E-mailstatistieken

Bekijk de status van je e-mails in de e-mailstatistieken.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

De e-mailstatistieken gebruiken

Wanneer je de e-mailstatistieken van een webinar opent zal je eerst een lijst van alle ingestelde e-mails zien. Hier zie je ook snel hoe vaak de mail verstuurd is en de percentages van de verzonden mails die gebounced en geopend (mits e-mail tracking aanstaat) is.

Een e-mail in de e-mailstatistieken

Door op een e-mail te klikken kom je bij de gedetailleerde statistieken van die mail. Als je extra of terugkerende uitzendingen hebt ingesteld, is het ook mogelijk om de statistieken van een specifieke uitzenddatum apart te bekijken. Om een specifieke uitzending te selecteren, kan je die uitzending selecteren in de drop-down linksboven.

Elke verzonden instantie van de mail zal in de lijst staan, met de naam en het e-mailadres van de ontvanger en de status van de e-mail. Het volgende deel van dit artikel beschrijft de verschillende e-mailstatussen. Je kan hier ook een knop vinden waarmee je gemakkelijk de e-mail editor opent.

E-mailstatus in de e-mailstatieken

Let op! De ‘Geopend’ status is alleen beschikbaar wanneer je ‘E-mail tracking’ in het account aan hebt staan. Hier lees je meer over het aanzetten van e-mail tracking.

E-mailstatussen

De e-mailstatistieken staan je toe om de status van je mails te zien. De mogelijke statussen zijn:

• Verwerken

De ‘Verwerken’ status duidt aan dat de e-mail nog steeds verwerkt wordt en nog niet verzonden is. Als de mail op deze status blijft staan betekent het dat iets hem van het verzenden weerhoudt. Hier lees je meer over deze status.

• Verzonden

De ‘Verzonden’ status duidt aan dat de e-mail verzonden is naar de ontvanger.

• Bounced

De ‘Bounced’ status duidt aan dat de e-mail verzonden is, maar de inbox van de ontvanger deze niet geaccepteerd heeft. Hier lees je meer over deze status.

• Geopend

De ‘Geopend’ status duidt aan dat de e-mail geopend is door de ontvanger. Deze status is alleen beschikbaar wanneer e-mail tracking geactiveerd is binnen het account. Hier lees je hoe je e-mail tracking kan activeren.

De e-mailstatistieken filteren

Je kan de filteropties gebruiken om gemakkelijk de e-mails te vinden die je zoekt. De volgende filteropties zijn beschikbaar.

• Naam van de ontvanger

• E-mailadres van de ontvanger

• E-mail status

1. Vul je filters in

2. Klik op ‘Filter x e-mails’ om de lijst te filteren

De e-mailstatistieken filteren

Je ziet dan alleen de mails die overeenkomen met de gekozen filter. Deze filter wordt ook toegepast op de CSV export, mocht je de data exporteren.

Om de filter te verwijderen klik je op ‘Reset filter’.

Een filter verwijderen van de e-mailstatistieken

De e-mailstatistieken exporteren

Het exporteren van de e-mailstatistieken is snel en gemakkelijk.

1. Kies de e-mail waarvan je de statistieken wilt exporteren

2. Klik op ‘Exporteer e-mailstatistieken naar CSV’

E-mailstatistieken exporteren naar CSV

Tip! Wil je alleen de data van specifieke mails exporteren? Gebruik dan de filteroptie voordat je de data exporteert. Zo komen alleen de e-mails die overeenkomen met de filter mee met de CSV export.

E-mail tracking

Hoe het werkt

We houden bij of ontvangers hun e-mails openen door een hele kleine, onzichtbare afbeelding in de mails te plaatsen. Ons systeem ziet wanneer deze onzichtbare afbeelding geladen wordt door een ontvanger, waardoor het systeem weet dat de mail geopend is.

Om de privacy van jouw inschrijvers te beschermen werkt de ‘Geopend’ status alleen wanneer het account e-mail tracking aan heeft staan. Wanneer deze instelling uit staat zal hde kleine, onzichtbare afbeelding niet in jouw e-mails voorkomen.

E-mail tracking aan- of uitzetten

Om e-mail tracking aan of uit te zetten,

1. Klik bovenaan rechts op ‘Account’ > ‘Mijn account’

2. Scroll naar ‘Privacy & veiligheid’ in het paneel aan de linkerkant

3. Klik op ‘Privacy deelnemers’

4. Gebruik het vakje onder ‘Uitgaande e-mails’ om de instelling aan of uit te zetten

E-mail tracking aan- of uitzetten

De instelling staat aan als het vakje blauw is.

Let op! Sommige e-mailprogramma's geven gebruikers de mogelijkheid om tracking uit hun e-mails te halen, dus de ‘Geopend’ status zal nooit 100% nauwkeurig zijn.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de ‘Verwerken’ status? Hoe los ik het op?

Wanneer een e-mail op ‘Verwerken’ staat betekent het dat de mail niet verzonden is. Als de mail lang op deze status blijft staan betekent het waarschijnlijk dat er iets mis is met de e-mail.

Het eerste dat je moet doen is checken of alle variabelen die je in de mail gebruikt hebt goed geschreven zijn.

Foute variabelen zijn een veelvoorkomende oorzaak van het niet verzenden van mails. Hierbij hebben we het dan bijvoorbeeld over “{{1stname}}” in plaats van “{{firstname}}”, of wanneer een variabele half dikgedrukt is en voor de andere helft niet. Wanneer variabelen verkeerd zijn, kan het systeem de e-mail niet versturen en komt deze op ‘Verwerken’ vast te zitten.

Een andere oorzaak kan zijn dat de spamfilter van de ontvanger de e-mail niet accepteert. We proberen de e-mail tot 72 uur opnieuw te verzenden. Als het daarna niet lukt, staat de e-mail op 'Bounced'. Als dit de oorzaak is, dan raden we aan contact op te nemen met de e-mailprovider van de ontvanger.

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van de oorzaak? Neem gerust contact met ons op via de chat.

Wat betekent de ‘Bounced’ status? Hoe los ik het op?

Wanneer een e-mail op ‘Bounced’ staat betekent het dat de mail wel verzonden is, maar de inbox van de ontvanger deze niet geaccepteerd heeft. Er zijn veel mogelijke oorzaken hiervan, maar hieronder leggen we drie veelvoorkomende oorzaken uit:

1. Het e-mailadres bestaat niet

Wanneer een e-mailadres niet bestaat, kan de mail niet in de mailbox terechtkomen. Daarom wordt de mail dan als ‘Bounced’ weergegeven.

2. De ontvanger heeft ooit aangegeven dat e-mails van WebinarGeek spam zijn

Als de ontvanger ooit heeft aangegeven dat e-mails van WebinarGeek spam zijn, zal de ontvanger op een lijst geplaatst worden. Wanneer een e-mailadres op deze lijst staat kunnen wij daar geen mails meer aan versturen. Als je denkt dat dit het geval is, kan je contact met ons opnemen op de chat om het e-mailadres te deblokkeren.

3. De e-mail provider van de ontvanger heeft jouw afzender domein geblokkeerd

Soms kan een e-mail provider bepaalde adressen blokkeren voor gebruikers van hun e-mail service. Dit kan alleen het geval zijn wanneer je een eigen domein gebruikt om mails te verzenden. In dit geval raden we aan contact op te nemen met de e-mailprovider van de ontvanger.

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van de oorzaak? Neem gerust contact met ons op via de chat.