Deelnemers en chat

Bekijk de lijst met deelnemer op elk gewenst moment en bedien de chat.

Dina avatar
Geschreven door Dina
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Deelnemerslijst

Gebruik de sidebar aan de rechterkant van de webinaromgeving om op elk moment de lijst met deelnemers te bekijken.

Ga naar het ‘Deelname’ tabblad en kies de lijst die je wilt zien: ‘Stage’ of ‘Iedereen’.

Stage

Het ‘Stage’ tabblad is een lijst van alle deelnemers die op dit moment op de stage of off stage zijn, deelnemers die uitgenodigd zijn voor de stage en deelnemers die verzocht hebben om on stage te verschijnen. Je kan deze lijst gebruiken om deze deelnemers te zien en te beheren.

Deelnemers verdwijnen van deze lijst zodra ze het webinar sluiten.

Let op! Er is een uitzondering voor het verdwijnen van de lijst; kijkers die uitgenodigd zijn voor de stage maar de uitnodiging niet geaccepteerd hebben zullen zichtbaar blijven in dit tabblad, zelfs wanneer ze het webinar verlaten.

Je kan in dit artikel meer lezen over het beheren van de stage vanuit dit tabblad.

Iedereen

In het ‘Iedereen’ tabblad vind je de lijst met alle deelnemers van het webinar. Je kan deze lijst gebruiken om deelnemers uit het webinar te bannen, gesprekken met ze te starten, hum gegevens te openen of kijkers voor de stage uit te nodigen.

Beweeg de muis over de naam van een deelnemer. Vier knoppen komen in beeld.

• Ban kijker van het webinar

Deze optie verwijdert de kijker uit het webinar en voorkomt dat deze opnieuw deelneemt. Diegene kan het webinar niet meer bekijken.

• Start gesprek

Deze optie start een privégesprek met de kijker, die alleen de host(s) en de betreffende kijker kunnen zien.

• Bekijk kijkersinformatie

Deze optie opent een venster waarin je de details van de kijker vindt.

• Uitnodigen voor de stage

Met deze optie nodig je de deelnemer uit voor de stage, waardoor ze hun camera en microfoon kunnen gebruiken tijdens het webinar. In dit artikel lees je meer over kijkers uitnodigen voor de stage.

Een groene stip betekent dat de kijker online is, een rode stip dat de kijker offline is.

Het spotlight-icoontje naast de naam van een deelnemer vertelt je of de deelnemer op de stage is of op standby staat (off stage).

Een tandwiel-icoon naast teamleden van het webinar geeft aan dat ze momenteel bezig zijn met een systeemcontrole in de preview van het webinar. Verder, zijn de teamleden in de preview niet zichtbaar of hoorbaar en kunnen ze de andere teamleden ook niet zien of horen.

Webinar teamlid in preview

De deelnemerslijst filteren

Het kan moeilijk zijn om kijkers te vinden als je een druk bezocht webinar hebt. Daarom kan je de lijst met deelnemers filteren.

Open het tabblad ‘Iedereen’ en klik rechtsboven op het icoontje met drie streepjes.

Dit opent een menu met filteropties. Je kan filteren op naam, e-mail en/of rol. Klik op ‘Filter toepassen’ om te filteren.

Om de filter te wissen, druk je op de 'X' die rechtsboven naast de filterknop verschijnt wanneer die is toegepast.

Kijkers uit het webinar verbannen

Open het tabblad ‘Iedereen’ in de sidebar om toegang te krijgen tot de lijst met kijkers.

Zoek de kijker die je uit het webinar wilt bannen, beweeg de muis over hun naam en kies vervolgens 'Ban kijker uit het webinar'.

Dit verwijdert de kijker uit het webinar en voorkomt dat ze terugkomen. Ze zullen het webinar niet meer kunnen bekijken en niet kunnen chatten.

Als een kijker een bericht heeft verzonden in de chat, kun je deze knoppen ook zien door de muis te bewegen over hun chatbericht.

De chat bedienen

De chat is een van belangrijkste onderdelen van je webinar.

Type chats

Openbare chat

In het ‘Chat’ tabblad vind je de openbare en teamchat. In de openbare chat zijn alle berichten voor iedereen zichtbaar. De teamchat is alleen zichtbaar voor het webinar team.

Privé chat

In het ‘Privéchat’ tabblad vind je één-op-één gesprekken. Dit zijn gesprekken tussen een kijker en het webinar team. De inhoud is niet voor andere kijkers zichtbaar. Je kan het tabblad ‘Laatste berichten’ gebruiken om snel te bekijken welke privégesprekken nieuwe berichten hebben.

Chat in- of uitschakelen

Zowel de openbare als de privé chat kan je op elk moment tijdens een webinar in- of uitschakelen.

Om een type chat in te schakelen, open je het tabblad en druk je op de knop 'Openbare/privé chat inschakelen'.

Om één van de chat opties uit te schakelen, open je het tabblad en druk je rechtsboven op de tekstballon met de streep erdoorheen.

De chat gebruiken

Een bericht versturen

Type een bericht in de chatbox en druk op Enter om het te versturen.

Nieuwe berichten

Je houdt eenvoudig bij wanneer je een nieuw bericht ontvangt door de tabbladen in de gaten te houden, ook als je de chat op dat moment niet open hebt staan. Een notificatiebolletje laat het je zien als je een nieuw bericht ontvangt (en hoeveel).

Wil je de nieuwste privéberichten zien? Controleer het tabblad 'Laatste berichten' in 'Privéchat'. Hier zie je de laatste berichten in privégesprekken samen met het moment van versturen.

Let op! Het tabblad 'Laatste berichten' bevat geen openbare chatberichten.

Chatberichten beantwoorden

Je kunt eenvoudig antwoorden op vragen en andere berichten door de antwoordknop te gebruiken. Beweeg je muis over het bericht waarop je wilt antwoorden en klik op 'Beantwoord bericht'. Het geciteerde bericht wordt zichtbaar in de chatbox, inclusief de naam van de oorspronkelijke schrijver.

Let op! Verwijderde chatberichten worden ook als verwijderd weergegeven in alle citaten die de verwijderde inhoud bevatten.

Chatberichten verwijderen

Heeft iemand een storend chatbericht gestuurd? Het is heel eenvoudig om het bericht uit een chat te verwijderen.

Plaats je muis op het bericht en er verschijnen zes knoppen. Klik op de ‘Verwijder' knop met het afvalbak icoontje om het bericht te verwijderen.

Er verschijnt een venster om te bevestigen dat je het bericht wil verwijderen. Klik nogmaals op 'Verwijder' en het bericht is verwijderd.

Een bericht bovenaan de chat vastzetten

Is er een belangrijk bericht in de chat die iedereen moet kunnen zien, ook wanneer de chat actief gebruikt wordt? Zet het bericht vast en deze zal altijd in beeld zijn totdat je hem losmaakt.

Het vastzetten van een bericht is makkelijk.

1. In de ‘Chat’ tab in de sidebar beweeg je met de muis over het bericht dat je vast wilt zetten

2. Klik op het speld icoontje

Een bericht bovenaan de chat vastzetten

Het bericht staat nu bovenaan de chat. Dit bericht kan je altijd in- en uitvouwen met het pijltje, zodat je hem kan verstoppen wanneer je meer ruimte nodig hebt om de chat te lezen.

Om het vastgezette bericht te veranderen volg je dezelfde stappen met een nieuw chatbericht. Het nieuwe bericht neemt dan de plaats in van het huidige vastgezette bericht.

Om het bericht los te maken, klik je op de knop met het doorgestreepte speld icoontje.

Een bericht losmaken

Privégesprekken beheren

Een nieuw gesprek starten

Open het tabblad ‘Deelname’ in de sidebar en klik op ‘Iedereen’ om toegang te krijgen tot de lijst met deelnemers.

Zoek de deelnemer met wie je een privégesprek wil beginnen, beweeg de muis over hun naam en klik op het tekstwolk icoontje.

Je kan ook een privégesprek starten via het tabblad 'Chat'.

Als een deelnemer een bericht stuurt en je wil zijn of haar vraag in een privégesprek beantwoorden, beweeg je de muis over hun chatbericht en klik je op het tekstwolk icoontje.

Ongelezen berichten

Om ervoor te zorgen dat je niets mist, worden privégesprekken met ongelezen berichten gemarkeerd door een oranje indicator die het aantal nieuwe berichten en het tijdstip waarop de laatste is verzonden weergeeft.

Chatgesprekken sluiten en heropenen

Het kan handig zijn om beëindigde gesprekken te sluiten wanneer je veel berichten ontvangt tijdens een druk webinar.

Klik in een privégesprek op de drie stippen bovenaan. Klik op 'Sluit gesprek' om het huidige gesprek te sluiten, waardoor het gesprek in feite als “opgelost” wordt gemarkeerd.

Als een gesprek is gesloten, wordt dit als volgt weergegeven:

Om een gesprek opnieuw te openen, druk je op de drie stippen rechtsboven en selecteer je 'Heropen gesprek'.

Gesprekken toewijzen

Het kan moeilijk zijn om bij te houden wie welke chat beantwoordt wanneer een webinar erg druk bezocht is en/of wanneer er meerdere moderatoren zijn. Gesprekken toewijzen aan specifieke teamleden is de oplossing voor dit probleem.

Klik in een privégesprek op de drie stippen bovenaan. Er verschijnt een menu met meerdere opties.

• ‘Aan mij toewijzen’ wijst het gesprek aan jezelf toe.

• De namen van de teamleden wijzen het gesprek toe aan een specifiek teamlid.

• 'Toewijzing verwijderen' maakt de toewijzing van het gesprek ongedaan.

De blauwe stip in het menu geeft aan aan wie het gesprek momenteel is toegewezen.

Privégesprekken filteren

Het kan moeilijk zijn om al je privégesprekken bij te houden. Daarom kan je ze filteren op basis van hun status.

Open het tabblad ‘Privéchat’ en klik rechtsboven op het icoon met de drie streepjes.

Er verschijnt een menu met meerdere opties. Klik op een van de opties en de lijst met privégesprekken wordt gefilterd.