Triggers

Triggers zorgen ervoor dat een proces start, nadat een gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Hier lees je hoe je ze kan instellen.

Dina avatar
Geschreven door Dina
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Maak een trigger aan om een proces te starten van je gekoppelde integratie. Een trigger zorgt ervoor dat een proces wordt gestart, nadat een gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wanneer je een integratie gebruikt werkt deze alleen als je ook een actieve trigger hebt ingesteld.

Het moment dat iemand zich inschrijft voor een webinar kan bijvoorbeeld een trigger zijn om de gegevens van de inschrijver toe te voegen aan een mailinglijst. Het toevoegen aan de mailinglijst is dan de actie die moet worden uitgevoerd. Dit gebeurt allemaal automatisch als je de trigger hebt ingesteld.

Zoek je triggers en acties voor Zapier? Klik hier.

Zoek je triggers en acties voor Integrately? Klik hier.

Verschillende soorten triggers

Er zijn verschillenden soorten triggers. Een trigger kan op account niveau of op webinar niveau worden ingesteld. Hoe dit werkt leggen we verderop in dit artikel uit.

Het is mogelijk om meerdere triggers per integratie in te stellen. Welke triggers je kan gebruiken, verschilt per integratie.

De volgende triggers zijn beschikbaar in WebinarGeek:

Nieuwe registratie

Deze trigger is beschikbaar bij elke webinarvorm en bron van registratie. Deze trigger wordt uitgevoerd zodra iemand zich inschrijft voor je webinar.

Nieuwe betaling

Deze trigger is beschikbaar bij elke webinarvorm. Deze trigger wordt uitgevoerd zodra iemand heeft betaald voor je webinar.

Nieuwe kijker

Deze trigger is beschikbaar bij elke webinarvorm. Hij activeert wanneer iemand een webinar of replay bekijkt.

Voor live en automated webinars wordt iemand een kijker zodra zij de webinarpagina openen. Bij on demand webinars en replays moet iemand 30 seconden gekeken hebben voordat ze een kijker worden. Bij live en automated webinars wordt deze trigger uitgevoerd binnen 2 uur na het webinar. Bij replay en on demand kijkers wordt de trigger ongeveer een uur na het kijken uitgevoerd.

Het is ook mogelijk om een eigen ‘minimale kijktijd’ in te stellen, zodat kijkers minstens een bepaald percentage van het webinar gekeken moeten hebben. Alle kijkers die het webinar bijgewoond hebben en de minimale kijktijd hebben gered worden in de trigger meegenomen.

Tip! Wil je de live kijkers en de replay kijkers apart houden? Gebruik dan de aparte triggers die hieronder staan. Daarmee kan je ze gemakkelijk scheiden.

Nieuwe live kijker

Deze trigger is beschikbaar bij elke webinarvorm. Hij activeert wanneer iemand een live of automated webinar bekijkt.

Voor live en automated webinars wordt iemand een kijker zodra zij de webinarpagina openen. Deze trigger wordt uitgevoerd binnen 2 uur na het webinar.

Het is ook mogelijk om een eigen ‘minimale kijktijd’ in te stellen, zodat kijkers minstens een bepaald percentage van het webinar gekeken moeten hebben. Alle kijkers die het webinar bijgewoond hebben en de minimale kijktijd hebben gered worden in de trigger meegenomen.

Let op! Deze trigger werkt alleen bij live kijkers van live en automated webinars. Kijkers van on demand webinars en replays zijn niet inbegrepen. Wil je on demand webinar en replay kijkers meenemen in dezelfde trigger? Gebruik dan de ‘Nieuwe kijker’ trigger. Als je een aparte trigger wilt voor live en replay kijkers gebruik je twee triggers: ‘Nieuwe live kijker’ en ‘Nieuwe replay kijker’.

Nieuwe replay kijker

Deze trigger is beschikbaar bij elke webinarvorm. Hij activeert wanneer iemand een replay bekijkt.

De deelnemer moet minstens 30 seconden gekeken hebben voordat ze een kijker zijn. De data wordt ongeveer een uur nadat er gestopt is met kijken doorgestuurd.

Het is ook mogelijk om een eigen ‘minimale kijktijd’ in te stellen, zodat kijkers minstens een bepaald percentage van het webinar gekeken moeten hebben. Alle kijkers die het webinar bijgewoond hebben en de minimale kijktijd hebben gered worden in de trigger meegenomen.

Let op! Deze trigger werkt alleen voor replays. Live, automated en on demand webinar kijkers zijn niet inbegrepen. Wil je live, automated en on demand webinar kijkers meenemen in dezelfde trigger? Gebruik dan de ‘Nieuwe kijker’ trigger. Als je een aparte trigger wilt voor live en replay kijkers gebruik je twee triggers: ‘Nieuwe live kijker’ en ‘Nieuwe replay kijker’.

Nieuwe kijker start met kijken

Deze trigger is beschikbaar bij elke webinarvorm. Hij activeert wanneer iemand een webinar of replay begint te kijken en wordt dus direct uitgevoerd wanneer een kijken het webinar opent.

Gebruik deze trigger wanneer je wilt dat kijkers meteen naar de geïntegreerde software worden doorgestuurd. Zo voorkom je dat je moet wachten tot ze klaar zijn met kijken, wat het geval is bij de andere kijker triggers.

Let op! Wil je een minimale kijktijd instellen? Gebruik dan een andere kijker trigger (‘Nieuwe kijker’, ‘Nieuwe live kijker’, ‘Nieuwe replay kijker’).

Niet-kijker

Deze trigger is beschikbaar bij een live en automated webinar. Je kan ook een maximum kijktijd instellen. Zo worden alleen kijkers die minder hebben gekeken dan de ingestelde kijktijd beschouwd als no show. Binnen 2 uur na het live en automated webinar wordt deze trigger uitgevoerd. Alle inschrijvingen die niet live hebben gekeken of niet de maximum kijktijd overschrijden, worden meegenomen.

Nieuwe channel lead

Deze trigger kan je toevoegen op accountniveau en wordt uitgevoerd zodra iemand zich inschrijft voor je channelupdates.

Toetsing geslaagd

Triggered nadat een kijker geslaagd is voor de toetsing van je webinar.

Uitschrijving van webinar

Wordt uitgevoerd wanneer een inschrijver zich afmeldt voor je webinar.

Let op! Deze trigger is alleen beschikbaar bij ActiveCampaign, MailBlue, Mailchimp en HubSpot.

Uitzending geannuleerd

Wordt uitgevoerd wanneer een uitzending wordt geannuleerd. Wordt gebruikt voor HubSpot marketing evenementen.

Let op! Deze trigger is alleen beschikbaar bij HubSpot.

Een nieuwe trigger maken voor een integratie

Welke acties zijn er?

Nadat je een trigger hebt gekozen, stel je de actie in die moet plaatsvinden.

Er zijn verschillende soorten acties en het verschilt per integratie welke acties je kunt instellen.

Als je ‘Nieuwe kijker’ als trigger hebt ingesteld, kan je een minimale kijktijd instellen. De minimale kijktijd stel je in als percentage. Let op! De minimale kijktijd heeft geen invloed op niet-kijker triggers.

Je live webinar heeft bijvoorbeeld 60 minuten geduurd. Nu wil je dat de deelnemers die minimaal 30 minuten hebben gekeken een tag krijgen of aan je mailinglijst worden toegevoegd. Dan stel je dus 50% in bij de minimale kijktijd.

Een nieuwe trigger maken voor een integratie met een minimale kijktijd

Belangrijke informatie over minimale kijktijd

• Kijkers die minder lang keken dan de ingestelde kijktijd blijven alsnog 'Kijkers', zij zijn volgens het systeem namelijk geen 'Niet-kijkers'. Kijkers die wel hebben gekeken, maar minder lang dan de minimale kijktijd krijgen dus geen tag van 'Nieuwe kijker' en ook geen tag van 'Niet-kijker'.

• Wanneer je een minimale kijktijd instelt, wordt de 'Nieuwe kijker' trigger alleen uitgevoerd voor replay kijkers die niet bij het live webinar aanwezig waren.

Klik hieronder op de interactie waarmee je werkt om te zien welke acties je kan instellen:

Trigger op accountniveau toevoegen

Nadat je een koppeling hebt gemaakt met de integratie waarmee je werkt, kan je triggers instellen. Dit kan op accountniveau, maar ook op webinarniveau.

Een trigger die je op accountniveau aanmaakt, geldt automatisch voor alle webinars in je account. Het is wel mogelijk om deze per webinar te deactiveren.

1. Klik rechtsboven op 'Account'

2. Klik op 'Integraties'

3. Kies de gekoppelde integratie

4. Klik op 'Nieuwe trigger'

Het maken van een trigger op accountniveau

5. Kies de gewenste trigger

6. Kies de actie die moet worden uitgevoerd

Deze trigger is nu automatisch ingesteld voor elk webinar in je account.

Een actieve trigger op accountniveau

Trigger op accountniveau uitschakelen bij webinar

Je kan een trigger op accountniveau voor een bepaald webinar uitschakelen.

1. Klik op het webinar

2. Klik op 'Webinar bewerken'

3. Ga naar 'Registratie'

4. Ga naar 'Integraties'

5. Klik op de integratie waar je de trigger op accountniveau hebt ingesteld

6. Klik op 'Opties'

7. Kies 'Schakel uit voor dit webinar'

Er komt dan een melding dat de trigger is uitgeschakeld voor dit webinar.

Het uitschakelen van een trigger op accountniveau voor een individueel webinar

Volg deze stappen als je de trigger weer wil inschakelen:

1. Klik op het webinar

2. Klik op 'Webinar bewerken'

3. Ga naar 'Registratie'

4. Ga naar 'Integraties'

5. Klik op de integratie waar je de trigger op accountniveau hebt ingesteld

6. Klik op 'Opties'

7. Kies 'Schakel in voor dit webinar'

Trigger op accountniveau verwijderen

1. Klik rechtsboven op 'Account'

2. Klik op 'Integraties'

3. Klik op de gekoppelde integratie waarvan je de trigger wilt verwijderen

4. Klik op 'Opties'

5. Kies 'Verwijder'

De trigger is nu bij alle webinars verwijderd.

Een trigger op accountniveau verwijderen

Triggers per webinar toevoegen

Nadat je een koppeling hebt gemaakt met de marketingtool waarmee je werkt, kan je triggers instellen. Dit kan op accountniveau, maar ook op webinarniveau.

Als je een webinar aanmaakt, dan kan je een trigger voor dit specifieke webinar instellen. De trigger geldt dan ook alleen voor dit webinar.

1. Klik op het webinar

2. Klik op 'Webinar bewerken'

3. Ga naar 'Registratie'

4. Ga naar 'Integraties'

5. Klik op de integratie die je wilt gebruiken

6. Kies 'Nieuwe webinar trigger'

7. Kies de gewenste trigger

8. Selecteer de actie die moet worden uitgevoerd

9. Klik op 'Voeg trigger toe'

De trigger is nu actief voor dit webinar.

Triggers toevoegen voor een individueel webinar

Trigger per webinar verwijderen

Volg deze stappen om een trigger van een webinar te verwijderen:

1. Klik op het webinar

2. Klik op 'Webinar bewerken'

3. Ga naar 'Registratie'

4. Ga naar 'Integraties'

5. Klik op de integratie waarvoor je de trigger hebt ingesteld

6. Klik op 'Opties'

7. Kies 'Verwijder'

De trigger is nu verwijderd van dit specifieke webinar.

Het verwijderen van triggers van individuele webinars

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een trigger wordt uitgevoerd?

De triggers "Nieuwe kijker" en "Niet-kijker" worden ongeveer 2 uur na (het kijken van) het webinar of de replay uitgevoerd. Andere triggers worden uitgevoerd zodra de actie is voltooid. Bijvoorbeeld, "Nieuwe betaling" wordt geactiveerd nadat de betaling voor of tijdens het webinar is voltooid.

Afhankelijk van de integratie kan er een (externe) vertraging optreden voordat een tag of registratie in de gekoppelde dienst verschijnt.

Ik heb een nieuwe trigger ingesteld, werkt deze met terugwerkende kracht?

Triggers worden niet met terugwerkende kracht uitgevoerd. Je zou kunnen overwegen om reeds geregistreerde abonnees/kijkers handmatig te exporteren.