Audio problemen
Slecht of niet-synchroon geluid

Je luistert je opname terug en merkt dat de audio niet goed klinkt. Het is vervormd of loopt niet gelijk met de video.

Tim avatar
Geschreven door Tim
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je luistert je eerste opname terug en merkt dat de audio niet goed klinkt. Het geluid lijkt wel vervormd of loopt niet gelijk met de video. Hier lees je een paar dingen die je kan doen.

1. Update the browser

Zorg ervoor dat je browser altijd up-to-date is. Dit lijkt misschien onbenullig, maar kan zeker uitmaken. Wij gebruiken WebRTC en daar volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Ook bedrijven achter browsers zijn altijd volop bezig met ontwikkeling op dit gebied om de streamingervaring voor iedereen te verhogen!
Het is dus heel belangrijk dat je de nieuwste versie van je browser gebruikt als je een webinar geeft.

Google Chrome

1. Open het Chrome-menu door op de drie punten in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Over Google Chrome'. Klik daarna op 'Update' als er één beschikbaar is. Je kan ook 'chrome://settings/help' in de adresbalk typen en op 'Update' klikken.

Microsoft Edge

1. Open het Edge-menu door op de drie punten in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Over Microsoft Edge'. Klik daarna op 'Update' als er één beschikbaar is. Je kan ook 'edge://settings/help' in de adresbalk typen en op 'Update' klikken.

Mozilla Firefox

1. Open het Firefox-menu door op de drie lijnen in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Help'

2. Klik daarna op 'Over Firefox'. Als er een update beschikbaar is wordt deze automatisch geïnstalleerd.

2. Zet al het geluid uit

Zet, voor zover dat mogelijk is, alle boxen en geluidsbronnen uit. Omgevingsgeluid en computergeluid kunnen invloed hebben op microfoons en de kwaliteit van het opgenomen geluid. Denk aan het automatisch dempen van geluid als er ander geluid hoorbaar is. Heb je computergeluid nodig? Gebruik dan een koptelefoon, headset of oortjes.

3. Gebruik je Windows 10?

Een mechanisch geluid of vervormde stem is een bekend probleem in sommige versies van Windows 10. Hier is wat je kan doen om dit de volgende keer te voorkomen:

• Deactiveer al je audioapparaten, behalve je microfoon en speakers. Dit kan bij je Geluidsinstellingen.

• Ga naar de 'Communications' (dat is de laatste tab) en kies 'Do nothing' bij de optie of Windows je volume automatisch moet aanpassen als het geluid hoort.

• Update de drivers van je microfoon.

• Update Windows 10 naar de laatste versie.

4. Gebruik je een Mac uit 2018 met een USB-microfoon?

Zorg dat je Mac is geüpdatet naar de laatste versie. Apparaten uit 2018 hebben in sommige gevallen last van wat Apple beschrijft als 'serious audio issues', waarvoor in de tussentijd updates zijn uitgebracht. Deze lossen nog niet alle problemen op, dus het kan zijn dat je contact moet zoeken met Apple. Meer informatie hierover vind je hier.

5. Check je kabels

Test je microfoon in een ander apparaat en controleer of je kabels het probleem zijn. Je kan ook een andere USB-poort proberen als je die hebt.

6. Gebruik een andere microfoon

Sommige microfoons hebben vanuit zichzelf veel opties om je stemgeluid op een goede manier te verwerken. Soms botsen deze met de standaard opties die browsers hebben om je stemgeluid te verwerken. Test het eens met een andere microfoon en kijk of je dezelfde problemen houdt. Ben je op zoek naar een externe microfoon? Wij hebben heel goede ervaringen met Blue Mic Yeti-microfoons.

7. Gebruik geen draadloze microfoons (zoals AirPods)

Draadloze microfoonsignalen hebben een kleine vertraging naar je computer. Dit merk je meestal niet, maar bij lange opnames waarbij je stem gelijk moet lopen met video, kan dit ervoor zorgen dat je stem en het beeld niet-synchroon lopen. We adviseren je daarom om een bedrade microfoon te gebruiken om dit te voorkomen. Dit heeft ook effect op de geluidskwaliteit.

8. Vermijd storing op de lijn

Microfoons zijn niet alleen gevoelig voor stemgeluiden, maar ook voor andere geluidsgolven. Bijvoorbeeld een mobiele telefoon die overgaat. Je microfoon zal ook dat geluid oppakken.

Gebruik je microfoon iets verder weg van je computer, check (andere) draadloze apparaten en verbindingen en test een keer hoe het is om ergens anders te zitten.

9. Check je computer performance

Webinars met meerdere presentatoren vragen meer van je computer dan standaard taken. Het vergt vooral veel van je processor. Sluit daarom alle programma's die je niet nodig hebt tijdens het webinar. Loop je nog steeds tegen problemen aan? Test het webinar dan eens zonder andere presentatoren en/of op een andere computer om erachter te komen waar het probleem ligt. Misschien kan je een moderne(re) computer gebruiken voor je webinar.

10. Check je externe apparatuur op issues met input.

Als je je beeld los hebt van geluid (dus niet een webcam/mic in dezelfde computer), dan moet je zelf in je apparatuur de synchronisatie tussen deze twee regelen.

In dit geval zit het probleem dus in de bron. De oplossing is om in je apparatuur een “delay” zetten op audio vs video.

11. Neem contact op met je hardwareleverancier of systeembeheerder

Het kan helpen om eens contact op te nemen met de leverancier van je microfoon of computer. Geef aan dat je microfoon een storing of mechanisch geluid geeft bij het gebruik in browsers.

Als het probleem niet is opgelost na het volgen van de bovengenoemde stappen, neem dan gerust contact met ons op via de live chat.