Webinar team
Co-presentator
Host een webinar met meerdere presentatoren

Je kan een webinar hosten met wel 16 presentatoren tegelijkertijd. In dit artikel lees je hoe je het instelt en beheert.

Pam avatar
Geschreven door Pam
Deze week bijgewerkt

Om een webinar te hosten met meerdere presentatoren, moet je eerst co-presentatoren toevoegen in het webinar. Je leest in dit artikel hoe je dat doet.

Alle presentatoren kunnen zicht- en hoorbaar zijn op hetzelfde moment. Zij kunnen ook op elk moment bepalen om hun camera en microfoon aan of uit te zetten.

Als je hands-on wilt leren over co-presenteren met je team, klik dan hier. Je kan je co-presentatoren verder naar dit artikel verwijzen voor een handleiding over hoe je een webinar presenteert.

Verbinding maken als co-presentator voor het webinar start

Co-presentatoren kunnen hun link gebruiken om het webinar in te gaan zodra ze zijn toegevoegd aan het webinar, ook als de hoofdpresentator er nog niet is.

Let op! Alleen teamleden met de juiste rechten kunnen het webinar starten.

Verbonden presentatoren verschijnen direct op het scherm zodra hun camera en/of microfoon zijn ingeschakeld. Voor zowel zichzelf als voor andere presentatoren. Dit maakt het gemakkelijk om samen een webinar voor te bereiden. Wanneer een co-presentator het webinar binnenkomt, hoor je een subtiel geluid. Wanneer een co-presentator het webinar verlaat, hoor dit dit geluid weer.

Als iedereen er klaar voor is, kan de hoofdpresentator het webinar starten.

Verbinding maken als co-presentator tijdens het webinar

Co-presentatoren kunnen ook een webinar binnengaan dat al is gestart. Wanneer een co-presentator het webinar binnenkomt, hoor je een subtiel geluid. Wanneer een co-presentator het webinar verlaat, hoor dit dit geluid weer.

Let op! Als het webinar al is gestart, verschijnt de co-presentator die erbij komt direct op het scherm bij de kijkers als diegenes camera en/of microfoon geactiveerd is.

Presentator layouts

Er zijn drie opties voor layouts als je met meerdere presentatoren een webinar host.

De eerste is de ‘Grid layout’, die laat alle presentatoren in hetzelfde formaat zien. Deze layout is perfect als je een gesprek voert met je mede-presentatoren tijdens je webinar.

De tweede is de ‘Actieve spreker layout’, die laat de presentator die op dat moment spreekt in een groter formaat zien dan de andere presentatoren. Deze layout is handig wanneer je meer focus wil leggen op de presentator die op dat moment aan het woord is. Bijvoorbeeld als elke presentator een deel van het webinar presenteert.

De laatste layout is de 'Zwevende tegel layout', waarmee het mogelijk is om de actieve spreker weer te geven als een zwevende tegel tijdens het delen van je presentatie of scherm. Bij gebruik van deze layout kun je de positie van de tegel kiezen in de layout instellingen.

Om de layout te wijzigen, klik je op de layout knop onder de sidebar rechts in de webinaromgeving.

De camera en microfoon aan- en uitzetten

Als een presentator de camera uitzet, is de die nog steeds te horen en wordt deze weergegeven met een ‘Geen video’-icoon zodat de kijkers nog steeds kunnen zien wie spreekt.

Als je het 'Geen video'-icoon wilt verbergen voor deelnemers zonder video, dan kan je de 'Verberg deelnemers zonder video on stage'-optie aanzetten in de webinarinstellingen.

Als een presentatie of scherm wordt gedeeld en je zet de camera uit, verdwijnt de video compleet van het scherm.

Als een presentator de audio uitzet, is de video van de presentator nog steeds zichtbaar maar de kijkers kunnen die presentator niet horen. Een ‘mute’-icoon is dan zichtbaar in de rechterhoek onderin om dit aan te geven.

Presentatoren beheren tijdens het webinar

De hoofdpresentator kan de andere presentatoren tijdens het webinar beheren. Dit betekent hun camera en microfoon in- en uitgeschakeld kunnen worden door de hoofdpresentator. Het is ook mogelijk om hun schermdelen stop te zetten. Hier lees je daar meer over.

Testen met meerdere presentatoren

We raden aan te testen met meerdere presentatoren voor je het echte webinar geeft, zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Je kan co-presentatoren naar dit artikel verwijzen over het testen van webinars.