie beheren en scherm delen

Video-injecties starten

Chat aan- en uitzetten

Kan reageren op privé-berichten

Team chat

Kijkers beheren (bannen uit de chat)

Beschikbaar met RTMP-streaming

Let op! Als je het 'Geen video'-icoon wilt verbergen voor deelnemers zonder video, dan kan je de 'Verberg deelnemers zonder video on stage'-optie aanzetten in de webinarinstellingen.

Een kijker uitnodigen on stage

Er zijn drie manieren om een kijker on stage te laten verschijnen. Twee hiervan kan je altijd gebruiken.

De derde manier gebruikt de 'Sta kijkers toe om te vragen om on stage te komen' feature en vraagt actie van de kijker.

Optie 1: De kijker opzoeken in de deelnemerslijst

1. Start eerst het webinar; je kan kijkers niet uitnodigen voor de stage als het webinar nog niet live is

2. Ga naar ‘Deelname’

3. Klik op ‘Iedereen’

4. Zoek de kijker op in de deelnemerslijst

5. Beweeg met de muis over de naam van de kijker om het menu te zien

6. Klik op het ‘Uitnodigen voor stage’ icoontje in de vorm van een spotlight

7. Kies ‘Uitnodigen voor stage’ om de kijker uit te nodigen om zichtbaar en hoorbaar te zijn, of ‘Uitnodigen met alleen geluid’ om de kijker uit te nodigen om hoorbaar te zijn

Let op! Je kan op elk moment een maximum van 16 deelnemers op de stage van het webinar hebben. Het webinar team en de kijkers die je uitnodigt worden meegeteld.

Optie 2: Een bericht van de kijker opzoeken in de chat

1. Start eerst het webinar; je kan kijkers niet uitnodigen voor de stage als het webinar nog niet live is

2. Go naar ‘Chat’ or ‘Privé chat’

• De ‘Privé chat’ methode kan alleen gebruikt worden als de kijker een privé gesprek open heeft staan.

3. Beweeg met de muis over het chatbericht van de kijker om het menu te zien

4. Klik op het ‘Uitnodigen voor stage’ icoontje in de vorm van een spotlight

5. Kies ‘Uitnodigen voor stage’ om de kijker uit te nodigen om zichtbaar en hoorbaar te zijn, of ‘Uitnodigen met alleen geluid’ om de kijker uit te nodigen om hoorbaar te zijn

Optie 3: Reageren op een kijker die hun hand opsteekt

Deze manier vereist dat de 'Sta kijkers toe om te vragen om on stage te komen' instelling aanstaat. Hier kan je meer lezen over deze instelling.

1. Ga naar 'Deelname' in de sidebar

2. Zoek de kijker op in de 'Aangevraagd' lijst

3. Klik op het ‘Uitnodigen voor stage’ icoontje in de vorm van een spotlight

4. Kies ‘Uitnodigen voor stage’ om de kijker uit te nodigen om zichtbaar en hoorbaar te zijn, of ‘Uitnodigen met alleen geluid’ om de kijker uit te nodigen om hoorbaa

Een kijker uitnodigen voor de stage die hun hand opgestoken heeft

Nu dat je de kijker uitgenodigd hebt, kan je de stappen hieronder volgen om de kijker naar de stage te brengen.

Nadat je een kijker uitnodigt hebt on stage

1. Een pop-up komt tevoorschijn zodat je weet dat de kijker uitgenodigd is

2. De kijker krijgt een voorbereiding scherm te zien waar ze hun camera en microfoon in kunnen stellen

3. Klik op de ‘Stage’ tab, in het lijstje onder ‘Uitgenodigd’ kan je al de uitgenodigde kijkers en de voortgang van de uitnodigingen zien

4. De kijker komt onder ‘Off stage’ te staan met een voorbeeld van hun camera zodra ze de uitnodiging accepteren

5. Klik op het spotlight icoontje, ‘Breng naar stage’, naast hun naam om de kijker naar de stage te brengen en ze zichtbaar en hoorbaar te maken

De kijker is nu op de stage! Je kan in ons ‘De stage managen tijdens het webinar’ artikel lezen hoe je de camera en microfoon van de kijker kan besturen.

Tip! We raden aan om microfoons gedempd te houden zo lang de persoon niet aan het woord is. Met een grote groep mensen op de stage kan er veel achtergrond geluid zijn en dat zou heel veel afleiding kunnen veroorzaken.

De kijker off stage halen

De kijker heeft hun vragen gesteld of gezegd wat ze wilde zeggen en het is tijd dat ze van de stage stappen, maar ze weten niet hoe of willen op de stage blijven. Geen zorgen! Je kan ze met de volgende stappen van de stage halen:

1. Ga naar ‘Deelname’

2. Klik op ‘Stage’

3. Vind de kijker die je van de stage wil halen onder ‘Stage’

4. Klik op het spotlight icoontje naast de naam van de kijker om ze van de stage te halen

De kijker is nu off stage, wat betekent dat ze op ‘standby’ staan. Ze kunnen nog steeds met één klik op de stage gebracht worden. Lees hieronder hoe je een kijker terugbrengt naar het publiek en hun plaats vrij maakt.

Een kijker terugbrengen naar het publiek

Een kijker van de stage halen plaatst de kijker op ‘standby’, wat betekent dat ze gemakkelijk terug op de stage gebracht kunnen worden met één klik en één van de 16 plaatsen gebruiken. Om een kijker terug te brengen naar het publiek volg je de volgende stappen:

1. Ga naar ‘Deelname’

2. Klik op ‘Stage’

3. Vind de kijker die naar het publiek terug wilt brengen onder ‘Stage’

4. Klik op de ‘Verwijder van de stage’ knop

De kijker is nu verwijderd van de stage en kan hun camera en microfoon niet meer instellen. Je zal ze opnieuw uit moeten nodigen als je ze weer toestemming wil geven om zichtbaar en hoorbaar te zijn.

Veelgestelde vragen

Wie kan kijkers on stage uitnodigen?

Om kijkers voor de stage uitnodigen moet het teamlid de ‘Beheer de stage’ optie hebben. Dat betekent dat presentatoren en co-presentatoren kijkers voor de stage uit kunnen nodigen, maar moderatoren niet.

Wat is het verschil tussen het webinar team en kijkers on stage?

Het webinar team heeft veel meer mogelijkheden dan een kijker op de stage en moet voor het webinar ingesteld worden. Webinar teamleden kunnen bijvoorbeeld de presentatie besturen, interacties starten, kijkers uitnodigen voor de stage en nog veel meer op basis van wat voor rechten je ze voor het webinar gegeven hebt. Kijkers op de stage kunnen alleen zichtbaar en hoorbaar zijn; verder hebben ze nooit meer mogelijkheden dan een standaard kijker.

Wat is het verschil tussen on stage en off stage?

De stage lijst bevat de deelnemers die op dit moment zichtbaar en hoorbaar kunnen zijn. Off stage is waar personen zich kunnen voorbereiden voor het zichtbaar en/of hoorbaar zijn, of op ‘standby’ staan tot ze weer aan de beurt zijn.

Wat moet een kijker doen wanneer ze een uitnodiging voor de stage ontvangen?

Ze moeten de uitnodiging accepteren, hun camera en microfoon instellen en dan wachten totdat ze naar de stage gebracht worden. Als je ze met alleen geluid uitnodigt, hoeven ze alleen hun microfoon in te stellen. Je kan hier alles over dit proces lezen.

Kunnen kijkers on stage de controle van mijn webinar overnemen?

Nee. Kijkers die uitgenodigd zijn voor de stage kunnen zichtbaar zijn en spreken in het webinar, maar verder zijn ze gewoon nog een normale kijker. Als je ze met alleen geluid uitnodigt, kunnen ze alleen spreken. Ze kunnen bijvoorbeeld de presentatie niet besturen, hun scherm niet delen en geen interacties besturen.

Wat moet ik doen wanneer een kijker on stage iets doet wat ik niet wil?

Geen zorgen, je kan op elk moment de kijker van de stage halen. Als het een noodgeval is, raden we aan hun camera en microfoon zo snel mogelijk uit te zetten vanuit het ‘Deelname’ tabblad of het stage controlepaneel bovenaan het scherm. Daarna kan je ze compleet van de stage verwijderen en ze verbannen van het webinar als dat nodig is.

Wat gebeurt er wanneer ik op de limiet van 16 personen on stage zit wanneer één van mijn co-presentatoren het webinar betreedt?

De co-presentator zal op standby staan in de off stage lijst totdat een van de 16 personen op de stage de stage verlaat of van de stage afgehaald wordt.