Click here to read the English documentation on the Zapier integration.

Zapier is een web-based service die het mogelijk maakt om diverse applicaties met elkaar te koppelen. Hiermee kan je WebinarGeek verbinden met meer dan 1.000 andere applicaties.

Een voorbeeld

Stel dat iemand zich inschrijft voor je webinar in WebinarGeek. Dan kan je deze inschrijving naar jezelf laten mailen (via Gmail), in een Google Spreadsheet laten plaatsen (via Google Docs) en in je CRM of mailsysteem plaatsen (als deze een Zapier-integratie heeft). Ook kan je andere systemen inschrijvingen laten plaatsen in WebinarGeek, dus externe triggers combineren met de WebinarGeek-actie.

Veel bedrijven en tools bieden een integratie met Zapier en deze kan je dus met elkaar koppelen. Om te zien welke integraties er mogelijk zijn bij Zapier, kan je kijken op de website.

Liever een video? Je kan ook ons Engels gesproken webinar bekijken, waarin we een korte demo over Zapier geven. We bespreken integraties zoals Stripe en PayPal. Meld je hier aan om dit webinar te bekijken.

Vereisten

Om de WebinarGeek en Zapier te kunnen koppelen, heb je het volgende nodig:

• Dit kan de betaalde of de gratis variant zijn.
  • Een WebinarGeek-pakket, waarin marketingintegraties beschikbaar zijn.

Maak een Zapier-account aan

Je kunt op de website van Zapier een gratis account aanmaken via de 'Sign Up for Free'-button. Je kunt ook inloggen op je bestaande Zapier-account of kiezen voor een van de betaalde abonnementen.

Koppel Zapier aan WebinarGeek

Zapier en WebinarGeek werken samen door middel van 'Zaps'. Zaps beheer je in Zapier en ontvangen je data van WebinarGeek om deze vervolgens naar een andere tool door te sturen.

Om de koppeling te maken tussen WebinarGeek en Zapier, log je in op Zapier en volg je de volgende stappen:

1. Klik op 'Make a Zap' om een Zap aan te maken.
  2. Zoek bij 'Choose a Trigger App' naar de WebinarGeek-app en selecteer deze.
  3. Kies voor de 'Trigger'. Dit is een actie die data naar Zapier stuurt. Op dit moment is er 1 beschikbaar: 'New Registration'. Deze wordt geactiveerd zodra iemand zich inschrijft voor je webinar.
  4. Klik bij de volgende stap voor 'Connect an Account. Je wordt dan gevraagd om een API key in te voeren.
  5. Open nu ook je WebinarGeek-account. Klik op je naam rechtsbovenin en dan op 'Integraties'. Kies vervolgens voor 'Zapier' en klik op 'Verbinden'. Je krijgt nu een persoonlijke API key. Kopieer deze en voer deze in bij Zapier.

De verbinding wordt nu tot stand gebracht. Nu kan je Zapier gebruiken in combinatie met WebinarGeek! In het volgende onderdeel beschrijven we wat je nu met deze koppeling kunt doen. Je accountgegevens worden bewaard. Bij nieuwe Zaps hoef je deze dus niet meer opnieuw in te voeren.

Heb je problemen met de koppeling? Controleer dan of je aan de eisen voldoet die hierboven zijn genoemd.

Koppel je Zap met andere tools

Nu je de koppeling tussen WebinarGeek en Zapier hebt gemaakt, kan je je Zap verder gaan inrichten. Dit doe je als volgt:

1. Nadat je je account hebt gekoppeld, kan je bij de 'New registration'- en 'Webinar watched'-trigger instellen voor welke webinars je deze Zap wil activeren. Je kan hierbij kiezen voor al je webinars, maar ook voor een specifiek webinar.
  2. Als er al registraties zijn voor webinar waarvoor je de Zap hebt ingesteld, zie je in de volgende stap de gegevens van de laatste registratie staan. Zo weet je dat alles werkt. Je ziet hierbij gelijk welke informatie allemaal beschikbaar is.
  3. De volgende stap is het inrichten van de 'action' van je Zap. Daarmee stel je in wat er gebeurt zodra iemand zich inschrijft voor een webinar waarvoor je de Zap hebt ingesteld. Je kan hierbij kiezen uit meer dan 1.000 andere tools variƫrend van Gmail en Trello tot Marketo en HubSpot. Je kan de gegevens van je registratie 'linken' aan velden in andere tools.

Voorbeeld: voeg een nieuwe rij toe in Google Spreadsheets na elke webinarregistratie.

Maar je kan het ook omdraaien en WebinarGeek gebruiken als action. Zo kan je op basis van triggers van andere tools iemand inschrijven voor een webinar in WebinarGeek.

Beschikbare trigger: New registration

Om Zaps aan te maken, gebruik je triggers. De eerste is 'New registration'. Deze verzendt data van nieuwe registraties vanuit WebinarGeek via Zapier naar andere tools.

Een paar dingen die belangrijk zijn om te weten over deze trigger:

• Als je de 'New registration'-trigger aanmaakt, kan je instellen dat deze alleen actief is bij nieuwe registraties voor een specifiek webinar of voor alle webinars in je account.
  • Het maakt niet uit waar je registraties vandaan komen. Of de aanmelding nu binnenkomt via de registratiepagina, een geĆ«mbedde pagina, API of CSV-import, in alle gevallen worden de gegevens naar Zapier gestuurd.

Alle informatie van een inschrijver die wij opslaan, kan je gebruiken. Het gaat dan om de volgende gegevens:

• Voornaam, achternaam en e-mailadres.
  • De gegevens van de extra registratievelden die je hebt aangemaakt voor je webinar.
  • De datum van registratie en de datum van de uitzending waarvoor iemand zich heeft aangemeld.
  • De titel van je webinar.
  • De 'Externe ID' van je registratie als deze is ingevuld.
  • Het unieke nummer van de registratie in WebinarGeek.
  • Alle toestemmingsvelden, inclusief labels.
  • Het IP-adres van de gebruiker waarmee deze zich heeft aangemeld.

Een volledig overzicht van velden kan je vinden in onze API-documentatie, onder 'Retrieve a subscription'. Ook krijg je in Zapier bij het aanmaken van een Zap een voorbeeld van je laatste inschrijving (als die er is). Zo kan je precies de velden kiezen die er zijn.

Beschikbare trigger: Webinar watched

Om Zaps aan te maken, gebruik je triggers. De tweede trigger is 'Webinar watched'. Deze zorgt ervoor dat data van webinarkijkers naar Zapier wordt gestuurd.

Een paar dingen die belangrijk zijn om te weten over deze trigger:

• Als je de 'Webinar watched'-trigger aanmaakt, kan je instellen dat deze alleen actief is bij nieuwe registraties voor een specifiek webinar of voor alle webinars in je account.
  • Ongeveer een uur na afloop van je live of automated webinar wordt de informatie beschikbaar in WebinarGeek. Op dat moment zal deze trigger worden uitgevoerd voor deze kijkers.
  • Deze trigger werkt alleen voor kijkers van je live, automated en on demand webinar. Er wordt dus geen informatie verstuurd over kijkers van je replay.

Je kan alle informatie gebruiken die beschikbaar is bij de 'New registration'-trigger. Voor deze trigger is nog extra informatie beschikbaar, zoals kijktijd, pollstemmen, betalingen en calls to action. Een volledig overzicht van velden kan je vinden in onze API-documentatie, onder 'Retrieve a subscription'.

Ook krijg je in Zapier bij het aanmaken van een Zap een voorbeeld van je laatste inschrijving (als die er is). Zo kan je precies de velden kiezen die er zijn.

Beschikbare trigger: Replay watched

Om Zaps aan te maken, gebruik je triggers. De derde trigger is 'Replay watched'. Deze trigger stuurt informatie naar Zapier over inschrijvers die de replay hebben gekeken.

Een paar dingen die belangrijk zijn om te weten over deze trigger:

• Als je de 'Replay watched'-trigger aanmaakt, kan je instellen dat deze alleen actief is bij nieuwe registraties voor een specifiek webinar of voor alle webinars in je account.
  • Informatie over de replaykijker komt ongeveer een kwartier na het eerste kijkmoment binnen. Het kan dus zo zijn dat iemand nog aan het kijken is op het moment dat je de informatie ziet binnenkomen.

Je kan alle informatie gebruiken die beschikbaar is bij de 'New registration'-trigger. Voor deze trigger is nog extra informatie beschikbaar, zoals kijktijd, pollstemmen, betalingen en calls to action. Een volledig overzicht van velden kan je vinden in onze API-documentatie, onder 'Retrieve a subscription'.

Ook krijg je in Zapier bij het aanmaken van een Zap een voorbeeld van je laatste inschrijving (als die er is). Zo kan je precies de velden kiezen die er zijn.

Beschikbare trigger: New payment

Om Zaps aan te maken, gebruik je triggers. De vierde trigger is 'New payment'. Deze trigger stuurt data naar Zapier over de betaling en degene die heeft betaald.

Een paar dingen die belangrijk zijn om te weten over deze trigger:

• Als je de 'New payment'-trigger aanmaakt, kan je instellen dat deze alleen actief is bij nieuwe registraties voor een specifiek webinar of voor alle webinars in je account.
  • Er wordt alleen informatie over voltooide betalingen verstuurd. Je kan dus bijvoorbeeld een actie koppelen om een factuur te maken in je boekhoudprogramma.

Je kan alle informatie gebruiken die beschikbaar is bij de 'New registration'-trigger. Daarnaast krijg je bij deze trigger informatie over de betaling, zoals betaalmethode, bedrag en tijdstip van betaling. Alle informatie die je nodig hebt om bijvoorbeeld een factuur te maken! Een volledig overzicht van velden kan je vinden in onze API-documentatie, onder 'Subscription payments'.

Ook krijg je in Zapier bij het aanmaken van een Zap een voorbeeld van je laatste betaling (als die er is). Zo kan je precies de velden kiezen die er zijn.

Beschikbare action: Subscribe to webinar

Naast triggers is er ook een action beschikbaar die je kan uitvoeren op basis van een trigger van een andere tool. Deze action heet 'Subscribe to webinar' en zorgt ervoor dat iemand wordt ingeschreven voor je webinar.

Een paar dingen die belangrijk zijn om te weten over deze action:

• De inschrijving gaat per uitzending. Je moet dus een uitzending kiezen bij het instellen van de action. Bij een on demand webinar kan je het hele webinar selecteren.
  • Er zijn minimaal een e-mailadres en voornaam nodig voor een inschrijving. Als je extra verplichte velden hebt ingesteld op de registratiepagina, bijvoorbeeld achternaam, dan moet je die informatie ook meesturen.
  • De flow voor registratie is verder gelijk aan registreren via een andere bron. Zo wordt er standaard een bevestigingsmail verzonden, behalve als je deze uitzet bij je webinaropties.

Een voorbeeld van de action: nieuwe inschrijvers op je Mailchimp-mailinglijst worden nu automatisch ingeschreven voor je webinar.

Je kan de volgende velden meesturen bij een nieuwe registratie:

• Voornaam, achternaam en e-mailadres.
  • Bedrijfsnaam.
  • Extern ID.
  • Extra velden (met als label de naam van je extra veld).
  • Toestemmingsvelden.
  • Custom field (gebruikt voor aangepaste registratielinks om te meten waar inschrijvingen vandaan komen).

Inschrijvingen die via Zapier binnenkomen, krijgen de tekst 'zapier' als waarde voor 'Registratiebron'. Zo kan je deze onderscheiden van andere inschrijvingen.

Inspiratie: Zap templates

Enkele Zap templates waarmee je direct van start kan:

See more WebinarGeek integrations powered by Zapier.

Trefwoorden: zaps, connecties, verbinden