Geen geluid (microfoon)

Als je jezelf goed in beeld ziet, kan je controleren of het geluid van je microfoon goed doorkomt.

Tim avatar
Geschreven door Tim
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als je jezelf goed in beeld ziet, kan je controleren of het geluid van je microfoon goed werkt. Als het goed is, zie je dan de meter onder de microfoon selectie bewegen. Dat is de bevestiging dat er geluid van je microfoon binnenkomt. Beweegt de meter niet? Volg dan de volgende stappen:

1. Kies de juiste microfoon

Kijk voor je de live omgeving in gaat of de juiste microfoon is geselecteerd in het dropdownmenu. De balk of indicator beweegt wanneer we geluid ontvangen. Wil je een externe microfoon gebruiken? Het kan zijn dat je computer je interne microfoon automatisch gebruikt. Controleer dit ook door de juiste microfoon te kiezen.

Als je al in de live omgeving bent, kan je de microfoon veranderen door op het tandwiel icoontje rechtsonder te klikken.

2. Check je mute/dempinstelling

Sommige microfoons hebben een ingebouwde demper of knop om geluid te dempen. Zorg dat deze uit is.

3. Incognitovenster

Probeer het opnieuw in incognitomodus. Je browser slaat dan geen geschiedenis op, waardoor je een schone omgeving hebt zonder extensies of plug-ins.
In het zijmenu van je browser kan je een nieuw incognitoscherm openen.

4. Update de browser

Zorg ervoor dat je browser altijd up-to-date is. Dit lijkt misschien onbenullig, maar kan zeker uitmaken. Wij gebruiken WebRTC en daar volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Ook bedrijven achter browsers zijn altijd volop bezig met ontwikkeling op dit gebied om de streamingervaring voor iedereen te verhogen!
Het is dus heel belangrijk dat je de nieuwste versie van de browser gebruikt als je een webinar geeft.

Google Chrome

1. Open het Chrome-menu door op de drie punten in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Over Google Chrome'. Klik daarna op 'Update' als er één beschikbaar is. Je kan ook chrome://settings/help in de adresbalk typen en op 'Update' klikken.

Microsoft Edge

1. Open het Edge-menu door op de drie punten in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Over Microsoft Edge'. Klik daarna op 'Update' als er één beschikbaar is. Je kan ook edge://settings/help in de adresbalk typen en op 'Update' klikken.

Mozilla Firefox

1. Open het Firefox-menu door op de drie lijnen in de rechterbovenhoek van de browser te klikken en kies 'Help'

2. Klik daarna op 'Over Firefox'. Als er een update beschikbaar is wordt deze automatisch geïnstalleerd.

5. Herstart de browser

Het kan helpen om je browser een keer volledig te herstarten. Dit is zeker handig om te doen als je niet regelmatig je computer opnieuw opstart.

6. Microfoon al in gebruik

Controleer of de microfoon niet door een andere applicatie wordt gebruikt, zoals Skype. Als dat zo is, sluit die applicatie dan af en open het webinar opnieuw vanuit WebinarGeek. Als dat niet werkt, kan je ook de computer opnieuw opstarten.

7. Herstart je computer

Sla deze stap niet over. Als het herstarten van de browser niet werkt, start dan je computer volledig af. Programma's die op de achtergrond draaien, worden dan helemaal afgesloten. Zorg dat je bij het opnieuw opstarten als eerste WebinarGeek opent, zodat andere programma's je microfoon niet kunnen gebruiken.

8. Zorg dat je browser je microfoon mag gebruiken

Google Chrome
Plak het volgende in je browser:

chrome://settings/content/microphone?search=content

Zorg ervoor dat de juiste microfoon geselecteerd is en WebinarGeek in het lijstje van 'Toestaan' staat.

Microsoft Edge

Plak het volgende in je browser:

edge://settings/content/microphone?search=content

Zorg ervoor dat de juiste microfoon geselecteerd is en WebinarGeek in het lijstje van 'Toestaan' staat.

Mozilla Firefox

Ververs de pagina, selecteer de juiste webcam/microfoon in het dropdownmenu en klik op “toestaan”. Als je de toegang tot de camera per ongeluk hebt geblokkeerd, kun je de toestemming resetten door op het doorgekruiste camerapictogram te klikken. Beide manierer vindt je terug in de GIF hieronder.

firefox permission

Computerinstellingen
Recente updates voor Windows en Mac OS hebben het moeilijker gemaakt voor programma's om je microfoon te gebruiken.

1. In Windows ga je naar 'Instellingen'

2. Klik daarna op 'Privacy'

3. Tot slot, klik op 'Camera' om te controleren of de browser toegang heeft tot je microfoon. Je kan dit zien onder 'Apps toegang verlenen tot uw camera/microfoon'. Lees hier meer over deze instelling.

1. Voor Mac OS ga je naar 'Systeemvoorkeuren'

2. Vervolgens naar 'Veiligheid & Privacy'

3. Daarna klik je op 'Privacy'.

4. En tot slot, klik op 'Camera' en zorg ervoor dat de browser toegang heeft tot je camera en microfoon. Lees hier meer over deze instelling.

9. Controleer of de microfoon werkt in een ander programma of website

Controleer nogmaals of uw microfoon ergens anders werkt. Probeer bijvoorbeeld Skype. Ook daar geen geluid? De microfoon is dan mogelijk kapot of niet goed aangesloten. Probeer de microfoon opnieuw aan te sluiten (in een andere poort) en controleer het opnieuw.

10. Check je antivirussoftware

Sommige antivirusprogramma's staan het niet toe dat browsers je camera/microfoon gebruiken. Zet tijdelijk je antivirussoftware uit, herstart je browser (of open een incognito)venster en probeer het opnieuw. Als het dan wel werkt, kan je bij je antivirussoftware checken hoe je dit wel kan toestaan. Voor Kaspersky bijvoorbeeld vind je de instructies hier.

11. Nog steeds geen geluid en doen andere programma's doen het wel met je microfoon?

Chat dan hier met ons. Dan kunnen we met je meekijken.