(Legacy) Verbinding maken met een co-presentator

Leer hoe je verbinding maakt met de co-presentator. Zo kan je een webinar organiseren met meerdere presentatoren.

Dina avatar
Geschreven door Dina
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Heb je de co-presentator(en) toegevoegd? Dan kunnen jullie samen het webinar presenteren. Tijdens het webinar kunnen jullie tegelijk te horen zijn, maar slechts één presentator is zichtbaar.

De hoofdpresentator bepaalt wie zichtbaar is door onderin op het beeld van een van de presentatoren te klikken.

Voorafgaand aan het webinar verbinden

Voordat het webinar begint, kan je met de co-presentator(en) inloggen. Dit doe je door als hoofdpresentator in te loggen en naar de live of testomgeving te gaan.

De co-presentator klikt op de uitnodigingslink naar de live of testomgeving. Hij of zij kan daar vervolgens verbinding maken met de hoofdpresentator door op ‘Verbinden’ te klikken.

Als de hoofdpresentator niet online is, krijgt de co-presentator hier een melding van. Laat de co-presentator de pagina dan verversen, totdat er wel verbinding gemaakt kan worden.

De knop 'Verbinden' zoals gezien door co-presentatoren

Nadat de co-presentator op ‘Verbinden’ heeft geklikt, krijg je als hoofdpresentator een melding. Stem ermee in om verbinding te maken met de co-presentator.

Venster dat verschijnt voor de presentator wanneer een co-presentator verzoekt om verbinding te maken met het webinar

Zodra de verbinding tot stand is gebracht, zien alle presentatoren onderin een video met de andere presentatoren en zichzelf. Jullie kunnen nu via audio met elkaar communiceren. Ideaal dus voor de voorbereiding!

De hoofdpresentator bepaalt wie in beeld is door onder op de video te klikken van de co-presentator. Als alle presentatoren er klaar voor zijn, kan de hoofdpresentator het webinar starten.

Tijdens het live webinar verbinden

Je kan het webinar al starten voordat je bent verbonden met de co-presentator(en). Een co-presentator kan op elk moment tijdens het webinar verbinding maken.

Co-presentatoren die tijdens het live webinar verbinden zullen niet automatisch gemute zijn.

Video's van de (co-)presentatoren zijn altijd zichtbaar voor de andere (co-)presentatoren tijdens het webinar

Webinar starten

De hoofdpresentator is altijd degene die het webinar start. Je start het webinar door op ‘Start (test)webinar’ te klikken.

Tijdens het live webinar is nooit meer dan 1 presentator in beeld voor de kijkers. Wel zijn alle presentatoren te horen. Als hoofdpresentator kan je op elk moment de microfoon van de co-presentator muten. Dit doe je door onderin bij de video op het microfoon-icoon te klikken.

Je ziet zelf groot in beeld wie op dat moment zichtbaar is voor de kijkers. Ook zie je een blauwe balk bij de video van de presentator die aan het presenteren is.

Als je wil dat de co-presentator in beeld is, klik je onderin op de co-presentator. Om terug te schakelen klik je op jezelf.

De blauwe balk bovenaan de video van actieve (co-)presentator

Het wisselen tussen presentatoren kan je zo vaak doen als je wil. Als het webinar afgelopen is, klik je als hoofdpresentator op ‘Stop (test)webinar’ om het webinar te beëindigen. De verbinding met de co-presentator(en) wordt dan worden verbroken.

Ga je nog een keer testen of een live presenteren, dan kan de verbinding uiteraard opnieuw worden gelegd.

Automatisch actieve spreker in beeld brengen

Als hoofdpresentator kan je dus handmatig wisselen tussen co-presentatoren als diegene spreekt, maar het kan ook automatisch! Dat doe je door bij de instellingen, waar je de camera en het geluid beheert, de optie ‘Breng actieve presentator automatisch in beeld’ aan te zetten. De optie is aan als het bolletje oranje is. Een co-presentator komt dan automatisch in beeld als diegene spreekt of geluid maakt.

Optie om automatisch de actieve (co-)presentator in het beeld te brengen

Testen met een co-presentator

Test van tevoren goed de set-up met de co-presentator(en). Zo voorkom je dat je tijdens het live webinar voor verrassingen komt te staan.

Als je gaat testen met 1 of meer co-presentatoren, zorg dan dat er altijd iemand meekijkt als testkijker. Co-presenteren vraagt namelijk veel van je verbinding en computerkracht. Het geluid en beeld van alle presentatoren worden via de hoofdpresentator gestreamd. Een testkijker kan checken of de verbinding goed is.

Let op! Het geluid dat de presentatoren onderling horen, is niet hetzelfde als het geluid dat wordt uitgezonden. Zorg er daarom voor dat een testkijker meedoet om het geluid te controleren.

Is het geluid niet goed? Loop dan de systeemvereisten en troubleshooting door!

Trefwoorden: connectie, verbinden