Het webinar modereren

Leer alles over de moderator tools van WebinarGeek, ontworpen om het modereren van een webinar eenvoudig en effectief te maken.

Dewi avatar
Geschreven door Dewi
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Moderator opties

Als moderator kan je je eigen webinaromgeving aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld de video van het webinar verbergen om je goed op de chat te concentreren. De knoppen hiervoor vind je onder de video.

Moderator control buttons

Van links naar rechts, dit zijn de functies van de knoppen:

• Webinar dempen

Deze knop dempt het webinar alleen voor de moderator. Dat is handig als je als moderator stilte nodig hebt om je te concentreren of in een ruimte bent waar je het geluid niet kan afspelen.

• Verberg het webinar

Deze knop zorgt ervoor dat de sidebar het hele scherm beslaat en de video verbergt, zodat je als moderator alleen nog de chatvensters ziet en je hier op kan concentreren.

• Verberg de sidebar

Als je op deze knop klikt, neemt de video het hele scherm in beslag en verbergt het de sidebar.

Leer hier hands-on hoe je je moderatoren voorbereidt!

Lijst met kijkers

Gebruik de sidebar aan de rechterkant van de webinaromgeving om op elk moment de lijst met kijkers te bekijken.

Kijkers

Open het tabblad ‘Kijkers’. Hier vind je de lijst met kijkers van het webinar. Je kan deze lijst gebruiken om kijkers uit het webinar te bannen, gesprekken met ze te starten of hun gegevens te openen.

Klik op de drie stippen ⠇naast de naam van een kijker en er verschijnt een menu.

• Ban kijker van het webinar

Deze optie verwijdert de kijker uit het webinar en voorkomt dat die opnieuw deelneemt. Gebande kijkers kunnen het webinar niet meer bekijken.

• Start gesprek

Deze optie start een privégesprek met de kijker, alleen de host(s), moderators en de betreffende kijker kunnen het gesprek zien.

• Bekijk kijkersinformatie

Deze optie opent een venster waarin je de details van de kijker vindt.

Kijkers menu

De lijst met kijkers filteren

Het kan moeilijk zijn om kijkers te vinden als je webinar druk is. Daarom kan je de lijst met kijkers filteren. Open het tabblad ‘Kijkers’ en klik rechtsboven op het icoont met twee streepjes. Nu opent een menu met filteropties. Je kan filteren op naam en e-mail. Klik op ‘Filter toepassen’ en de lijst wordt gefilterd.

Lijst met kijkers filteren

Om het filter te wissen, druk je op de 'X' die rechtsboven naast de filterknop verschijnt wanneer een filter is toegepast.

Filter verwijderen van de kijkerslijst

Kijkers uit het webinar bannen

Open het tabblad ‘Kijkers’ in de sidebar om toegang te krijgen tot de lijst met kijkers.

Zoek de kijker die je uit het webinar wil bannen, klik op de drie puntjes naast de naam en kies vervolgens 'Ban kijker uit het webinar'. Dit verwijdert de kijker uit het webinar en deze kan niet opnieuw deelnemen.

Een kijker uit het webinar verbannen

Als een deelnemer een bericht in de chat heeft verzonden, kan je het deelnemersmenu ook openen door met je muis over het bericht te gaan.

Interacties

Als moderator kan je geen interacties starten of beëindigen, dat kan alleen een (co-)presentator.

Een moderator kan lopende interacties en resultaten zien. Nadat een interactie is gestart door een presentator, wordt de interactie zichtbaar in de zijbalk van de moderator. Bij een quiz of poll zie je ook de resultaten.

Eerdere interacties kunnen worden bekeken door de dropdown 'Afgelopen interacties' te openen.

Interacties als moderator

Chat bedienen

Soorten chats

Een moderator heeft toegang tot drie soorten chats.

• Host chat

De host chat is een chat tussen alle presentatoren en moderators van het webinar. Kijkers kunnen deze chat niet zien. Open het tabblad 'Host chat' om deze chat te gebruiken.

• Openbare chat

In de openbare chat zijn alle berichten voor iedereen zichtbaar. Alle deelnemers kunnen hier berichten plaatsen en iedereen kan op elkaar reageren. Als je alle deelnemers een bericht wil sturen zonder de openbare chat te gebruiken, kan je een infobox starten.

• Privé chat

Voor één-op-één gesprekken gebruik je de privé chat. Dit is een gesprek tussen de kijker en de presentator (of moderator). De inhoud is niet voor andere kijkers zichtbaar. Het tabblad 'Laatste berichten' gebruik je om snel te bekijken in welke privégesprekken nieuwe berichtenen zijn gestuurd.

Dubbele sidebar voor moderators

Om te helpen bij het modereren van het webinar, hebben moderators twee sidebars. Het linkerpaneel toont de deelnemerslijst, de host chat en gesprekken. Het rechterpaneel toont de openbare chat en is ook het paneel dat je gebruikt om te chatten met deelnemers in de prive chat.

Wanneer je een privégesprek selecteert, wordt de chat geopend in het rechterdeelvenster. Je kan één privégesprek tegelijk openen. De openbare chat maakt ook deel uit van het rechterpaneel.

Dubbele sidebar voor moderators

Chat in- of uitschakelen

Zowel de openbare als de privé chat kan je op elk moment tijdens een webinar in- of uitgeschakelen. Om een type chat in te schakelen, open je het tabblad en druk je op de knop 'Openbare/privé chat inschakelen'.

Openbare chat inschakelen

Om één van de chatopties uit te schakelen, open je het tabblad en druk je rechtsboven op de tekstballon met de streep erdoorheen.

Chat uitschakelen

De chat gebruiken

Een bericht versturen

Type een bericht in de chatbox en druk op 'Enter' om het te versturen.

Berichtje sturen in de openbare chat

Nieuwe berichten

Je houdt eenvoudig bij wanneer je een nieuw bericht ontvangt door de tabbladen in de gaten te houden, ook als je de chat op dat moment niet open hebt staan. Een notificatiebolletje laat je het zien als je een nieuw bericht ontvangt (en hoeveel).

Tabbladen chat

Wil je de laatste privéberichten zien zonder de gesprekken te doorzoeken? Druk op het pictogram 'Weergave wijzigen' en selecteer 'Laatste berichten weergeven'. Hier zie je de laatste berichten in privégesprekken samen met het moment van versturen. Ongelezen chatberichten worden gemarkeerd door een oranje indicator die het aantal nieuwe berichten aangeeft en het tijdstip waarop de laatste is verzonden.

Let op! Het tabblad 'gesprekken' bevat geen openbare chatberichten.

Tabblad 'gesprekken'

Chatberichten beantwoorden

Je kunt eenvoudig antwoorden op vragen en andere berichten door de antwoordknop te gebruiken. Beweeg je muis over het bericht waarop je wilt antwoorden en klik op 'Beantwoord bericht'. Het geciteerde bericht wordt zichtbaar in de chatbox, inclusief de naam van de oorspronkelijke schrijver.

Chatberichten beantwoorden

Let op! Verwijderde chatberichten worden ook als verwijderd weergegeven in alle citaten die de verwijderde inhoud bevatten.

Chatberichten verwijderen

Heeft iemand een storend chatbericht gestuurd? Het is heel eenvoudig om het bericht uit een chat te verwijderen. Plaats je muis op het bericht en er verschijnen drie puntjes aan de rechterkant. Klik op de drie puntjes en kies vervolgens voor ‘Verwijder’.

Een bericht verwijderen

In privé chatgesprekken kan je met de muis over het bericht gaan en op het prullenbakpictogram klikken.

Privégesprekken beheren

Een nieuw privégesprek starten

Open het tabblad ‘Kijkers’ in de sidebar om toegang te krijgen tot de lijst met kijkers. Zoek de kijker met wie je een privégesprek wil beginnen, druk op de drie puntjes naast de naam en kies vervolgens voor ‘Start gesprek’.

Een gesprek starten

Als een kijker een bericht stuurt en je wil de vraag in een privégesprek beantwoorden, ga dan met de muis over het chatbericht en klik op de drie puntjes die verschijnen. Kies in het menu voor 'Start gesprek'.

Een gesprek starten

Chatgesprekken sluiten en heropenen

Het is handig om beëindigde gesprekken te sluiten wanneer je veel berichten ontvangt tijdens een druk webinar.

Klik in een privégesprek op het “slotje” om het gesprek te sluiten, waardoor het gesprek in feite als “opgelost” wordt gemarkeerd. Als een gesprek is gesloten, wordt dit weergegeven in het gesprek. Om een ​​gesprek te heropenen, druk je op het open slotje rechtsboven.

Chatgesprekken sluiten en heropenen

Gesprekken toewijzen

Wanneer een webinar erg druk bezocht is en/of wanneer er meerdere moderatoren zijn, kan het moeilijk zijn te zien welke chat is beantwoord. Gesprekken toewijzen aan specifieke moderatoren is de oplossing voor dit probleem. Leer hier hoe je het toewijzen van gesprekken kan automatiseren.

Klik in een privégesprek bovenaan op het tandwielpictogram. Er verschijnt een menu met meerdere opties.

• 'Toewijzen aan mij' wijst het gesprek toe aan jezelf.

• 'Naam andere hosts’ wijst het gesprek toe aan een specifieke host.

• 'Toewijzing ongedaan maken' maakt de toewijzing van het gesprek ongedaan.

De blauwe stip in het menu geeft aan aan wie het gesprek op dat moment is toegewezen.

Gesprekken toewijzen

Privégesprekken filteren

Het kan moeilijk zijn om al je privégesprekken bij te houden. Daarom kan je ze filteren op basis van hun status.

Open het tabblad 'gesprekken'. In de linkerhoek heb je een dropdown menu om te filteren op basis van toewijzing. Daarnaast vind je een schakelaar die je kan gebruiken om te schakelen tussen gesloten en open gesprekken.

Privégesprekken filteren