Webinar bediening

De webinaromgeving is de pagina waar je live webinars en testwebinars host.

Tim avatar
Geschreven door Tim
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De webinaromgeving is de uitzendpagina voor je live webinars en testwebinars.

Het verschil tussen de webinaromgeving voor live webinars en testwebinars, is dat je de mogelijkheid hebt om testkijkers en/of -testpresentatoren toe te voegen. Verder werken beide webinaromgevingen op dezelfde manier, alleen worden testwebinars niet opgenomen zoals live webinars.

De nieuwe webinaromgeving

Webinaromgeving openen

Je kan de live omgeving betreden vanaf 3 uur vóór het live webinar gepland staat. De testomgeving is op elk moment beschikbaar. Om de webinaromgeving te openen, kun je de volgende stappen volgen:

1. Klik op je webinar.

2. Klik bovenin op 'Open live webinar' of 'Test het webinar'.

3. Betreed de webinaromgeving!

Open live webinar knop

Als je webinar niet binnen 3 of meer uur start, zie je 'Open hier straks het webinar' op de button staan.

Open live webinar knop wanneer hij nog niet gebruikt kan worden

Als het de eerste keer is dat je een webinaromgeving opent, dan vraagt WebinarGeek toestemming om gebruik te maken van je camera en microfoon. Klik op 'Toestaan' en de voorbereidingspagina opent erna.

Pop-up toegangsinstellingen

Preview

Het eerste beeld dat je ziet, is de preview. Op deze pagina kan je je camera en microfoon instellen en de audio-invoer testen voordat je het webinar opent.

Bediening in de webinar voorbereidingsomgeving
  • Met het eerste icoontje stel je je camera in. Als dit icoontje rood is, is je camera utgeschakeld.

• Met het tweede icoontje stel je je microfoon in. Als dit icoontje rood is, ben je gedempt. De audio-indicator onder de instellingen geeft dit ook aan met een waarschuwing.

Neem een moment om je instellingen goed te zetten. Kies de juiste camera en microfoon en check de audio-indicator onder de video om zeker te weten dat je gekozen microfoon goed werkt. Geen zorgen! Dit kan je later allemaal nog aanpassen.

Wanneer je klaar bent, kan je 'Naar webinar' klikken om door te gaan naar de webinaromgeving.

Webinaromgeving

De webinaromgeving laat je zien hoe het webinar eruit ziet voor de kijker. Gebruik de buttons onder de video om te kiezen welke elementen je wil tonen.

• Het eerste icoontje brengt de persoon naar de stage en maakt ze zichtbaar in het webinar, of haalt ze van de stage af. Je kan ook de sneltoets Ctrl + alt + T om deze optie te gebruiken.

• Met het tweede icoontje stel je je camera in. Als dit icoontje rood is, is je camera uitgeschakeld. Je kan ook de sneltoets Ctrl + E gebruiken om je camera in te stellen.

• Met het derde icoontje stel je je microfoon in. Als dit icoontje rood is, ben je gedempt. Je kan ook de sneltoets Ctrl + D gebruiken om je microfoon in te stellen.

• Het vierde icoontje activeert je virtuele achtergrond. Als deze button blauw is, gebruik je een virtuele achtergrond.

• Het vijfde icoontje activeert schermdeling. Als deze button blauw is, wordt je scherm gedeeld.

• Het zesde icoontje activeert je presentatie. Als deze button blauw is, wordt je presentatie gedeeld.

Tip! Om de sneltoets te gebruiken op een Mac kan je Cmd gebruiken in plaats van Ctrl.

Instellingen wijzigen in de webinaromgeving

Als je de gekozen camera of microfoon tijdens een webinar wil veranderen, klik dan op het tandwielicoon onder de sidebar rechts.

De settings-button

Dit opent een venster waar je je camera en microfoon verandert. Gebruik wel de audio-indicator onder de dropdown menu's om te controleren of je microfoon goed werkt.

Venster webinarinstellingen

Sidebar

De rechterkant van de webinaromgeving bestaat uit een sidebar waar je de inhoud van je webinar en chat beheert.

• De eerste tab bevat lijsten van de stage en alle deelnemers. Je kan deze lijsten gebruiken om gesprekken te beginnen, mensen van je webinar te verbannen, hun details te bekijken en kijker uit te nodigen voor de stage. Hier lees je daar meer over.

• De tweede tab bevat je webinarinhoud. Hier kan je de presentatie beheren en je video-injecties starten. Je vindt hier meer over het delen van een presentatie en hier meer over video-injecties.

• De derde tab bevat de interacties die je hebt aangemaakt voor het webinar. Hier start je de interacties en bekijk je de resultaten tijdens het webinar. Je leest hier meer over interacties.

• De vierde tab bevat de openbare chat. Berichten die hier worden verstuurd, kan iedereen in het webinar zien. Hier kan je er meer over vinden.

• De vijfde tab bevat de privéchat. Hier voer je privégesprekken met je kijkers. Je kan er hier meer over lezen.

Je kan het formaat van de sidebar wijzigen of de sidebar zelfs helemaal verbergen. Klik op de 'Bedieningspaneel sluiten'-button of sleep de linkerkant van de sidebar. Je kan ook de sneltoets Ctrl + S gebruiken om de sidebar te verbergen. Om de sneltoets te gebruiken op een Mac kan je Cmd gebruiken in plaats van Ctrl.

Verder, kun je ook navigeren naar de verschillende tabs met de sneltoets Ctrl + alt + 1/2/etc.

Formaat wijzigen van de zijbalk of helemaal verbergen

Kijkersaantal

Het is met de kijker interface makkelijk om het kijkersaantal in de gaten te houden tijdens een webinar. De deelnemers kunnen het aantal kijkers niet zien.

De teller laat je standaard het huidige en totale aantal kijkers zien zodat je het gemakkelijk kan zien. Het eerste nummer is het aantal kijkers dat op dit moment aan het kijken is, en het tweede nummer is het aantal kijkers dat in die uitzending aan het webinar hebben deelgenomen.

Klik op de teller om meer informatie te zien, de teller te veranderen naar het percentage van jouw kijkers limiet en om de teller te verbergen. De beschikbare informatie is als volgt:

• Het aantal kijkers dat op dit moment actief deelneemt

• Het aantal kijkers dat tot nu toe aan het webinar heeft deelgenomen

• Het percentage van jouw kijkers limiet dat in gebruik is

De standaard interface van het kijkersaantal

Klik op de informatie in het menu om de teller te veranderen naar de geselecteerde data. De eerste twee kunnen tegelijkertijd aan staan, maar het percentage kan alleen op zichzelf gebruikt worden.

Veranderen wat het kijkersaantal laat zien

Kom je dicht bij jouw kijkers limiet? Dan kan je op ‘Upgrade nu’ klikken om de abonnementspagina te openen, waar je het abonnement kan verhogen.

Kijkersaantal verbergen

Je kan ervoor kiezen om het kijkersaantal te verbergen door op ‘Verberg aantal kijkers’ te klikken. Om het weer te activeren hoef je alleen maar op de teller te klikken.

Het aantal kijkers van jezelf verbergen

Let op! De ‘kijker(s) totaal’ teller wordt 15 seconden nadat iemand het webinar betreedt geüpdated.

Video layout wijzigen

Als een webinar meerdere presentatoren heeft, wijzig je als hoofdpresentator gemakkelijk de layout. Om de layout te wijzigen, klik je op de layout knop onder de sidebar rechts in de webinaromgeving of gebruik eén van onze sneltoetsen.

Op dit moment zijn er drie opties:

• Grid layout

Deze layout zorgt ervoor dat het beeld van alle presentatoren even groot zijn. Om deze layout in te schakelen, kun je de sneltoets Ctrl + alt + J gebruiken.

Grid layout
  • Actieve spreker layout

Deze layout zorgt ervoor dat het beeld van de presentator die op dat moment spreekt groter is dan die van de rest. Je kunt de slider in de layout instellingen gebruiken om de grootte van de tegels ten opzichte van de actieve spreker aan te passen. Om deze layout in te schakelen, kun je de sneltoets Ctrl + alt + L gebruiken.

Active speaker layout
  • Zwevende tegel layout

Deze layout maakt het mogelijk om de actieve spreker weer te geven als een zwevende tegel tijdens het delen van je presentatie of scherm. Je kunt de positie van de tegel kiezen in de layout instellingen. Om deze layout in te schakelen, kun je de sneltoets Ctrl + alt + K gebruiken.

Zwevende tegel layout

Let op! Alleen teamleden met de juiste rechten kunnen de video layout wijzigen.

Een live webinar starten

Klik op 'Start live webinar' of 'Start testwebinar' zodra je klaar bent om je webinar te hosten om live te gaan. Er komt een venster in beeld om dit te bevestigen. Wanneer je in dat venster op start klikt, hoor je een subtiel geluid en begint ook de opname in het geval van een live webinar.

Start live webinar en start testwebinar buttons

Let op! Alleen teamleden met de juiste rechten kunnen het webinar starten.

Het webinar begint nu beginnen en de indicatoren op de webinarpagina tonen dit aan. Aan de linkerkant verandert de statusindicator naar 'LIVE', terwijl de timer aan de rechterkant begint te lopen. Het getal naast het kijkersicoon laat zien hoeveel kijkers er op dat moment aanwezig zijn. Dit getal is alleen zichtbaar voor presentatoren en moderatoren. Als je op het kijkersicoon klikt, is het getal niet meer zichtbaar.

Webinar indicators

Het kan voorkomen dat de verbinding hapert tijdens het webinar. Als dit gebeurt, worden jij en je kijkers daarvan op de hoogte gehouden. Soms moet je de pagina verversen. Geen zorgen! Je kan je webinar hervatten zodra de verbinding terug is.

Als je het live webinar probeert te starten eerder dan 5 minuten voor de geplande starttijd, verschijnt er een notificatie die vraagt of je zeker weet dat je het webinar wil starten. De notificatie is er om te voorkomen dat je kijkers een deel van je webinar missen, aangezien ze niet eerder dan 5 minuten voor de geplande starttijd de webinaromgeving in kunnen.

Waarschuwing dat je webinar pas over x minuten begint

Een live webinar beëindigen

Klaar met je webinar? Beëindig het door te klikken op 'Stop webinar' of 'Stop testwebinar' onder de video.

Stop webinar en stop testwebinar buttons

Let op! Alleen teamleden met de juiste rechten kunnen het webinar beëindigen.

Een venster opent en vraagt te bevestigen dat je het webinar wil beëindigen. Klik op 'Beëindig webinar'. Je hoort een subtiel geluid, bent dan niet meer zichtbaar of hoorbaar voor kijkers en de opname stopt.

Stop webinar bevestigingsvenster

Als je een salespagina en/of evaluatieformulier hebt ingesteld, verschijnt die nu voor je kijkers.

Je kan in de webinaromgeving blijven om de chat bij te houden voor kijkers die in het webinar blijven. Ons advies is om de pagina pas te sluiten wanneer alle kijkers eruit zijn, aangezien ze misschien nog vragen stellen.

Let op! Deze bediening is specifiek voor live webinars. Geautomatiseerde webinars starten automatisch op het geplande tijdstip. On demand webinars starten wanneer de kijker op play drukt.

Co-presentatoren beheren

Als hoofdpresentator kan je beheren wanneer co-presentatoren in beeld verschijnen en hoorbaar zijn. Daar lees je hier meer over.