Q&A-sessie hosten

De Q&A-functie van WebinarGeek biedt een gestroomlijnde methode om vragen van je publiek te ontvangen en te beantwoorden.

Dewi avatar
Geschreven door Dewi
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De openbare en privé chats kunnen tijdens webinars erg druk worden, waardoor je het risico loopt goede vragen van je publiek te missen. De Q&A-functie van WebinarGeek lost dit probleem op door een zijbalk toe te wijzen die uitsluitend voor vragen en antwoorden is bedoeld. De functionaliteit kan worden geconfigureerd om vragen van verschillende soorten deelnemers te accepteren, waarbij je de optie hebt om alleen webinar teamleden vragen te laten definiëren of ook kijkers vragen te laten stellen.

Dit artikel gaat over de Q&A functie tijdens live webinars. Je kan de Q&A ook gebruiken bij automated en on demand webinars, maar daar werkt het iets anders bij omdat deze niet live zijn. Lees ons artikel over gesimuleerde Q&A voor meer informatie over het gebruik bij automated en on demand webinars.

Wat is een Q&A-sessie?

Q&A staat voor ‘Question and Answer’ (Vraag en Antwoord), wat betekent dat een Q&A-sessie draait om het toestaan dat je publiek vragen stelt die je vervolgens op een gestructureerde manier kunt beantwoorden. Hoewel dit ook mogelijk is via openbare en privéchats, biedt de Q&A-functie een meer gestroomlijnde aanpak, die vooral handig is bij drukke webinars.

Een ander voordeel van de Q&A-functionaliteit is dat je publiek kan kiezen welke vragen zij beantwoord willen hebben door middel van ‘upvotes’. Elke kijker kan stemmen op de vraag of vragen waar zij nieuwsgierig naar zijn.

De volgende zaken kun je configureren om je aanpak van vragen te personaliseren:

• Welke deelnemers kunnen vragen indienen

De Q&A-functie kan worden aangepast zodat alleen vragen van webinar teamleden worden toegestaan, of zowel vragen van webinar teamleden als van kijkers.

• Welke vragen worden beantwoord en wanneer

Als je bijvoorbeeld de Q&A-functie configureert om alleen vragen van webinar teamleden te accepteren, kunnen je moderators vragen uit de openbare en privé chats selecteren en doorsturen naar de host. Dit stelt hen in staat om vragen te filteren die al zijn beantwoord en het beste moment voor beantwoording te bepalen.

• Hoe je vragen beantwoordt

Ingediende vragen kunnen zowel schriftelijk worden beantwoord als live worden beantwoord, door ze direct tijdens het webinar uit te spreken.

Q&A-modi voor live webinars

Live webinars bieden drie Q&A-modi, die voorafgaand aan het webinar kunnen worden geconfigureerd en tijdens de live-uitzending kunnen worden gewisseld. Deze zijn:

• Uitgeschakeld

De optie 'Uitgeschakeld' zorgt ervoor dat kijkers het Q&A-tabblad niet kunnen zien. Presentatoren en leden van het webinar team kunnen het tabblad wel zien, maar het blijft inactief totdat iemand het inschakelt.

• Beperkt

De optie 'Beperkt' zorgt ervoor dat kijkers het Q&A-tabblad kunnen zien, maar geen vragen kunnen indienen. Alleen presentatoren en leden van het webinar team kunnen vragen initiëren of opnieuw plaatsen. Deze instelling kan worden geconfigureerd om een kopie van elke vraag naar je e-mailadres te sturen. Als je dit doet, blijft de configuratie behouden, zelfs als je tijdens het live webinar van modus wisselt. Lees hier meer over in dit gedeelte.

• Openbaar

De optie 'Openbaar' zorgt ervoor dat iedereen het Q&A-tabblad kan zien en vragen kan indienen, inclusief kijkers.

Beschikbare Q en A modi voor automated webinars

Tip! Bekijk de sectie ‘Tips & tricks’ van dit artikel voor handige manieren om de verschillende modi te gebruiken!

Configuratie vóór het webinar

Allereerst wil je het type Q&A dat je tijdens het webinar wilt gebruiken voorafgaand aan de live-uitzending configureren. Dit doe je in de webinar wizard. Maak je geen zorgen, je kunt de modus nog steeds wijzigen tijdens de live-uitzending. Volg deze stappen:

1. Navigeer naar je webinar.

2. Klik op 'Webinar bewerken'.

3. Navigeer naar het 'Webinar' tabblad.

4. Kies 'Q&A' of het ‘?’-icoon binnen het 'Webinar' tabblad.

5. Kies het type Q&A dat je wilt gebruiken.

Beschikbare Q en A modi voor automated webinars

Je kunt hier meer lezen over de configuratie van Q&A voorafgaand aan het webinar. Dit artikel behandelt ook de configuratie van Q&A voor automated en on demand webinars.

Vragen doorsturen naar een e-mailadres tijdens live webinars

Tijdens live webinars biedt de Q&A-functie ook de optie om alle ontvangen vragen naar je e-mail door te sturen. Door deze optie in te schakelen, kun je eenvoudig bijhouden welke vragen tijdens het webinar zijn gesteld, zonder de webinar statistieken te hoeven bekijken. Lees dit artikel om te ontdekken hoe je dit kunt configureren.

Alle vragen doorsturen naar e-mail

Tip! Deze instelling wordt opgeslagen, zelfs wanneer je een andere Q&A-modus selecteert. Dit betekent dat je tijdens het automated webinar tussen modi kunt wisselen en de configuratie behouden blijft.

Het wijzigen van de Q&A-modus tijdens het webinar

De Q&A-modus kan op elk moment tijdens het live webinar worden gewijzigd, waardoor je eenvoudig tussen modi kunt wisselen. Dit is ideaal voor situaties waarin je bijvoorbeeld de Q&A-sessies wilt beperken tot bepaalde delen van het webinar.

Volg deze stappen om de Q&A-modus tijdens een live webinar te wijzigen:

1. Ga naar de webinar pagina en klik op het Q&A-tabblad.

2. Klik op het pictogram van een vraagteken in een spreekwolk met een tandwiel.

Q en A modus instellingen openen tijdens het webinar

3. Kies de Q&A-modus die je wilt gebruiken.

De Q en A modus kiezen die je wilt gebruiken

Hoe je kunt zien welke Q&A-modus momenteel actief is

Je kunt altijd controleren welke Q&A-modus je momenteel gebruikt in het Q&A-tabblad.

De Q en A modus veranderen en hoe je ziet welke aanstaat

Vragen ontvangen en indienen

De Q&A-modus bepaalt wie vragen kan indienen voor het webinar.

Bij het gebruik van de ‘Beperkte’ Q&A-modus kunnen alleen leden van het webinar team met de juiste machtigingen vragen indienen voor Q&A. Dit betekent ook dat zij vragen uit de openbare en prive chat van het publiek naar de Q&A-functie kunnen doorsturen. Zowel co-presentatoren als moderators hebben deze machtigingen standaard.

Bij het gebruik van de ‘Openbare’ Q&A-modus kan iedereen vragen indienen, inclusief de kijkers zelf. Dit betekent vaak meer vragen, wat bij bijzonder drukke sessies teveel kan zijn.

Wanneer er een onbeantwoorde vraag is, verschijnt er een ‘ongelezen’-indicator op het Q&A-tabblad.

De visuele indicator die laat zien dat er een nieuw vraag is

Vragen ingediend door leden van het webinar team

Bij het gebruik van de ‘Beperkte’ Q&A-modus kunnen alleen leden van het webinar team met de juiste machtigingen vragen indienen voor Q&A. Zowel co-presentatoren als moderators hebben deze machtigingen standaard. Vaak zullen dit vragen zijn die zij doorsturen vanuit de berichten van het publiek in de openbare en privé chats, maar ze kunnen ook hun eigen vragen stellen.

Vragen die door leden van het webinar team zijn ingediend, worden weergegeven met het label ‘Team’ naast hun naam.

Een vraag die ingediend is door een teamlid

Een vraag indienen als lid van het webinar team

Leden van het webinar team kunnen een vraag indienen door de volgende stappen te volgen:

1. Ga naar de webinar pagina en klik op het tabblad ‘Q&A’.

2. Typ een vraag in het tekstvak.

3. Druk op ‘Enter’ op het toetsenbord of klik op het pijltje om de vraag in te dienen.

Een vraag indienen als teamlid

Vragen ingediend door kijkers

Bij het gebruik van de ‘Openbare’ Q&A-modus kan elke deelnemer vragen indienen voor Q&A. Dit betekent vaak meer vragen, wat bij bijzonder drukke sessies teveel kan zijn.

Vragen die door kijkers worden ingediend, verschijnen als volgt:

Een vraag die ingediend is door een kijker

Bekijk ons artikel ‘Kijkerservaring’ voor meer informatie hierover vanuit het perspectief van een deelnemer!

Een bericht uit de openbare chat doorsturen als vraag

Bij het gebruik van de ‘Beperkte’ of ‘Openbare’ Q&A-modi kunnen leden van het webinar team berichten uit de openbare en privé chats doorsturen als een Q&A-vraag. Dit is ideaal voor vragen waarvan je team denkt dat ze extra aandacht verdienen.

Volg deze stappen om een bericht uit de openbare chat om te zetten in een Q&A vraag:

1. Ga naar de webinar pagina en open het tabblad ‘Openbare chat’.

2. Beweeg de muis over het bericht dat je als vraag wilt doorsturen.

3. Klik op het icoon van een spreekwolk met een vraagteken.

Een chatbericht doorsturen naar de Q en A

4. De zijbalk schakelt automatisch over naar het Q&A-tabblad.

5. Vink eventueel het vakje naast ‘Post als jezelf’ aan om de vraag te anonimiseren. Als je dit doet, wordt de vraag weergegeven als ingediend door het teamlid. Anders wordt de naam van de kijker getoond.

Een vraag doorsturen als jezelf

6. Als je de vraag wilt bewerken, bewerk dan de tekst in het tekstvak.

7. Zodra de vraag klaar is om in te dienen, druk je op ‘Enter’ op het toetsenbord of klik je op het pijltje om de vraag in te dienen.

Een bericht doorsturen als vraag

De vraag is nu ingediend!

Een privé chatbericht omzetten in een vraag

Bij het gebruik van de ‘Beperkte’ of ‘Openbare’ Q&A-modi kunnen leden van het webinar team berichten uit de openbare en privé chats doorsturen als een Q&A-vraag. Dit is ideaal voor vragen waarvan je team denkt dat ze extra aandacht verdienen.

Volg deze stappen om een bericht uit de privé chat om te zetten in een vraag:

1. Ga naar de webinar pagina en open het tabblad ‘Privéchat’.

2. Open de privé chat waaruit je een bericht wilt doorsturen.

3. Beweeg de muis over het bericht dat je als vraag wilt doorsturen.

4. Klik op het icoon van een spreekwolk met een vraagteken.

Een privéchat bericht doorsturen naar de Q en A

5. De zijbalk schakelt automatisch over naar het Q&A-tabblad.

6. Vink eventueel het vakje naast ‘Post als jezelf’ aan om de vraag te anonimiseren. Als je dit doet, wordt de vraag weergegeven als ingediend door het teamlid. Anders wordt de naam van de kijker getoond. Dit wordt sterk aanbevolen voor vragen uit privé chats!

Een vraag doorsturen als jezelf

7. Als je de vraag wilt bewerken, bewerk dan de tekst in het tekstvak.

8. Zodra de vraag klaar is om in te dienen, druk je op ‘Enter’ op het toetsenbord of klik je op het pijltje om de vraag in te dienen.

Een privéchatbericht doorsturen als vraag

De vraag is nu ingediend!

Vragen beantwoorden

Vragen die via de Q&A-functie worden ingediend, kunnen op twee manieren worden beantwoord:

• Live antwoord

Bij het geven van een live antwoord verschijnt er een pop-up boven de video voor alle deelnemers. Je kunt dan de vraag tijdens de live-uitzending mondeling beantwoorden. Dit is ideaal voor de belangrijkste vragen!

De pop-up die laat zien dat er een vraag live beantwoord wordt.
  • Tekstantwoord

Met tekstantwoorden kun je de vraag schriftelijk beantwoorden. Het antwoord verschijnt onder de vraag in het Q&A-tabblad en is zichtbaar voor elke deelnemer aan het webinar.

Een textantwoord in het Q en A tabblad

Een vraag beantwoorden met een live antwoord

Volg deze stappen om een vraag met een live antwoord te beantwoorden:

1. Ga naar de webinarpagina en open het tabblad ‘Q&A’.

2. Zoek de vraag waarop je live wilt antwoorden en klik op ‘Start live antwoord’.

3. De vraag verschijnt nu als een pop-up voor alle kijkers en je kunt je live antwoord geven.

Een live antwoord starten

Een live antwoord stoppen

Zodra je klaar bent met het beantwoorden van de vraag, is het tijd om het live antwoord te stoppen. Volg deze stappen:

1. Ga naar de webinarpagina en zoek de pop-up van het live antwoord boven de video.

2. Klik op ‘Stop live antwoord’.

Een live antwoord stoppen

Een live antwoord resetten

Een vraag kan slechts één keer live worden beantwoord, maar het live antwoord kan worden gereset als je een fout hebt gemaakt of iets wilt toevoegen aan je eerdere antwoord. Volg deze stappen om een live antwoord te resetten:

1. Ga naar de webinarpagina en navigeer naar het tabblad ‘Q&A’.

2. Zoek de vraag waarvan je het live antwoord wilt resetten.

3. Klik op de drie puntjes naast de vraag.

4. Klik op ‘Reset live antwoord’.

Een live antwoord resetten

Je kunt na het resetten een nieuw live antwoord starten.

Een vraag beantwoorden met een tekstantwoord

Volg deze stappen om te reageren op een vraag met een tekstantwoord:

1. Ga naar de webinarpagina en open het tabblad ‘Q&A’.

2. Zoek de vraag die je in tekst wilt beantwoorden.

3. Typ je antwoord in het tekstvak onder de vraag.

4. Druk op ‘Enter’ op het toetsenbord, het pijltje-icoon of ‘Beantwoord met tekst’ om je antwoord in te dienen.

Een tekstantwoord geven

Het antwoord verschijnt onder de vraag in het Q&A-tabblad voor alle deelnemers.

Hoe een tekstantwoord verschijnt voor kijkers

Een tekstantwoord verwijderen

Tekstantwoorden kunnen altijd worden verwijderd, zodat je ze kunt aanpassen als je een fout hebt gemaakt. Volg deze stappen om een tekstantwoord te verwijderen:

1. Ga naar de webinarpagina en navigeer naar het tabblad ‘Q&A’.

2. Zoek de vraag waarvan je het antwoord wilt verwijderen.

3. Klik op de drie puntjes naast de vraag.

4. Klik op ‘Verwijder antwoord’.

5. Klik nogmaals op ‘Verwijder antwoord’ in de bevestigingspop-up.

6. Het antwoord is nu verwijderd en niet langer zichtbaar voor de deelnemers. Je kunt nu ook een nieuw antwoord op de vraag geven.

Een tekstantwoord verwijderen

Vraag-upvotes

Wanneer er veel onbeantwoorde vragen zijn, kan het lastig zijn om te bepalen welke het belangrijkst zijn om te beantwoorden. Daarom hebben we een upvotes-systeem toegevoegd aan het Q&A-tabblad, waarmee deelnemers kunnen stemmen op de vragen die ze het liefst beantwoord willen zien. Het aantal upvotes is zichtbaar voor iedereen, maar niemand kan zien welke specifieke deelnemers op welke vragen hebben gestemd.

Hier kun je als webinarteamlid het aantal upvotes voor een vraag zien:

De upvote knop en teller

Vragen verwijderen

Soms wil je een ontvangen vraag verwijderen, bijvoorbeeld als je deze niet van plan bent te beantwoorden of als het een dubbele vraag is. Daarom kun je vragen uit het Q&A-tabblad verwijderen.

Volg deze stappen om een vraag te verwijderen:

1. Ga naar de webinarpagina en navigeer naar het tabblad ‘Q&A’.

2. Zoek de vraag die je wilt verwijderen.

3. Klik op de drie puntjes naast de vraag.

4. Klik op ‘Verwijder vraag’.

5. Klik nogmaals op ‘Verwijder vraag’ in de bevestigingspop-up.

6. De vraag is nu verwijderd.

Een vraag verwijderen

Tips & tricks

Een teamlid vragen selecteren om te beantwoorden

Tijdens een druk webinar ontvang je mogelijk tientallen vragen, waaronder dubbele of al beantwoorde vragen. In dat geval kan het verstandig zijn om een teamlid aan te wijzen die de vragen selecteert om te beantwoorden.

Stel hiervoor de Q&A-modus in op ‘Restricted’. Dit zorgt ervoor dat alleen teamleden van het webinar vragen kunnen indienen. Deelnemers kunnen hun vragen stellen in de openbare en/of privéchats, waar het teamlid vervolgens de relevante vragen kan selecteren om door te sturen naar de Q&A-functie.

Lees meer over deze optie in dit gedeelte van het artikel.

Vragen alleen accepteren tijdens specifieke delen van een webinar

Soms wil je de Q&A beperken tot een specifiek deel van het webinar. Bijvoorbeeld, je kunt een deel wijden aan het uitleggen van een onderwerp en vervolgens de Q&A-functie openen voor een beperkte tijd voordat je verdergaat met het volgende onderwerp.

De beste manier om dit te doen is door de Q&A-functie op ‘Disabled’ te zetten totdat je vragen wilt accepteren. Op dat moment kun je de modus wijzigen naar ‘Public’. Dit kan eenvoudig worden gedaan vanaf de webinarpagina, waardoor het gemakkelijk is tijdens de live-uitzending!

Lees in dit gedeelte van het artikel hoe je de Q&A-modus kunt wijzigen tijdens het webinar.